Жодних «живих» грошей матусі не отримають. Як видаватимуть 5 тис. грн замість «Пакунку малюка»

10103 0
Що робити жителям сіл і маленьких містечок, де не виявиться спецмагазинів?

Учора Кабінет міністрів ухвалив постанову, згідно з якою замість «пакунку малюка» породіллям видаватимуть соціальну банківську картку з 5 тисячами гривень на рахунку.  Документ презентувала міністр соцполітики Марина Лазебна, яка пояснила, що не було проведено тендерів на закупівлю пакунків, і у багатьох пологових будинках вони вже закінчилися. Засновник групи компаній «Текстиль-Контакт» Олександр Соколовський про «цікаві» подробиці такого нововведення. 

Цей проєкт «Пакунок малюка» був запущений з вересня 2018 року спільно з Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ та мав на меті забезпечення новонароджених і їх молодих мам всім необхідним у перші місяці після пологів (памперси, одяг, білизна, засоби гігієни та ін. – всього 60 предметів і виробів).

Він давав можливість заощадити молодим батькам час (а в умовах карантину ще й не ризикувати та менше контактувати) і гроші. Закупівля здійснювалася за дуже жорсткими оптовими цінами, в роздріб усе це коштувало на 50-200% дорожче.

А підприємства, які брали участь в проєкті мали стабільне замовлення і робочі місця. Задіяно було понад 1000 осіб тільки в легкій промисловості.

Тим не менше, на трансляції засідання Кабміну (поки тільки з голосу) міністр соцполітики Лабезна внесла в порядок дня раніше ніким не анонсовану і несподівану постанову, яка передбачає заміну «пакунків малюка» на грошову компенсацію у 5000 грн.

Але при цьому раптом виявилося, що ніяких «живих» грошей матусі не отримають. А озвучена вкрай цікава для когось схема. 

  • усі закладені на цю програму в бюджеті 1,2 млрд грн потрапляють на спеціальний рахунок у «Приватбанку»;
  • мамусі отримають не гроші, а спеціальні соціальні картки, за якими зможуть витрачати ці 5 тис. грн;
  • витратити їх вони зможуть не там, де захочуть, а в спеціальних магазинах роздрібної торгівлі за невідомим списком;
  • ці спеціальні магазини будуть мати спеціальну номенклатуру на зазначені дитячі товари.

І ось відразу питання:

  • хто буде відбирати ці спеціальні роздрібні магазини для «пілотного проєкту»?
  • хто і як буде формувати їх асортимент?
  • хто контролюватиме якість дитячих виробів в цих спеціальних магазинах? (А в текстилі заміна натуральних тканин вкрай поширена річ, щоб здешевити виріб)
  • що робити жителям сіл і маленьких містечок, де не виявиться таких магазинів?
  • як ця схема поєднується з прогнозованим на осінь сплеском епідемії і посиленням карантинних заходів?

У підсумку прем’єр Шмигаль дав три дні на доопрацювання і постанову прийняли.

Проти виступив лише директор Федерації Роботодавців України Руслан Іллічов, але його аргументи, що під озвучену раніше програму ряд підприємств інвестували серйозні кошти, набрали співробітників, а тепер це все піде на дешевий китайський чи турецький ширвжиток, без найменшого контролю якості, прем’єр-міністр і міністр соцполітики пропустили повз вуха.

Подумаєш, чергові проблеми якихось вітчизняних виробників, коли тут така цікава «спеціальна» схема намалювалася. Про яку, ще раз підкреслю, ніхто раніше і близько не чув. Народилася вона в надрах Мінсоцполітики колуарно і без жодних публічних обговорень і консультацій.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!