Чи справді дітям без щеплень заборонили ходити до шкіл та садків

38114 23
Міністерство охорони здоров‘я та Міністерство освіти і науки не встановлювали жодних нових заборон, а лише нагадали органам освіти про чинні в Україні норми
фото ілюстративне

фото ілюстративне

Батькам, що відмовляються робити щеплення своїм дітям не через медичні показники, а суто з власних переконань, варто замислитись, що здійснення їхніх прав як громадян України неможливе без виконання обов'язків, розмірковує адвокат Леся Мельник.

«МОЗ заборонило відвідувати садки та школи без щеплень» – на скільки заголовків цього штибу можна було натрапити у соцмережах та ЗМІ минулого тижня? А у скількох матеріалах висвітили інформацію у викривленому ракурсі? А скільки агресії викликала ця неправильно подана інформація у юридично не підкованих людей? Просто дозвольте, без жодних особистих поглядів на доцільність обов‘язкової вакцинації дітей, дещо прояснити.

З 2000 року в Україні діє Закон «Про захист населення від інфекційних хвороб». У статті 15 цього Закону читаємо «дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів (виховних, навчальних, оздоровчих та інших) не дозволяється».

Тобто своїм спільним листом (навіть не розпорядчим чи нормативним документом) Міністерство охорони здоров‘я України та Міністерство освіти і науки України не встановлювали жодних нових заборон, а лише нагадали органам освіти про діючі в Україні норми Закону та необхідність їх дотримання з огляду на рівень захворюваності населення. Достатньо просто прочитати цей документ, де згадується та сама процитована мною вище стаття. І все.

Тому незрозумілими залишаються заяви представників обласних та міських органів освіти, де, розводячи руками, стверджують, що не знають, як тепер бути і як приймати дітей у садки та школи, тому чекають із Києва нових інструкцій.

До слова, чи порушується такою забороною право дітей на освіту? Адже згідно зі статтею 53 Конституції України, яка має вищу юридичну силу понад будь-який інший закон, кожен має право на освіту.

Ні. І справа не в тому, що діти сьогодні мають право навчатися вдома. А в тому, що «людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю» (стаття 3 Конституції). Тому запобігання поширенню інфекційних хвороб є прямим обов‘язком держави та її громадян, аби цю найвищу цінність зберегти.

То як діяти батькам, діти яких залишились не вакцинованими?

Про тих дітей, які не були щеплені в силу певних медичних протипоказань, держава подбала. Так, далі у статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» читаємо, що «у разі якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням установлених строків у зв'язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів вони можуть бути прийняті до відповідного дитячого закладу та відвідувати його».

Що ж стосується дітей, батьки яких відмовились від обов‘язкової вакцинації в силу особистих переконань, маневрів на законному шляху до дошкільної та шкільної освіти може для них не знайтись.

Читайте також: Витратьте гроші на щеплення, а не на крутий візок

З точки зору закону, громадянської та соціальної відповідальності таким батькам варто задуматись над тим, що реалізація прав неможлива без виконання відповідних обов‘язків.

Відповідно до статті 68 Конституції України кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності. А «профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов'язковими і включаються до календаря щеплень» (стаття 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»). «Календар профілактичних щеплень – нормативно-правовий акт центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я, яким встановлюються перелік обов'язкових профілактичних щеплень та оптимальні строки їх проведення» (стаття 1 цього ж Закону).

Отже, хочеш бути повноправним членом громадянського суспільства і мати однакові з іншими права – виконуй на рівні з іншими свої законні обов‘язки та не забувай про невідворотність негативних наслідків порушення цих обов‘язків, особливо, коли на кону життя та здоров‘я майбутнього твоєї держави.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

