Надолужити важче або Чому перемога Садового є очікуваною

9413 0
Андрію Садовому вдалося втримати свою перевагу, а Олег Синютка, хоча і покращив свій результат, все ж рухався не настільки швидко, щоби перемогти.
Фото: Інститут міста

Фото: Інститут міста

Сьогодні, 22 листопада, відбувся другий тур виборів голови Львівської ОТГ. Так, за результатами екзит-полів соціологічних агенцій Liberty Report і Fama, чинний міський голова Андрій Садовий перемагає, за нього проголосували 62% виборців, натомість за Олега Синютку 37% тих, хто прийшов на дільниці. Директорка українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак розповідає для Tvoemisto.tv, чому явка у другому турі теж залишилася низькою і наскільки очікуваними були такі результати.

Надолужувати чи обганяти – це складніше, ніж втримувати результат. Відрив у першому турі на 10% теж була велика перевага. І Андрію Садовому вдалося втримати свої позиції, а Олег Синютка все ж рухався не настільки швидко, щоби перемогти.

Читайте також: Садовий задоволений явкою львів'ян і каже, що готовий співпрацювати з «Європейською солідарністю»

Результат виборів, якщо розмірковувати з даних екзит-полів, загалом є доволі очікуваними: як в лідирував першому турі Андрій Садовий, так йому і вдалося втримати лідерство в другому. Була певна інтрига щодо того, яким саме буде відрив. Немало посприяли цьому дані соціологічних досліджень, які публікували напередодні, тоді різниця голосів між кандидатами була в межах похибки.

Експертне середовище жваво обговорювало припущення про те, що цього разу результат залежатиме від того, як кандидатам вдасться мобілізувати своїх виборців. Якщо електорат Олега Синютки – це доволі заполітизований виборець, організований в сенсі приходу на дільниці. То Андрію Садовому важливо було, щоб прийшов львів’янин, який більше цікавиться комфортом життя у місті та голосує «за перевірене і зрозуміле». Схоже саме міському голові вдалось мобілізувати своїх прихильників ефективніше.

Хоча досвід показує, що явка у другому турі здебільшого нижча, ніж у першому, та були сподівання – цього разу може бути по-іншому (зокрема, під дільницями уже не повинні утворюватися черги). На жаль, так не сталось. Кажуть, що за попередніми підрахунками явка трішки не дотягнула до показників першого туру. Звісно, точніші дані будуть над ранок, але, якщо припустити, що вона була на рівні 35%, то виходить, що за особу яка керуватиме містом, проголосували близько 22% львів’ян.

Мені все ж складно зрозуміти, чому люди не приходили голосувати. Або вони не бачать різниці між кандидатами, або не хочуть брати на себе відповідальність. Можливо, не готові ризикувати здоров’ям в умовах зростання захворюваності на Covid-19. Версій може бути багато.

Читайте також: Виборча кампанія показала багато проблем Львова. Як відреагував Синютка на результати екзит-полів

Окрім цього, виглядає так, що дебати не мали суттєвого впливу на нинішні результати. Довкола них було багато розмов, але навіть із коментарів в соціальних мережах зрозуміло, що прихильники Андрія Садового вважали: що їхній обранець тримався значно краще, а для прихильників Олега Синютки виграв їхній кандидат. І явку ми не побачили вищу, ніж в першому турі, тобто люди не мали після дебатів більшої мотивації, щоби прийти на дільниці. Так, вони вислухали полеміку, але не почули чогось такого, що справило б на них сильне враження.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!