Чи потрібні одноразові бахіли та чим їх замінити

3393 0
Уже є кейси, коли дитсадки купують багаторазові бахіли для того, аби батьки не залишали бруду після того, як забирають дітей.
фото: mamabook.com.ua

фото: mamabook.com.ua

Із січня цього року остаточно запрацював Закон України, що забороняє розповсюджувати поліетиленові пакети товщиною до 50 мкм – і як первинне пакування для сипучих продуктів, риби та мʼяса та навіть на платній основі. Водночас закон не регулює використанння бахіл чи, приміром, торгових рукавичок, яких залишається вдосталь. Виконавча директорка ГО Zero Waste Lviv Ірина Миронова пояснює, як можна замінити, зокрема бахіли, і чи може уряд надалі обмежити їхнє використання.

1 січня 2023 року набув чинності третій етап впровадження Закону «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Прийняли його ще в червні 2021-го, після цього пакети стали платними, а бізнесу дали час на перехід та адаптацію до нових вимог. Тепер же почала діяти заборона на розповсюдження надтонких, тонких та оксорозкладних пакетів. У торгових мережах, закладах громадського харчування тощо нині можна використовувати біорозкладні, які вже доступні, паперові або пакети щільністю понад 50 мкм. Останні – це, зазвичай, цупкі пакети для багаторазового користування. Вони розташовані переважно у прикасовій зоні і на них Кабінетом міністрів Ураїни встановлена мінімальна ціна. 

Читайте також: У львівському парку облаштували сортувальний корабель. Фото

Інфографіка ГО Zero Waste Lviv

Водночас ще торгові мережі не вивели надтонкі і тонкі пакети. Вони платні, тому щонайменше у цій частині закон працює, проте не повністю. Окрім цього, одноразові бахіли, які часто використовують та іноді навіть примусово, – закон не регулює.

Ексміністерка України Уляна Супрун у свій час виступала за те, щоби медичні заклади відмовилися від бахіл для відвідувачів. За її словами, бахіли в лікарнях носити не обов’язково, окрім операційних та місць з підвищеним ризиком виникнення і передачі інфекції, вони не приносять відчутної користі ані медзакладу, ані відвідувачам. Однак ця практика досі існує, при тому, що давно вже є альтернатива.

Читайте також: (Не)обов'язкова безпека. Навіщо відвідувачів лікарень змушують купувати бахіли

Деякі невеликі українські підприємства створюють багаторазові бахіли. Я користуюся такими із 2018 року. Вони із цупкої тканини, яка не пропускає вологу, їх можна випрати та за потреби вдягати знову. Є навіть кейси, коли дитсадки купують багаторазові бахіли для того, аби батьки не залишали бруду після того, як забирають дітей. Думаю, що такі проблеми чи незручності мали би вирішувати за допомогою прибирання, а не використання бахіл. 

Bilka - зелені думки в дії

Будемо сподіватися, що Верховна Рада України і Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів працюватиме над обмеженням обігу одноразових виробів із пластику, можливо, їх врахують надалі у законопроєкті.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!