ТЕГИ: щеплення

Читайте також:
5 Грудня, 2019 16:29
Стас А ця сама держава підтримала мою дитину,коли вона в неповний рік свого життя перенесла 4 операції на голові?тим паче у вакцинах алюмінію гідроксид у кожній з вищезгаданих обовязкових,на питання нашо він там Усі без вийнятку лікарі розводять руками!Я дам відповідь-це експерименти Темних сил над нашими дітьми,бо ця сполука є прекрасною антеною для того щоб піс лоя запуску 5 джі цими людьми можна було керувати!задумайтесь батьки,мої слова мають вагоме підґрунтя!
20 Серпня, 2019 22:13
Юра Чому ж тоді лікарі не хочуть брати на себе відповідальність за наслідки після вакцинації,як наприклад в Польші,чому нормальні лікарі своїм дітям прививки не ро[***]????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
15 Серпня, 2019 12:34
Сергій Закону про обов`язкове зчеплення не існує. Автор статті розповсюджує не достовірну інформацію, посилаючись на статтю12 Закону України про захист населення від інфекційних хвороб. В цій статті в 2012 році були внесенні зміни Частина четверта статті 12 із змінами, внесеними згідно із Законами N 1254-VI ( 1254-17 ) від 14.04.2009, N 5460-VI ( 5460-17 ) від 16.10.2012 }
Медичні працівники, які проводять профілактичні щеплення, повинні мати відповідну підготовку з питань їх проведення та зобов'язані надати об'єктивну інформацію особам, яким проводиться щеплення
Профілактичні щеплення проводяться після медичного огляду особи в разі відсутності у неї відповідних медичних протипоказань. Повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об'єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення. Особам, які не досягли п'ятнадцятирічного віку чи визнані у встановленому законом порядку недієздатними, профілактичні щеплення проводяться за згодою їх об'єктивно інформованих батьків або інших законних представників.
Факт: 1. щеплення не дає 100% гарантії від інфекційних захворювань
2. ні один лікар не несе відвовідальності, що до подальшого здоров`я зчепленного
Наявність протипоказань для проведення щеплень для кожної дитини визначається індивідуально. Рішення приймається виходячи з Переліку протипоказань, встановленого Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та Наказу МОЗ України № 595 від 11.08.2014 року. Згідно з цими документами робити дитині щеплення протипоказано при:
- важких ускладненнях від попередньої дози у вигляді анафілактичного шоку або токсичної еритеми
- алергічної реакції на будь-який компонент вакцини, анатоксину
- гострому захворюванні або загостренні хронічного захворювання
- підвищеній температурі тіла
- інших підставах
12 Серпня, 2019 22:01
Невідомо Яки ви безчуственни... Коли дасть Бог мені діток неодном з дитей недам цей сатанінськей прививки.. Хватить натерпелась посли прививки поя сестричка захворіла страшной хворобою ЕНЦІФІЛІД ПЕРША Група вже вся сім'я настраждалася 12 год доглядати Юлію нашу а я своє дитинство небачила бо через якусь прививку прийшла така беда в наш дом
6 Серпня, 2019 00:07
Макс Працював у сфері медицини. Це просто бізнес і дуже серйозний... А як на рахунок анафілактичного шоку, який написаний у не МаЛому переліку побічних дій. Тобто це летальний ісход. Ви готові ризикувати своєю дитиною. То ризикуйте...
11 Лютого, 2019 18:31
Просто Вася! Що-до коментарія пані зі Львову то я вбачаю небезпеку для всього суспільства виключно в вашій риториці! Кір на щастя лікуеться ,а от мозок вам не вилікуе ніхто!Основна мета щеплень сьогодні-зниження імунітету населення ,зробити так щоб ви ходили до аптеки не щодня , а як мінімум три рази на день ! Як приклад подивіться як виросла кількість аптек! Думаете вони зацікавлені щоб ви були здорові?
11 Лютого, 2019 17:59
Просто Вася! Автор статьи по своему усмотрению интерпретировал 3 статью Конституции Украины! Да я Вася,но не насколько!
Никаких прививок! Идите накуй ! Угробить здоровье ребенку ,в угоду многомиллиардному бизнесу индийской бормотухой много ума не надо!
10 Лютого, 2019 13:46
