Як пом'якшити повідомлення міськради у трамваях про коронавірус

2496 0
Стиль «тривожних послань» часто використовувався за часів Радянського союзу і був потужним джерелом пропаганди. Посіяний в такий спосіб страх тримав суспільство у напрузі та гнітив людей.
Фото: Kelly Sikkema for unsplash

Фото: Kelly Sikkema for unsplash

«У Львові щодня зростає кількість інфікованих коронавірусом». «Ліжок у лікарнях не вистачає». «До медзакладів потрапляє більше людей у важкому стані». Послання такого штибу можна почути у львівських трамваях і тролейбусах. Психологиня Марія Тракало – про те, чому це може негативно впливати на психіку львів'ян і чому їх варто пом'якшити.

Інформаційні звернення, що лунають з офіційних джерел, як-от оголошення від Львівської міськради в електротранспорті, мають значний вплив на суспільство. Вони можуть доносити новини і давати відчуття підтримки та захищеності або ж, навпаки, посилювати тривогу.

Повідомлення, що постійно транслюються у громадському транспорті Львова, безумовно несуть в собі корисну інформацію для львів’ян і, водночас, викликають немало тривоги.

Читайте також: Чи можуть львів'яни втретє захворіти на Covid-19

Так, ситуація з Covid-19 безумовно загострилась, та все ж посилення тривоги людей – не те, що потрібно у такій ситуації, бо додаткова паніка лише заважає людині критично мислити і дбати про своє здоров’я. Катастрофізація подій мало чим допомагає вирішувати актуальні виклики, натомість немало психологів та психіатрів зазначають, що кількість звернень до них людей з тривожними розладами зросла.

Стиль «тривожних послань» часто використовувався за часів Радянського союзу і був потужним джерелом пропаганди. Посіяний в такий спосіб страх тримав суспільство у напрузі та гнітив людей. Ментальну шкоду від такого способу комунікації важко переоцінити.

Соціальна реклама має базуватися на плеканні спільної відповідальності і популяризувати корисні для людини настрої та тенденції. В суспільство транслюється мало послань штибу «ми підтримуємо бізнес у ковідний час», «ми впроваджуємо програму соціальної підтримки вразливих категорій населення», «для безпеки громадян збільшено курсування громадського транспорту» тощо. Такі повідомлення давали б громадянам більше відчуття безпеки, відчуття того, що влада коректно реагує на виклики і піклується про людей. Натомість ми чуємо ще більше інформації, що навпаки краде наше відчуття безпеки.

Читайте також: «Я вакцинуюсь, бо…». Історії львів’ян, які отримали щеплення від коронавірусу

Тож, розпочинаючи соціальну інформаційну кампанію, варто не нехтувати психологічними посилами, які транслюються, адже наслідки гнітючих повідомлень є набагато ширшими, аніж можна уявити.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!