Історія вулиці, де у Львові можна було вступити у Легіони Січових Стрільців

6060 0
По вулиці Лисенка колись були прокладені рейки і їздив трамвай №12. Дзеленчав голосно, двері у ньому не закривалися, тому студенти висіли на ньому, як виноград.
Фото: Фотографії старого Львова

Фото: Фотографії старого Львова

Вулиця Лисенка колись була основною дорогою на Львів. Наприкінці XVІІІ століття тут було дуже багато садиб та парків. Сучасна забудова з'явилася вкінці XIX, на початку XX століття. 

Спершу вулиця називалася Стрілецькою. Хоча перша вулиця Стрілецька чи стара Стрілецька – це сучасна вулиця Лесі Українки. Там колись вправлялися у стрільбі з лука, арбалетів і пізніше з вогнепальної зброї. Коли місто вийшло за свої середньовічні стіни, тоді стрільниця перенеслася на територію сучасної вулиці Лисенка. Згодом вулицю перейменували на Куркову. «Курек» – означає «когут» по-польськи, а емблемою Стрілецького (Куркового) товариства якраз і був когут.

Цю назву вона отримала у 1871 році, а вулицею Лисенка стала у 1945 році. До слова, приміщення Куркового товариства збереглося до сьогодні. Щоправда, стрільниці там вже немає. Натомість тут є вже зовсім інші організації, а в приміщенні адміністративного будинку зараз розташована філія Львівського історичного музею: Музей визвольної боротьби українського народу.

Поряд з музеєм є стежка, якою можна вийти до лікарні Охматдит. Ця лікарня теж має цікаву історію. До її створення був причетний Андрей Шептицький, у ті часи це була просто загальна лічниця для всіх.

На вулиці Лисенка, в основному, можна побачити житлові забудови австрійських часів, але там є і військові об’єкти, як-от забудова на Лисенка, 12. Це австрійські казарми, які мають історичне значення, адже коли 1 листопада 1918 року українці прийшли до влади, то за цією адресою можна було записатися у Легіони Січових Стрільців. Саме там був осередок формування українського війська.

Через дорогу за адресою Лисенка, 15 сьогодні розташована військова частина, але колись це був палац Дідушицьких, і саме туди у сусідній будинок була перевезена відома Поторицька бібліотека. Це була одна з найбільших книгозбірень Львова.

Також на вулиці Лисенка є колишній Францисканський костел, що на розі вулиць Короленка та Лисенка, через дорогу від якого за Австрії була площа Францисканська. Пізніше цей сквер називали площею Гвардії Народової, а від 1939 року площа не має назви. Цікаво, що раніше тут був сінний базар, і на ньому можна було придбати сіно.

Колишня площа Францисканська, 1914 р. Костел францисканців Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії

Трохи далі, за адресою вул. Лисенка, 43, є Храм святого Іоана Золотоустого, колишній Костел Найсвятішого Серця Ісусового та Монастир францисканок. У радянській час у цій гарній споруді був шкірно-венерологічний диспансер, в монастирських келіях та самому храмі. Лабораторія у капличці залишилась до сьогоднішнього дня.

На вулиці Лисенка також можна побачити фрагменти оборонних мурів Монастиря Кармелітів босих. Це неподалік Лисенка, 12. Там невеликий фрагмент, але це автентичні стіни. Також з вулицею Лисенка межує цікава локація – Святий сад, колишній сад Монастиря Кармелітів босих. Там в 70-х роках збирався відомий музичний гурт «Супер Вуйки». Це був осередок львівських хіпі, емблемою яких був відбиток лапи голуба. Там можна було почути музику, яку неможливо було почути в радянський час ні по телевізору, ні по радіо.

Також поруч з Лисенка є цікава вулиця, яка має назву, але не має жодного номера. Це вулиця Міклухи Маклая. Вона з’єднує Лисенка з Гуцульською. 

На Лисенка, 14 колись, ще за радянських часів, була середня загальноосвітня школа №36, а за Австрії це було училище товариства «Народний дім», зараз там розташований відділ рідкісної книги Львівської бібліотеки Стефаника.

Також тут колись були прокладені рейки і їздив трамвай №12. Дзеленчав голосно, двері у ньому не закривалися, тому студенти висіли на ньому, як виноград. Рейки зняли на початку 70-х років, бо сучасні трамваї не можуть піднятися на таку гору. Трамвай тих часів не розвертався на кінцевій. Він мав дві кабіни для водія, і водій просто переходив в інший кінець транспортного засобу.

Ця вулиця пронизана історією наскрізь. За мого дитинства ми просто у своєму дворі на Лисенка, 7 викопували австрійські каски, старовинні монети, набої, кістки, деталі автомата, рештки стрілецької зброї. Я досі пам’ятаю, де є така схованка.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!