Лена Почему вакцинированные так боятся невакцинированных- они же типа защищены? Чем отличаются от невакцинированных дети которые не вакцинируются по медецинским показаниям и дети которых отвакцинили, а антитела всеравно не выробатались. А проблемы с поступлением в детский сад будут только у ребенка которого не вакцинировали по отказу. Если ознакомится с осложнениями после вакцинации, то приходишь к выводу что безопаснее переболеть детскими инфекционнымм болезнями.
10 Лютого, 2019 13:46
Лена Почему вакцинированные так боятся невакцинированных- они же типа защищены? Чем отличаются от невакцинированных дети которые не вакцинируются по медецинским показаниям и дети которых отвакцинили, а антитела всеравно не выробатались. А проблемы с поступлением в детский сад будут только у ребенка которого не вакцинировали по отказу. Если ознакомится с осложнениями после вакцинации, то приходишь к выводу что безопаснее переболеть детскими инфекционнымм болезнями.
10 Лютого, 2019 13:30
Лена Почему вакцинированные так боятся невакцинированных- они же типа защищены?
21 Січня, 2019 16:26
Сімон В мене питання щодо захисту вакцинованих дітей. А як бути з батьками тих вакцинованих дітей, які після 18 років не ревакцинуються. Будь-яка відома вакцина дає імунітет до 10 років. А далі як? Чому ж тоді так багато дорослих хворіють на дитячі захворювання і приносять їх своїм дітям? Де захист? Так мало того можуть хворіти безсимптомно? А як щодо атопічного кору, який викликає вакцина? Це зазначено навіть у інструкції. А поліомієліту? Дикого вірусу в Україні немає вже 30 років. Це офіційні дані юнісеф. А діти хворіють вакцинованих поліо. Почитайте наукову літературу, який з них страшніший? І в мене вже склалася думка, щоб захистити вакцинованих дітей це їх треба ізолювати. Бо недай боже після кпк підхватити грип чи орз, яке принесуть батьки....
23 Вересня, 2018 15:10
ПанзіЛьвова Боже, в людей таракани в голові. Як ті релігійні безумці, яким всюди ввижається число 666, то в картках платників податків, то в ID-картках. Варто законодавчо припинити це мракобісся! Вакцинації бути!
Невакциновані діти стають джерелом інфекції, насамперед, через відсутність імунітету - заражаються краснухою, паротитом, кіром, полімієлітом, гепатитом B. Пізніше заражають тих же невакцинованих. І ось вже чимало заражених. Після хвороби в таких дітей ослаблений імунітет (звісно якщо вони не померли від неї), а відтак підхоплюють інші хвороби, наприклад, грип, до якого немає стійкого імунітету, або інші віруси і розносять їх як серед невакцинованих, так і вакцинованих. І таким чином маємо загальне ослаблення імунітету суспільства. Ваша невакцинована дитина - джерело інфекції, в тому числі для вас. Щасти вам чи їй дожити до старості. А нас спаси, Боже, від такого безумства в головах та ваших інфекцій!
20 Вересня, 2018 15:04
юлія Від відео аж "мурашки по шкірі"!!!!!
20 Вересня, 2018 14:55
Ольга Повністю підтримую Orisya!!!
19 Вересня, 2018 22:00
Ярослав Для Орисі - перш, ніж писати дурню, варто прочитати (хоча б) шкільний курс з біології.
19 Вересня, 2018 21:54
Orisya [***].youtube.com/watch?v=BRPhVTeVF7I
19 Вересня, 2018 21:53
Orisya [***]s://[***].youtube.com/watch?v=qVtItE7E_7c
19 Вересня, 2018 21:51
Orisya [***]s://[***].youtube.com/watch?v=qVtItE7E_7c
19 Вересня, 2018 21:47
Orisya Яким чином невакциновані можуть стати джерелом інфекцій? А чи знаєте Ви, що якраз навпаки, вакциновані є джерелом інфекцій, бо їм цю інфецію вводять через вакцини. Шкода, що люди не хочуть цікавитися інформацією про склад вакцин, про побічні наслідки. До речі, від щеплення можна померти або стати інвалідом. В інструкції майже до всіх вакцин про це йдеться. А вас не насторожує той факт, що в Україні нема жодного випадку, коли б визнали, що дитина стала інвалідом чи померла через щеплення. А от в Америці чи Європі, до якої ми так прагнемо, така статистика є. І там виплачують чималі відшкодування.
19 Вересня, 2018 19:05
