Блокувати сайти не можна дозволити

2565 0
Депутати Верховної Ради пропонують надати силовикам можливість блокувати інтернет-сайти без рішення суду на дві доби, покликаючись на боротьбу з кібертероризмом.
фото netfreedom.org.ua

фото netfreedom.org.ua

Уже кілька тижнів в Україні не стихають суперечки навколо нового законопроекту, котрий би дав право CБУ, слідчим та прокурорам блокувати інтернет-сайти до 48 годин без рішення суду в рамках провадження кримінальної справи щодо технологічного тероризму. Депутати вважають, що це може захистити нас від кібератак. Фахівець з комунікацій Петро Нек вказує, що позитивний ефект від закону буде мінімальний, а шкоди він наробить набагато більше.

До законопроекту №6688  є багато питань як юридичних, так і технічних. Зокрема, в проекті не прописано санкції до слідчих, коли виявиться що їхнє рішення про блокування було незаконним чи помилковим. Також не вказано, чи можуть в рамках одного провадження декілька слідчих по черзі блокувати один і той самий сайт після 48 попередніх годин, якщо суд не прийняв ще рішення про блокування. З технічної точки зору введення цього закону це означатиме також подорожчання інтернет-послуг, бо провайдерам треба буде купувати додаткове обладнання для фільтрування трафіку.

З одного боку є аргументи, що Україна вже четвертий рік веде війну, а в нас досі доступні сайти сепаратистів, де вони транслюють свої повідомлення та кадри знущання з українців. Проте, вони транслюють це не лише на своїх сайтах, а й в фейсбуці, ютубі, твітері тощо. Тому чи може хтось захотіти заблокувати і соцмережі? Технічно, зареєструвати і перенести все на новий домен після блокування коштуватиме близько 20 доларів і півдня роботи. Тому ефективність такого кроку доволі сумнівна.

Також виникає питання по тому, що багато волонтерів завдяки опублікованим фото і відео сепаратистів допомагають ідентифікувати як ворога, так і наших полонених. Ну і те, що після блокування сайтів ми не будемо бачити звірств на окупованих територіях ніяк не означає, що їх там не буде.

Читайте також: СБУ хочуть надати доступ до всіх баз даних в інтернеті

Не менше питань і щодо гіпотетичного зменшення числа кібератак. Якщо прочитати проект, то складається враження, що депутати не зовсім усвідомлюють, що більшість кібератак відбувається не з сайтів (хіба що це кібератака на ваш робочий час котиками в фейсбуці), а на сайти. Через сотні і тисячі заражених вірусами комп'ютерів, в тому числі і через піратський софт, на якому і писався цей закон.

Існує ймовірність, що залишивши коментарі, котрі можуть кваліфікуватися слідчим як тероризм, конкуренти мають шанс відправити ваш сайт в офлайн щонайменше на дві доби. І це може бути не тільки медіа ресурс, а, наприклад, інтернет-магазин.

На жаль, не можна відкидати й того, що деякі силовики захочуть заробити на блокуванні/розблокуванні сайтів, тих же інтернет-крамниць. З іншого боку, за рік до виборів президента й парламенту такий законопроект можна трактувати і як наступ на свободу слова та переслідування політичних конкурентів.

Як на мене, сайти можна блокувати лише за рішенням суду  і це має бути крайній випадок, коли інші способи припинення діяльності не дають ефекту.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!