ДПА не відкрило би нам великої таємниці, але скасовувати його було не варто

10819 0
ДПА допомагає зрозуміти, як відбувався освітній процес упродовж року, адже через карантин і дистанційне навчання не завжди зрозуміло, якою є ситуація в школах. Він дає зріз якості освітнього процесу.
Фото: Сегодня

Фото: Сегодня

Через пандемію коронавірусу в Україні уже другий рік поспіль не проводитимуть державну підсумкову атестацію (ДПА) для учнів 4-х та 9-х класів. Наказ про скасування ДПА уже видало Міністерство освіти та науки. Це рішення збурило освітянські та батьківські середовища. Голова комісії з  питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради Іванна Герус  про те, чому не можна було скасовувати атестацію і що найбільше впливає на якість освіти. 

Суть державної підсумкової атестації полягає в оцінюванні якості освіти. ДПА допомагає зрозуміти, як відбувався освітній процес упродовж року, адже через карантин і дистанційне навчання не завжди зрозуміло, якою є ситуація в школах. Власне ДПА дає зріз якості освітнього процесу.

Окрім того, ДПА формує у дітей вкрай необхідну навичку складати тестові завдання – таким чином вони готуються до ЗНО.

А для учнів 9-х класів державна підсумкова атестація є доброю мотивацією для навчання, адже впливає на середній бал атестата. У підлітків стимулів до навчання ще менше, аніж у молодших школярів, і ДПА була одним із них.

Читайте також: У Львові почався жорсткий карантин. Як працюватимуть магазини, ринки і транспорт

Державну підсумкову атестацію мали би складати студенти закладів професійної освіти. Там діти теж вчаться дистанційно, хоча концепція цих закладів передбачає опанування практичних навичок. Нам потрібно ретельно зайнятись системою професійної освіти.

Думаю, ДПА не відкрила би нам великої таємниці про якість дистанційної освіти, про яку знаємо зі спілкування з учителями, батьками і дітьми. Тож її скасування особливого впливу тут не матиме, а от якщо ми не зможемо якісно перебудуватись на дистанційне навчання, то вплив буде відчутним. 

Для дистанційного навчання є вагомою роль директорів. Бо фактично на їх плечі лягає забезпечення усіх вчителів можливостями викладати. І це не просто. Історія з життя: у моєї подруги бабуся – 70-річна вчителька фізики. У неї нема комп’ютера і вона позичає його в онуки, щоб хоч якось вести заняття. Їй доводиться писати формули на листочку і показувати дітям в камеру – інакших методів вона не опанувала. І це у Львові, історії з області ще критичніші.

Проте є й інші приклади: школа у Великомостівській територіальній громаді дає вчителям можливість користуватись технікою купленою за кошти з субвенції, там зняли відеоуроки для дітей і батьків. І тут дистанційне навчання працює краще.

Читайте також: Учні 4-х і 9-х класів не складатимуть Державної підсумкової атестації

Отже, багато залежить від того, як працюють шкільні управлінці, скільки у них є бажання налагодити якісно процес. А вчителям потрібно допомагати з підготовкою дистанційних уроків, навчати і додавати мотивації.

І не хотілось би після завершення карантину усвідомити, що якість освіти в Україні знизилась. Потрібно дивитись правді у вічі і бачити реальну картину. Але для цього нам необхідно проводити системно ДПА і ЗНО, щоб приймати комплексні рішення і виправляти ситуацію.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!