Евакуація авто. Як львів’янам захистити свої права

4916 0
Важливо пам’ятати, що вилучити авто можуть лише, якщо нема водія. Тобто, якщо ви перебуваєте біля машини, яку припаркували з порушенням ПДР, то інспектор може виписати штраф та попросити прибрати авто з забороненого місця.
Фото: racyja.com

Фото: racyja.com

Багато з нас неодноразово були свідками процесу евакуації автомобіля чи стикалися з тим, що евакуювали саме ваш транспортний засіб. Якщо все ж таки ви потрапили в таку ситуацію, тоді варто добре захистити власні права. Пояснює, як це зробити, юристка Христина Примак.

Згідно з Правилами дорожнього руху (ПДР) та Кодексом про адмінправопорушення, поліція має право евакуювати транспортний засіб, який розташований у заборонених місцях зупинки та стоянки, або якщо він значно перешкоджає чи робить неможливим рух інших авто чи пішоходів. Однак слід пам’ятати, що вилучення авто можливе лише за відсутності водія. Тобто, якщо ви перебуваєте біля вашого автомобіля, який припаркували з порушенням ПДР, то інспектор може виписати штраф та попросити прибрати автомобіль з забороненого місця, але не евакуйовувати транспортний засіб.

Більше того, якщо ви застали процес евакуації власного авто, то працівники інспекції зобов’язані повернути його на місце, а ви будете зобов’язані сплатити лише штраф за порушення правил паркування у розмірі 340-680 грн (залежно від створення перешкод чи небезпеки дорожньому руху).

Якщо ж прийшли на місце, де був припаркований ваш автомобіль, а його немає, то, перш за все, потрібно зателефонувати на номер 102 для того, щоб дізнатися, чи дійсно авто евакуювали та його місцеперебування. Коли прибудете на місце евакуйованого авто, то, щоб забрати його, потрібно оплатити штраф, вартість послуг евакуатора та вартість за зберігання авто.

Читайте також: Я прийшов - авта нема. Як у Львові забрати машину зі штрафмайданчика

Дуже важливо ретельно оглянути авто перед тим, як його забирати, аби  виявити пошкодження, яких могли завдати під час евакуації, і одразу ж повідомити працівників поліції про це. У такому випадку у вас будуть всі законні підстави вимагати відшкодування збитків, заподіяних  внаслідок неналежної евакуації. Якщо вирішите оскаржити дії працівника патрульної в судовому порядку, то слід звернути увагучи на те, чи дотримується інспектор усіх правил  під час евакуації. Йдеться про:

            1. фіксацію правопорушення в режимі фото/відеозйомки (інспектори поліції повинні зафіксувати порушення правил паркування на фото або відео);

            2. винесення постанови про вчинення адміністративного правопорушення та складання акту огляду та тимчасового затримання транспортного засобу із зазначенням усіх необхідних відомостей згідно з Кодексом про адмінправопорушення;

            3. складання вищезгаданих документів інспектором поліції має бути виконане у присутності двох понятих, і їх особисті дані та підписи варто перевірити під час судового провадження. 

Усі ці вимоги є обов’язковими, а якщо є відсутність хоча б однієї з них, то це тягне за собою незаконність дій поліції, що, у свою чергу, дає вам законне право звертатися за захистом та відновленням своїх прав.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!