Задоволення від їжі. Рекомендації науковців США, що будуть корисні й нам

9563 0
З новинок, в порівнянні з рекомендаціями 2015, додали пункт про здорове харчування, яке має бути на всіх етапах життя, та пункт про те, що важливо отримувати задоволення від їжі.
ілюстративне фото: Громадський простір

ілюстративне фото: Громадський простір

Кожні п'ять років Міністерство охорони здоров’я та соціальних служб США (HHS) і Міністерство сільського господарства США (USDA) публікують рекомендації щодо здорового харчування населення. Ці рекомендації оновлюють на основі наукових статей, статистичних даних зібраних впродовж п'яти років (тобто останні були оновлені у 2015 і в цих є поправки на основі досліджень за період 2015-2020). Консультантка зі здорового харчування та фізіологиня людини Ольга Дорош аналізує нові рекомендації та пояснює, чим краще харчуватися, аби добре почуватися і бути здоровими.

Що рекомендують їсти до 2025 року?

Розчарую декого, але згідно з цими рекомендаціями та науковими даними, жодного слова про те, що нам треба:

  • сидіти на кето, -палео чи іншій дієті;
  • практикувати інтервальне голодування;
  • пити хлорофіл, колаген, сльози незайманого єдинорога та вітаміни;
  • виключити з раціону білки, жири чи вуглеводи;
  • виключити каші, хліб (бо то глютен), молочку (бо ж там лактоза і ми всі загинемо), яйця (бо як там пишуть – це продукт менструації курки), птицю чи рибу.

 

А що кажуть? А кажуть, що в раціоні має бути 85% продуктів високої нутрітивної цінності з наступних груп продуктів:

  • овочі та фрукти (сюди ж зелень, ягоди, зелений горошок, спаржа, стручкова квасоля, гриби);
  • білкові продукти: м'ясо, риба, морепродукти, яйця, молочні продукти;
  • жири (олії, насіння, горіхи, риба, жовтки, молочка. І теж писала, що кокосова олія – не панацея, що її треба їсти мало, бо то є насичений жир – прошу дуже, тепер про це вам і в рекомендаціях пишуть), зернові (наголошується на тому, щоб додавати цільні крупи щодня);
  • бобові (сюди вони віднесли квасолю, нут, сочевицю – додаємо регулярно).

 

Про молочні продукти у двох словах: вони їх і далі включають в щоденний раціон (конкретно: молоко, йогурт, кефір, кисло-молочний сир, тверді сири. Сюди не входять сметана, вершки на щодень!). Не треба демонізувати сир і йогурт, важливо завжди враховувати порцію відповідно до стану шлунково-кишкового тракту у вас, а не в сусідки Фросі.

Читайте також: All you eat is love

Просять обмежити наступні продукти до 15% калорій в раціоні:⠀

  • додані цукри (нагадаю, що це цукор, мед, соки, фреші);
  • сіль;
  • оброблене м'ясо (бекон, ковбасні вироби, тощо);
  • продукти з низькою нутрієтивною цінністю: рафіновані продукти;
  • насичені жири (в тому числі кокосову олію), трансжири.

 

З новинок, в порівнянні з рекомендаціями 2015, додали пункт про здорове харчування, яке має бути на всіх етапах життя (вперше з 1985 року вони додали рекомендації для новонароджених та toddler (дітки від 1 до 3 років), розписали трохи правил для різного віку.

Дописали пункт про те, що важливо отримувати задоволення від їжі (є така штука, як цефальна або ж мозкова фаза їжі), тобто їжа має бути для нас смачною, тоді це здорове харчування і здорова харчова поведінка. Якщо якийсь продукт вам не смакує, то не ґвалтуйте себе ним! Спробуйте шукати смачні для себе рецепти, поєднання, зрештою, краще не їсти продукт, що викликає відразу.

Читайте також: Здорове харчування та свята. Як вижити в умовах all inclusive

Також пишуть використовувати метод тарілки для контролю порцій і збалансованого раціону та наголошують на продуктах в раціоні, що багаті:

  • кальцієм (не доїдають норму кальцію 30% чоловіків і 60% жінок);
  • залізом (має дефіцит кожна 5 жінка планети дітородного віку, згідно з ВООЗ);
  • харчовими волокнами, (бо мало овочів, зелені, фруктів, бобових, цільних злаків, а сихівський батон з пластівцями геть не те);
  • вітаміном D (в українських реаліях з продуктами дефіцит не покриєш, варто здати аналіз, піти до терапевта і підібрати добавку за потреби).

 

І також рекомендують використовувати метод тарілки для контролю порцій і збалансованого раціону.

Робимо висновок, що слід їсти здорову їжу, працювати над режимом харчування (робити проміжки між прийомами їжі, а не їсти все підряд і запивати кавою, узваром впродовж дня), менше модних фудів та більше цільних простих продуктів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!