З'явилася вакцина проти коронавірусу, яка, за даними розробника, захищає на 95%

1964 0
Аналіз ґрунтується на перших 95 пацієнтах, у яких розвинулися симптоми Covid-19.
Фото: i0.wp.com

Фото: i0.wp.com

За попередніми даними американської компанії Moderna, її нова вакцина, що захищає від Covid-19, ефективна майже на 95%. Результати надійшли слідом за аналогічними результатами вакцини компанії Pfizer і додають впевненості в тому, що вакцини зможуть допомогти покласти край пандемії, пише ВВС Україна.

Читайте також: У США розпочали наймасштабніші у світі випробування вакцини від Covid-19

У випробуванні взяли участь 30 000 людей в США, половина з яких отримала дві дози вакцини з інтервалом в чотири тижні. Іншим робили уколи плацебо. Аналіз ґрунтується на перших 95 пацієнтах, у яких розвинулися симптоми Covid-19.

Тільки п'ять випадків Covid виявили у людей, яких імунізували вакциною, і аж 90 – у тих, хто отримав уколи плацебо. Компанія заявляє, що вакцина захищає на 94,5%.

Дані також показують, що у 11 людей розвинулася тяжка форма Covid-19, але жодного подібного випадку не було у тих з волонтерів, яких імунізували вакциною.

Про якісь серйозні проблеми з безпекою не повідомляється, але ніщо, навіть парацетамол, не є безпечним на 100%. У деяких пацієнтів після ін'єкції фіксували короткочасну втому, головний біль чи біль у тілі.

Обидві вакцини використовують один і той самий підхід: вводять частину генетичного коду вірусу, щоб викликати імунну відповідь. Попередні дані дуже схожі – близько 90% захисту для вакцин Pfizer та близько 95% для вакцин Moderna.

Проте в обох компаніях дослідження все ще продовжуються, і остаточні цифри можуть змінитися.

Вакцину Moderna здається, легше зберігати, оскільки вона залишається дієздатною за температури мінус 20° C до шести місяців, а в стандартному холодильнику її можна зберігати до місяця. Вакцина Pfizer потребує зберігання в ультрахолоді за температури близько мінус 75° C, але її не можна зберігати в холодильнику протягом п'яти днів.

Читайте також: Україна першу партію вакцини від Covid-19 зможе отримати в другому кварталі 2021 року

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що Україна зможе отримати першу партію вакцини від коронавірусу у другому кварталі 2021 року. Наразі невідомо, чи йде мова про майбутню вакцину від коронавірусу, яку розробила і випробовує німецька компанія BioNTech разом з американською Pfizer чи про іншу. 

За прогнозами ВООЗ, готова вакцина від коронавірусу може з'явитися до кінця 2020 року і вже 31 розробник вакцини проти коронавірусу перейшов до клінічних випробувань.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!