Діти мають право реалізовуватися, а не «страждати» або Що не так з цьогорічним ЗНО

4263 0
Останніми днями всі пости у соцмережах присвячені ЗНО 2020. Абітурієнти та їхні батьки схвильовані заявами та маніпуляціями про скасування тестів.
Фото: Alexis Brown / Unsplash

Фото: Alexis Brown / Unsplash

Сьогодні, 15 червня, в Україні мало відбутися пробне ЗНО з української мови в офлайні. Однак за два дні до цього, у суботу, уряд рекомендував провести його дистанційно, а питання основної сесії ще розглянуть наступного тижня. Політологиня, тренерка з історії та керівниця Центру підготовки до ЗНО «Результат» Оксана Капінус ділиться із Tvoemisto.tv думками про те, чим загрожує можливе чергове перенесення тестів та як вони з учнями сьогодні впоралися зі збоями в роботі системи. 

Останніми днями всі пости у соцмережах присвячені ЗНО 2020. Абітурієнти та їхні батьки схвильовані заявами та маніпуляціями про скасування тестів і я теж. Вважаю, що в умовах карантину проведення пробного ЗНО 2020 дистанційно є правильним рішенням. Але те, як цю новину донесли в останню хвилину до абітурієнтів, в мене викликає сльози. Повна відсутність комунікації між МОЗ, МОН, УЦОЯО і неповага до абітурієнтів, їхніх батьків та вчителів, які готувалися проводити пробне ЗНО.

Читайте також: Чи можуть на Львівщині перенести ЗНО через непослаблення карантину

У п’ятницю спеціалісти з Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти, яких добре знаю, казали, що в них все готове до проведення пробного ЗНО. А потім їх повідомили, що в понеділок все має бути завантажено на сторінках в дітей. Проте попереду були вихідні, тому, коли вони мали це завантажувати, незрозуміло. Це не тільки стрес для дітей, батьків, а й спеціалістів центрів оцінювання якості освіти, які, виходить, мали в свій вихідний йти на роботу та вчителів, які тиждень готували класи.

По-друге, я двома руками підтримую скасування ДПА для 11 класів. В умовах карантину і майже повної відсутності уроків в школах проводити ДПА є не раціональним і точно не потрібним. Просто про його скасування треба було думати завчасно, ще в квітні. Зараз з'явилася інформація, що обов’язкову державну підсумкову атестацію у формі ЗНО для тих, хто не планує вступати до закладів вищої освіти, хочуть скасувати. Це наразі лише проєкт постанови, але це те, що зменшить масовість при написанні тестів. Комітет освіти і науки на чолі з Саргієм Бабаком, розуміючи загрозу, вже подали цю пропозицію на розгляд.

По-третє, впевнена, що ЗНО-2020 відбудеться, бо іншого варіанту для об’єктивного оцінювання знань і вступу до закладів вищої освіти в умовах карантину придумати не встигнуть, не зможуть або це оцінювання буде точно не об’єктивним. Розумію, що можуть знову перенести терміни проведення ЗНО і мені дуже шкода абітурієнтів...

Я переконана, що Український центр оцінювання якості освіти і Міністерство освіти і науки України для створення безпечних умов проведення ЗНО можуть використати більш ефективно великі лекційні аудиторіі в університетах і створити безпечну дистанцію для абітурієнтів.

І вкотре прошу Міністерство освіти і науки України відмовитись від необґрунтованої ідеї обов’язкового ЗНО у 2021 з математики. Це – бомба сповільненої дії, яка може бути використана противниками ЗНО наступного року. Вважаю, що проведення обов’язкового ЗНО з математики є знущання над абітурієнтами – медиками, журналістами, музикантами, художниками, істориками і тими, хто вільно володіє кілька іноземними мовами. І цей список можна продовжити.

Читайте також: У Міносвіти відповіли на найпоширеніші запитання про ЗНО 2020

Дуже хочу, щоб урядовці, приймаючи рішення на засіданнях, хоч трішки думали про дітей і їхній психологічний стан та зважали на те, що кожна дитина талановита і має право ці таланти реалізовувати, а не «страждати» над тестами ЗНО-ДПА з математики... За три місяці карантину дуже незначна частина викладачів математики проводили уроки. Інші задавали багато, але не перевіряли і не пояснювали жодного завдання. На це варто зважати.

Ситуацію, що склалася нині з пробним, ми очікували, і те, що сервери не будуть готові до такої завантаженості, теж. У нас були діти, які зайшли в 10:59, завантажили PDF-файл і розіслали в межах нашої спільноти. Станом на 11:45 вже весь тест ми зібрали з посиланням на Google Диск, всі його мали і писали.

Центри оцінювання не винні, бо мали надто мало часу, аби налаштувати цілу систему. Зараз, коли треба заповнювати електронний бланк, все відкривалося. Станом на 14:00 запрацювало, бо нема стільки входів. Абітурієнт написав, переніс на паперовий бланк і тепер до 19 червня, так дозволили в УЦОЯО, можна вносити відповіді в електронний бланк. Відповіді і результати будуть 19 червня.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!