Звільнили, бо відмовився йти в укриття під час тривоги. У Львові лікар відсудив 98 тисяч грн компенсації

6674 0
Лікаря мають поновити на роботі та виплатити компенсацію.

Шевченківський районний суд Львова ухвалив рішення про компенсацію лікарю Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф середнього заробітку за час вимушеного прогулу у розмірі понад 98 тисяч гривень. Медпрацівника звільнили через те, що відмовився йти до укриття під час повітряної тривоги. Про це йдеться у рішенні суду.

Читайте також: В Україні хочуть посилити покарання за ігнорування повітряної тривоги

Звільнений лікар «швидкої» звернувся з позовом до ЛОЦЕМДМК, у якому працював на посаді лікаря з медицини невідкладних станів. Як зазначається, 4 березня 2022 року чоловіка звільнили за одноразове грубе порушення трудових обов’язків на підставі п.1 ч.1 ст.41 КЗпП.

У позові лікар зазначив, що звільнення його з посади було незаконним, оскільки посада медпрацівника не віднесена до жодної з перелічених у пункті статті категорій працівників.

Крім того, суд встановив, що напередодні, 2 березня під час оголошеної повітряної тривоги у Львові між лікарем та директором центру (Андрій Васько – генеральний директор ЛОЦЕМДМК) виник конфлікт через те, що перший відмовився йти до укриття. Зазначається, що відповідно до акту службового розслідування, лікар з медицини невідкладних станів пункту медицини катастроф грубо порушив свої трудові обов`язки, відтак, його звільнили.

Читайте також: Як діяти, якщо повітряна тривога застала вас у транспорті, банку чи торговому центрі

За рішенням суду, лікар як керівник бригади не є керівником підприємства, установи, організації всіх форм власності, тому до нього не може бути застосовано норми п. 1 ч. 1 ст. 41 КЗпП України і він не може бути звільнений з роботи на її підставі. Тож суд ухвалив визнати наказ про звільнення незаконним та скасувати, а лікаря поновити на роботі та стягнути на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу у розмірі понад 98 тисяч гривень.

Нагадаємо, 11 липня до Верховної Ради внесли законопроєкт, яким пропонується запровадити покарання для бізнесу за роботу під час повітряної тривоги. Покарання пропонують визначити у вигляді штрафу у розмірі від 17 до 51 тисячі грн, виправних робіт на строк до 2 років або обмеження волі на строк до 3 років.

Зараз за правопорушення у сфері цивільного захисту встановлена адміністративна відповідальність – штраф до 5,1 тисячі гривень.

Нагадаємо, Тvoemisto.tv розповідає про те, як потрібно діяти під час сигналу «повітряна тривога», якщо ви у той час перебуваєте у транспорті, банку, торговельно-розважальному центрі чи на ринку.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!