Добре машинам, добре і пішоходам, або Чим для Львова цінний досвід бельгійського Лувен-ла-Нева

4151 0
Люди просто хочуть мати машини, тож місто має подбати про інфраструктуру для них.
Лувен-Ла-Нев. Фото: rtbf.be

Лувен-Ла-Нев. Фото: rtbf.be

Під час місцевих виборів у Львові тема транспорту була однією з найгарячіших. Учасники перегонів запропонували багато нових проєктів, але виглядає на те, що вони вирішили, ніби машини містові не потрібні. Львів’янин Філіп Шухевич про те, чому місто не може бути комфортним для пішоходів без якісної автомобільної інфраструктури.

Щодня у автомобілістів відбирають нову смугу руху і віддають її громадському транспорту. Проєкти з будівництва паркінгів – ніколи не реалізовувались. Але міжнародний досвід містобудування показує, що містові необхідний набір різних видів транспорту, зокрема й автомобілі – їх нереально виключити з життя, тому що люди хочуть мати машини.

Деякі з найцікавіших останніх подій у містобудуванні відбулися в Нідерландах та Бельгії, де нещодавно побудували нові міста. Там вирішили, що пішоходи мають бути королями цих міст.

Найкращий приклад – місто Лувен-ла-Нев за 30 км від Брюсселя. Майже на всій його території машини повністю відсутні: діти можуть вільно грати на вулиці, немає необхідності проводжати їх до школи. Багато пенсіонерів оселились тут, тому що їм не страшно гуляти повністю пішохідними зонами, де розташовано багато магазинів. Студенти від помешкання до аудиторій також дістаються виключно пішки.

Місто, де живе близько 50 тисяч мешканців, стало настільки успішним, що там хочуть оселитися багато людей з Брюсселю, незважаючи на те, що ціни на нерухомість у Лувен-Ла-Нев удвічі-тричі вищі, ніж у сусідньому мегаполісі.

Але пріоритетність пішоходів не означає, що автомобілі та громадський транспорт не враховані у житті міста – якраз навпаки. Навколо міста збудували шосе – три розв'язки з'єднують його з проїзною дорогою поруч. Під усім центром міста збудовано триповерхові паркінги, а на околицях – наземні стоянки для автомобілів.

Читайте також: Перетворити колії на дороги, або Як Укрзалізниця впливає на трафік у центрі Львова

У місті розвиваються всі види торгівлі, а також є кінотеатри, театр, конференц-зали, ресторани тощо, тож люди насправді не відчувають потреби виїжджати за його межі. Але вони дуже цінують таку можливість: будь-якої хвилини можна спуститися на кілька поверхів, взяти свою машину і виїхати з міста. Хай вони роблять це лише раз на тиждень або на місяць, але це дозволяє не відчувати себе у пастці міста.

Пішохідне місто чи навіть пішохідний квартал не може бути успішним без автомобілів, без паркінгів та без повної інфраструктури.

Лувен-Ла-Нев, де всі ходять пішки, не потребує громадського транспорту – тут є лише одна автобусна служба, що забезпечує транспорт до сусіднього міста. Також тут збудували залізничну лінію, що дає можливість легко доїхати на роботу в Брюссель – це схоже на українську «електричку», але з чистими та сучасними вагонами.

У місті вже оселилися стільки мешканців Брюсселя, що триває будівництво лінії метро до бельгійської столиці. Біля станції будують великі підземні паркінги, щоб люди, які мешкають у котеджах в радіусі 20 кілометрів, уранці залишали свої машини та користувалися новим метро.

Багато людей сказали б, що такий приклад нового міста є теоретичним та неактуальним для Львова, що є дуже старим містом. Але дещо можна використати і тут. Автомобілі займають центральне місце в розвитку навіть найсучасніших міст з тієї простої причини, що люди їх хочуть. Муніципалітет Львова також повинен інтегрувати автомобілі у транспортні системи міста.

Нинішній план розвитку Львова чітко демонструє великий дефіцит паркування у Львові. Тож слід швидко ухвалити рішення про збільшення кількості місць для стоянок у «мікрорайонах», що зараз будуються: для кожної квартири має бути два місця для паркування і житло має продаватися лише з ними. Так, ціна на нерухомість трохи зросла би, але якість життя значно покращилась би. У Львові деякі забудовники починають думати у цьому напрямку: ідеться, наприклад, про ЖК «Місто трав» та деякі проєкти на Під Голоско.

Читайте також: S-Bahn по-львівськи, або Що допоможе Львову запустити міську електричку

Такі практики варто узагальнювати. Хорошим рішенням може бути будівництво підземних паркінгів між житловими будинками, що дозволить збільшити розмір дитячих майданчиків та пішохідних зон. Нові мікрорайони можуть бути майже повністю пішохідними малими зонами,подібними на західні пішохідні міста.

Щоб полегшити пересування усіма видами транспорту, має бути можливість їхати між мікрорайонами, оминаючи центр міста. Для цього у Львові слід розробити кілька «магістралей-кільцевих», що будуть віддані автомобілям. Гарними прикладами цього є будівництво дороги від Рясне до вул. Городоцької або ж продовження вулиці Луганської у напрямку Городоцької. Через відсутність фінансування такі проєкти потребуватимуть часу, але їх вже слід проєктувати.

Можливо, першим кроком у цьому напрямку могли би стати швидкісні трамваї, а потім вже – нові дороги.

За межами міста уже зараз потрібно планувати великі стоянки для людей, які мешкають у котеджах, зв’язок яких із громадським транспортом Львова варто також запланувати вже.

У цьому процесі не слід забувати про залізницю, що перевозить людей і контролює значну кількість недостатньо використаних земель та транспортної інфраструктури.

Читайте також: Як швидко збудувати у Львові першу лінію метро

Покращення руху автомобілів також буде корисним для мешканців, які не мають машини: у місті швидше рухатимуться автобуси і тролейбуси, повітря ставатиме менш забрудненим. А якщо паркінги для автомобілів будувати поряд із центром, то можна суттєво розширити пішохідні зони.

Матеріал підготовлений в межах спецпроєкту «Мобільне місто» за підтримки компанії EasyPay

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!