Диявол ховається в гаслах або Які меседжі закодовані на білбордах кандидатів

3117 0
Хтось із кандидатів спонукає виборців до дії, хтось тисне на емоції, а хтось вже приміряв лаври.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Політичні гасла – це те, з чого починається візуальне знайомство із політиком або партією. Ми їх бачимо на зупинках, білбордах, в автобусах, але надовго не зупиняємо свій погляд. Саме тому головне завдання гасел – лише кількома словами подати провідну ідею політика і створити певний образ. Про те, які меседжі можна відчитати у гаслах кандидатів на голову Львівської ОТГ, журналістка, студентка філології Катерина Бортняк.

Тож, що хочуть нам сказати кандидати?

Андрій Садовий

Цього року Андрій Садовий увійшов у передвиборчу кампанію із лаконічним «Садовий. Самопоміч», що доповнюється «План дій 24/7». Загалом, це гасло має розповідний характер і не націлене на заклик. Андрій Садовий у ньому говорить про продовження початого курсу і додає, що цей план є всеохопним: для нього нема «вихідних» і перерв, адже він розрахований на 24 години 7 днів на тиждень.

Олег Синютка

Фото: Чесно

Гасло Олега Синютки – «Без Львова немає України». Тут відсутній підмет, що забирає суб’єкт з речення, а також – дієслово. Отже, акцент зміщується з дії на образ і слугує для розставлення позицій: невіддільна частина – ціле, Львів – Україна.

Руслан Кошулинський

Фото: Руслан Кошулинський/YouTube

Гасло Руслана Кошулинського – «Зробімо Львів найкращим» – цікаве тим, що політик використовує слово наказового способу у 1 особі множини, що закликає до дії, і є зверненням до всіх – і до себе теж. Також у гаслі використано прикметник найвищого ступеня: «найкращим», що говорить про виділення об’єкта (Львова) з-поміж інших як єдиного найліпшого. Розглянемо ситуацію, якщо у гаслі було просто вищий ступінь: «Зробімо Львів кращим». Тут вже звучить інший акцент: Львів був в незадовільній формі і лунає заклик його покращити. У найвищому способі «найкращим» теж звучить нотка заклику до удосконалення, проте поєднується із особливим виділенням об’єкту з-поміж інших.

Ігор Зінкевич

Гасло політика – це загальне «Варта йде на вибори» і хештег «Обирай дієвих».

Перше гасло «Варта йде на вибори» містить підмет і присудок, що є рідкістю для політичних гасел львівських політиків. Дієслово-присудок використано у теперішньому часі, що натякає на подовженість дії, а також може означати майбутній час, рішення. Цікавий поняттєвий образ створює сама назва партії – «Варта», що у тривіальному розумінні означає «загін, група людей, що охороняє кого-небудь або що-небудь». Тут же, коли ми читаємо, що варта йде на вибори, перший образ – це сторожа, що охороняє порядок, тому гасло створює атмосферу захисту і сили.

Інше гасло, «Обирай дієвих», є звертанням до виборців у 2-й особі однини, що натякає на особисту відповідальність: за місто, за вектор руху, а тут – за політиків, яких ми обираємо.

Юлія Гвоздович

Фото з відкритих джерел

Гасло Юлії Гвоздович – «Вона очолить місто». Логічний наголос на «вона» змальовує сильну жіночу постать на чолі міста, що перегукується із минулою гасловою лінією Юлії Тимошенко, де теж робився акцент на «вона».

На відміну від гасел інших політиків, де акцентувалося або на Львові, або на закликах до дії, тут акцент більше на особистість. «Вона очолить місто» у поєднанні із відео про прагнення політикині щодо стратегій змін робить наголос на самій постаті: матері, що піклується про добробут. Мета гасла – встановити емоційний зв’язок, спонукання довіритися і одночасно завірити у перемозі, адже гасло не допускає сумнівів.

Ярослав Рущишин

Фото з сайту Ярослава Рущишина

Гасло Ярослава Рущишина – «Беремо відповідальність за своє місто!». На відміну від «зробімо» в Руслана Кошулинського, Ярослав Рущишин відмовляється від наказової форми, тому «беремо» звучить не закликом, а завірянням, що «ми» візьмемо відповідальність. Питання у невизначеності «нас»: «ми» як команда Ярослава Рущишина чи «ми» разом із мешканцями. На перший погляд звучить як «ми» команда політика. Тут проглядається не заклик до громади, а претензія на лідерство у веденні справ міста.

Ігор Васюник

Фото: Опора

Цікава ситуація складається із гаслом Ігоря Васюника. Його гасло «Львів – перший» взагалі не містить дієслів. Поєднання іменника і прикметника створює враження закінченого і статичного твердження. У цьому гаслі свідомо опускаються дієслова заради лаконічності і створення образу радше стабільності, аніж динамічності. Іменні частини мови створюють «застиглі» картини, у цьому випадку – статичне твердження.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!