Від легковажності до шоку. Чим ситуація з коронавірусом в Італії схожа з Україною

5844 0
Закрити авіасполучення з Китаєм і робити вигляд «я в хатці» – злочинна недбалість.
Фото: Твіттер

Фото: Твіттер

На початку ситуація зі сприйняттям коронавірусу у Італії була схожою з тим, як це зараз відбувається в Україні. Робили вигляд, що нічого не відбувається, озвучували популістські заяви, закривали сполучення з Китаєм, вживали напівзаходи. А потім з'явилися тисячі хворих і сотні смертей – і це був холодний душ. Але Італія – це велика європейська економіка, це ЄС і НАТО. А як думає дати собі раду Україна? Про італійський досвід, який може бути корисним для України, пише digital маркетолог Маркіян Юринець, який багато років мешкав на Апенінах.

Чому це сталося в Італії

Ніхто ж не сумнівається, що Італія – це великий хаб авіа- та логістичних компаній. Це колиска цивілізацій, де мешкають багато національностей, зокрема й українці. Однак Італія, на мою думку, зробила одну дуже вагому і дурну популістську помилку – вигляд, що проблему вирішили і можна далі жити спокійно.

Все, на що спромігся уряд Італії на початку розповсюдження коронавірусу у світі, – це лише заборонити польоти літаків до Китаю. Тобто, зробив вигляд «я в хатці» і мене це не зачепить. 

Читайте також: Італія запроваджує карантин на всій території країни через коронавірус

Мої друзі, які летіли у ці дні і мали скасовані рейси до Італії, легко обійшли перепону, просто скориставшись «порадою» свого ж МЗС: У нас закрите небо для літаків з Китаю, але якщо ви летите, наприклад, з Таїланду, то все гаразд! Тож, делегація спочатку полетіла до Бангкоку,  а далі спокійно, без контролю і карантину, повернулась у Рим. 

Звісно, люди, які прилетіли в столицю, самостійно вирішили залишитись у своїх помешканнях на два тижні і упревнитися, що з ними все гаразд. Але питання лишається відкритим: Італійські чиновники дійсно хотіли зупинити вірус чи лише робили вигляд, що проти чогось боряться?

Чи важко зараз в Італії і як там живеться українцям

Зараз в Італії карантин. Ні, не як у нас, а більш подібний до воєнного стану. Це коли італієць мусить письмово відповісти, чому він перетинає кордони провінцій і навіщо йому ця поїздка. Це називається автосертифікат і його ретельно читають. Для тих, хто спробує обдурити, є штраф близько 200 євро. Не критична сума, але вона примушує подумати: Чи дійсно потрібна ця поїздка?

Читайте також: Як коронавірус вплинув на економіку Італії і що зробила влада

Українці в Італії зараз «дещо ув’язнені» – всюди контроль, нехай вибірковий, нехай не на всіх вулицях і без КПП, але він є! З іншого боку, повертатися теж немає сенсу. Україна на фоні Італії в плані медичних послуг виглядає не дуже...

Там, навіть якщо ти емігрант і без документів, – тебе будуть лікувати. Після одужання виставлять рахунок на послуги, якщо в тебе немає контракту з їхньою санітарною службою, але все одно вилікують. Якщо Бог допоможе. Це тепер важливо.

Напівзаходи не діють, коли в тебе коронавірус

Уряд Італії давно славиться своїми відверто популістськими рішеннями. То «гарантована зарплата для італійців», як формула підвищення економічного статусу мешканців. То підняття ПДВ до 22% і прогресивне його збільшення до 25% в наступні роки. То ігри про «підтримку зняття російських санкцій»...  І ще багато інших моментів, які є лише тимчасовим вирішенням проблем півострова. Так само сталось з коронавірусом. 

На жаль, холодним душем була сотня смертей, тисячі хворих по всій країні, жорстка економічна ситуація, стагнація в туристичному бізнесі, падіння експорту і тисячі людей без роботи. Бо ніхто не готовий...

Італія не Україна, звісно. Італія – це одна з топ-країн, яка генерує додану вартість на своїх продуктах і виробах, це член НАТО і одна з головних країн для ЕС. Тому Італію будуть рятувати і робити все, щоби витягнути її з цієї ситуації.

В Італії є система охорони здоров'я, достатньо тестів на коронавірус, є економічна подушка і швидкі (сказав би «миттєві» кредити від ЄС). З Україною, на жаль, такого не може бути. Тому для нас карантин захід вкрай необхідний…

Нотка оптимізму. Усе буде добре, тримайтесь!

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!