ПанзіЛьвова Повний абсурд - це не вакцинувати своїх дітей і таким чином створювати небезпеку для всього суспільства. Таких дітей не те що в садок і школу не пускати, а навіть з дому не випускати. Невакцинові діти не тільки понижують свій імунітет, а й стають джерелом різних інфекцій, які поширюватимуть серед всіх громадян і знижуватимуть загальний імунітет. В нормальних країнах, де в головах людей є хоч крапля розуму, вакцинують всіх. За допомогою вакцинації подолано небезпечні хвороби для всього людства. І лише в Україні зібралися "найрозумніші", які мають імунітет до всіх хворіб (в т.ч. числі в них імунітет і до здорового глузду). І от ті "найрозумніші" вже влаштували епідемію кору, а далі буде епідемія чого? Безвідповідальних батьків треба карати штрафами!!! Я не хочу знаходитися серед невакцинованих громадян - переносників заразних інфекцій. Повинен бути один закон для всіх - ВАКЦИНАЦІЯ!
19 Вересня, 2018 17:38
Леся Мельник У відповідь пані Орисі:
1. Відповідальності за відмову від вакцинації не встановлено, проте існують юридичні негативні наслідки цього.
2. «Повнолітня дієздатна фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій і може керувати ними, МАЄ ПРАВО ВІДМОВИТИСЯ від лікування.» (ч. ст. 284 Цивільного кодексу України) - знову ж таки із відповідними наслідками (не лише негативними юридичними), ймовірність настання яких існує.
3. «Медичне втручання (застосування методів діагностики, профілактики або лікування, пов'язаних із впливом на організм людини) допускається ЛИШЕ В ТОМУ РАЗІ, КОЛИ ВОНО НЕ МОЖЕ ЗАВДАТИ ШКОДИ здоров'ю пацієнта.» (ч. 1 ст. 42 Основ законодавства України про охорону здоров‘я) - законодавство про вакцинацію враховує випадки, коли особа невакцинована в силу медичних протипоказань. Про згоду у цій статті - коментар до попереднього пункту.
4. «Профілактичні щеплення проводяться після медичного огляду особи в разі відсутності у неї відповідних МЕДИЧНИХ ПРОТИПОКАЗАНЬ.» (ч. 6 ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб») - знову ж таки протипоказання і далі по тексту, що ви цитуєте, ті ж самі наслідки відмови від щеплень.
ЩЕПЛЕННЯ БЕЗ ПИСЬМОВОЇ ЗГОДИ НІХТО НЕ РОБИТЬ!
Читайте закони комплексно, а не на так, як вигідно.
19 Вересня, 2018 16:06
Orisya Ще дуже цікавить яким чином невакциновані діти можуть загрожувати вакцинованим. Якщо вакцини захищають від захворювань, то чому так хвилюються вакциновані? Чого їм тоді боятися? Невакцинована дитина не означає хвора.
19 Вересня, 2018 15:52
Orisya Повний абсурд.
Почнімо з того, що кожен із нас має право відмовитися від надання медичної допомоги (ст. 284 Цивільного Кодексу України). Далі читаємо статті 42 та 43 ЗУ «Основи законодавства України про охорону здоров’я» і з’ясовуємо, що медичне втручання допускається лише в тому разі, коли воно не може завдати шкоди здоров’ю пацієнта, а також те, що для будь-якого медичного втручання потрібна згода пацієнта. Якщо ж пацієнт такої згоди не виявляє, то лікар має попередити його про можливі важкі наслідки, а в разі, якщо і це на пацієнтове рішення не вплинуло, задовольнитися письмовою відмовою, «а при неможливості його одержання — засвідчити відмову відповідним актом у присутності свідків».
І ще одне -стаття 12 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» спочатку називає деякі щеплення обов’язковими, а потім говорить, що від них можна відмовитися: «Профілактичні щеплення проводяться після медичного огляду особи в разі відсутності у неї відповідних медичних протипоказань. Повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об’єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення. Особам, які не досягли п’ятнадцятирічного віку чи визнані у встановленому законом порядку недієздатними, профілактичні щеплення проводяться за згодою їх об’єктивно інформованих батьків або інших законних представників. Особам віком від п’ятнадцяти до вісімнадцяти років чи визнаним судом обмежено дієздатними профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об’єктивної інформації та за згодою об’єктивно інформованих батьків або інших законних представників цих осіб. Якщо особа та (або) її законні представники відмовляються від обов’язкових профілактичних щеплень, лікар має право взяти у них відповідне письмове підтвердження, а в разі відмови дати таке підтвердження — засвідчити це актом у присутності свідків»
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!