Картка львів'янина та електронний архів документів. Чому у Львові важливо впровадити блокчейн

3406 0
Львів зачекався на цифрову трансформацію, її треба пришвидшувати і скеровувати у правильне русло.
фото з відкритих джерел

фото з відкритих джерел

Часто чуємо про «блокчейн» і про те, що така технологія суттєво впливає на розвиток суспільства, безпеку та якість процесів в місті. Львів зачекався на цифрову трансформацію, її треба пришвидшувати і скеровувати у правильне русло. Наприклад, впроваджувати технології та процеси, що будуть реально полегшувати життя містян – запровадити нарешті електронний квиток, створити електронний архів документів БТІ. І блокчейн – це не страшно, натомість дуже реально, бо маємо серйозну підтримку.

Що таке блокчейн? Це розподілена база даних, що є основою сучасних децентралізованих платіжних систем на основі криптовалют. Вона зберігає інформацію у вигляді ланцюжка з інформаційних блоків, кожен наступний з яких підтверджує достовірність інформації в попередньому. Тому змінити інформацію, яка зберігається в блокчейні «заднім числом» не вийде, бо для цього треба буде змінити всі наступні інформаційні блоки. Крім того, в блокчейні немає «центрального» сховища інформації, а інформація продубльована на комп’ютерах всіх учасників системи, а це означає, що фальсифікувати збережену в блокчейні інформацію практично неможливо.

Такі властивості блокчейну роблять його незамінним у випадках, коли потрібно бути впевненим на всі 100%, що ніхто, ніяк і ніколи не зможе спотворити інформацію. Наприклад, під час голосування на виборах, або коли потрібно зберегти свідоцтво про право власності, чи сертифікат про здобуту освіту.

Чи Львову потрібні такі технології? Однозначно. Чи можемо їх впровадити? Маємо всі шанси. 

Минулого тижня Львів відвідав всесвітньо відомий підприємець та інвестор Манміт Сінгх, один з лідерів платформи з відкритим програмним кодом Cardano, призначеної для розробки децентралізованих додатків на основі технології блокчейн. Внутрішньою криптовалютою платформи є ADA, яка станом на вересень 2021 року має капіталізацію 68 млрд. USD. Втім, криптовалюта є тільки одним із застосувань Cardano. Інші застосування включають в себе цифрову ідентифікацію громадян (цифровий паспорт чи ID-картку), електронне урядування, голосування, децентралізовані фінансові інструменти, платіжні системи, електронні архіви документів та багато іншого.

Під час візиту до Львівської міської ради Манміт Сінгх зустрівся з командою цифрової трансформації Львова, розповів про можливості застосування технології блокчейну в електронному урядуванні на державному та місцевому рівні та запропонував свою допомогу у їх впровадженні.

Говорили про так звану «картку львів’янина», що ідентифікує мешканців громади і надає можливість отримати пільговий проїзд в громадському транспорті, придбати електронний квиток, оплатити комунальні послуги або отримати знижку на послуги з паркування. У випадку застосування блокчейну це можна робити за допомогою додатку в смартфоні, а потреба купляти дорогу пластикову карту відпаде.

Іншим цікавим застосуванням є «картка туриста» з балансом, на якому обліковуються криптотокени – своєрідна львівська валюта (назвемо її леви чи левчики :)), щось схоже на картку Fishka чи Lokal, якою туристи можуть розрахуватись за послуги чи отримати знижку.

Сьогодні перед громадою стоїть завдання створення електронного архіву документів, які зберігаються в Бюро технічної інвентаризації. Саме технологія блокчейну може зарадити тому, щоби раптом не виявилось, що гараж на подвір’ї вашого будинку, яким користувалась тільки ваша родина протягом кількох десятків років, тепер у власності підприємця, який хоче збудувати на його місці чергову багатоповерхівку, чи запобігти повторенню Афери століття.

Багато міст та країн світу вже розпочали застосування блокчейну. Електронне урядування в Україні досі знаходиться на початковому етапі (якщо не вірите – гляньте, наприклад, на результати цифрової трансформації Естонії), тому сьогодні є шанс інвестувати кошти в технології майбутнього, а міська команда цифрової трансформації не має цей шанс змарнувати.

Матеріал підготовлено в межах програми висвітлення діяльності депутатів Львівської міської ради

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!