Що насправді відбувається на вулиці Пекарській і як тут рятують від зрізання три старих дерева

3127 0
Заради трьох дерев готові піти на те, аби пожертвувати комфортом пішоходів та велосипедистів.
Фото: Тарас Бабенчук/Твоє місто

Фото: Тарас Бабенчук/Твоє місто

На вулиці Пекарській у Львові через ремонт дороги масово зрізають дерева, що викликало резонанс серед мешканців міста. Сьогодні Tvoemisto.tv сходило на Пекарську, аби дізнатись, що там відбувається насправді і скільки дерев зрізають. Керівниця управління екології міськради Львова Олександра Сладкова, у свою чергу, пояснює, які дерева зрізують, і як ведуть переговори з проєктантами, щоб зберегти три старих дерева на вулиці, що можуть простояти ще 40 років.

Те, що на Пекарській зрізали (чи зрізають) ВСІ старі дерева – неправда. Насправді зрізують 43 зі 103-х, а садять – 59 дерев. У підсумку дерев стане більше, а заміні підлягає трохи більше 40% озеленення вулиці. Проте, за проєктом, непарна сторона практично позбавляється дерев.

Вчора детально розбирали кожне дерево разом з проєктантами та керівниками ремонтно-будівельних робіт. На фото з вулиці Пекарської можна побачити і дерева в очевидно незадовільному стані, і в очевидно доброму, і з розритими мережами – щоб зрозуміти, як вони йдуть відносно дерев, і чим загрожує деревам їх перепрокладання.

Каштан у незадовільному стані

Ще один хворий каштан

Ясен у незадовільному стані

Хворий і небезпечний каштан

Щоб зберегти липу, доведеться робити спільний рух для пішоходів і велосипедистів і залишити їй принаймні 50 см простору до стовбуру.

На цьому дереві також мав би буди захист

Статистика:

  • зрізці підлягає 44 дерева (з них 10 – у незадовільному стані, 21 – у задовільному, 13 – в доброму). З них щодо трьох ми просимо проєктанта переглянути проєктні рішення, оскільки дерева дуже естетичні і перебувають в доброму стані (липа, ясен по непарній стороні і каштан на парній).
  • збереженню підлягає 59 дерев (з них 6 – у задовільному стані і всі решта – в доброму). Згідно з технічним актом, кожне старе дерево, що не підлягає видаленню, перебуває на збереженні у виконавця робіт. Сумарна вартість цих 59 дерев, згідно з актом, становить 2,141 млн грн. Проєктом передбачено захист дерев, що перебувають на збереженні. Обгортки стовбурів на фото – це незадовільне виконання цього захисту, домовились про встановлення нормальних конструкцій, що дійсно захищатимуть.
  • буде посаджено щонайменше 59 дерев та 1995 кущів. Наразі в проєкті розглядаються буки і глоди, але ми плануємо ще обговорити додатково асортимент з проєктантами, оскільки зараз рядова посадка вулиці представлена гіркокаштаном, липами і ясенами.

Підведемо підсумки:

Відверто шкода кількох ясенів, що перебували в доброму стані. Виявили брак комунікації, не достатньо чітко було наголошено що ці дерева ми НЕ маємо морального права зрізувати (законодавчих проблем немає).

Ясен у доброму стані зрізали через прокладені інженерні мережі

Липа у доброму стані

Липа у доброму стані, утім, ремонт мереж може завдати їй шкоди

Дуже прагнемо, щоб щодо трьох прекрасних дерев по непарній стороні (липа, ясен, каштан) було знайдено рішення. Пожертвувати доведеться комфортом вело- та пішохідного руху, і сильно.

Дерева на збереженні

Нагадаю мету. Після реконструкції всі компоненти вулиці мають бути в ідеальному стані і без значних втручань прожити ще принаймні 40 років до наступної реконструкції. Відповідно, дерева в незадовільному стані та пошкоджені дерева мають бути замінені. Вміння ж проєктанта знайти рішення, щоб зберегти дерева, що перебувають в доброму стані – мистецтво.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!