І хочеться, і колеться. Чи мають українці ігнорувати Чемпіонат світу з футболу в Росії

2460 0
Для багатьох уболівальників це питання є непростим вибором між бажанням побачити найбільше спортивне змагання світу і бойкотувати все, що пов’язане з Росією.
Фото: gdb.rferl.org

Фото: gdb.rferl.org

Сьогодні, 14 квітня, стартує черговий Чемпіонат світу з футболу. На цю подію чекають сотні мільйонів уболівальників по всьому світу, у тому числі і в Україні. Однак цього разу для вітчизняних любителів футболу все не так просто, адже розіграш світового кубка відбувається в Росії, яка веде гібридну війну проти нашої держави. І питання дивитися чи бойкотувати все, пов’язане з Росією, навіть якщо це улюблена гра, стає серйозною дилемою, пише журналіст Тарас Базюк.

Офіційно українські футбольні та політичні діячі бойкотують Чемпіонат світу з футболу і закликали до цього інші країни. Тепер уже не лише через окупацію Криму та війну на Донбасі, а й через голодування українського режисера Олега Сенцова, який ув’язнений у російській тюрмі.

На жаль, на цей заклик відгукнулося доволі мало топ-політиків. Чітко задекларували свою позицію керівники Великої Британії, Австралії, Польщі та Ісландії: «Нашої ноги там не буде».

Канцлерка ФРН Ангела Меркель спочатку сказала, що вона любить футбол і хоче підтримати збірну, але за теперішніх політичних умов такий крок «викликав би певні дискусії». Проте вона залишила собі шпаринку для відходу – мовляв, якщо німецька збірна вийде до фіналу, то, може, пані канцлер і поїде в Росію.

Її французький колега Еманюель Макрон «давав слабину» поступово. Спочатку він критикував Росію і давав зрозуміти, що ні за які гроші туди не поїде, бо як же можна. Потім окреслив свою позицію чіткіше – не поїду на відкриття. А пізніше пана президента попустило (кажуть, це сталося після візиту до Путіна). Він вирішив, що треба буде підтримати французьку збірну, якщо вона вийде до півфіналу, а невдовзі сказав, що не проти подивитися, як гратиме його збірна у чвертьфіналі.

Воно й не дивно. У французів добра команда, яка має всі підстави претендувати на високий результат. Хоча сумнівно, що різкі коливання настрою французького президента пов’язані лише з футболом.

Частина прихильників футболу в Україні твердо вирішила ігнорувати чемпіонат світу, бо він відбуватиметься в Росії і там не буде збірної України. Не раз довелося чути після відбіркового турніру: «Слава Богу, наших там нема, то й дивитися нема на що». Це принципова позиція, що заслуговує на неймовірну повагу.

Читайте також: Копаний м'яч. 10 цікавих фактів з історії футболу на Галичині

Натомість шість тисяч громадян України мають протилежну думку. Вони дивитимуться ЧС наживо – за даними УЄФА, саме стільки громадян України купили квитки на матчі в Росії. На жаль, офіційний сайт УЄФА не подає, звідки саме походять ці шість тисяч. Є тиха підозра, що більшість із них – жителі Криму та окупованої частини Донбасу, які зберегли українські паспорти. Можливо, серед них є й аполітичні фанати, які все ще вважають, що спорт поза політикою, і ніяк не можуть пропустити таку подію, якщо вона відбувається поруч. З іншого боку, прихильників «руського міра» в Україні є ще цілком достатньо.

І це попри те, що українська влада офіційно попередила, що для громадян України поїздка до Росії може бути небезпечною – прецедентів за останні роки набралося більш, ніж достатньо. І якщо звичайні фани тішать, що вони прості люди, а не Сущенко чи Сенцов, то жорстоко помиляються, бо приказка з часів НКВД «бил би чєловєк, а дєло найдьотса» в Росії нині не менш актуальна.

Підозрюю, багато людей дивитимуться футбол на «Інтері» і не перейматимуться моральними дилемами. А на всі запитання матимуть просту відповідь: «Хай Порошенко спочатку липецьку фабрику продасть і не купує вугілля в росіян!».

Водночас чимало фанів не захочуть бачити матчі ЧС саме на цьому каналі, який ще місяць тому опинився в центрі скандалу через концерт до річниці 9 травня. Випади ведучих каналу проти чинної політики десовєтизації та проти героїв національно-визвольних змагань викликали хвилю обурення й вимог заборонити діяльність мовника. Поки що цього не сталося, але патріотично налаштовані громадяни забули про цю кнопку на своїх пультах.

Дуже український спосіб вирішення цієї дилеми подав голова ФФУ Андрій Павелко. До своїх давніших заяв про бойкот Чемпіонату світу він нещодавно розповів, що дивитиметься матчі ЧС-2018, але на західних каналах. Мовляв, він мусить це робити, бо є членом Дисциплінарного комітету ФІФА і повинен бути в курсі того, що відбувається на цьому турнірі.

Мабуть, цей приклад зможуть наслідувати багато уболівальників. А як вчините ви? Бо я все ще в роздумах – і хочеться, і колеться.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!