Проблеми на Меморіалі Небесної Сотні будуть, якщо не роз'яснювати людям, що це за місце

4337 0
Щоб впорядкувати питання поведінки на Меморіалі Небесної Сотні, там необхідно встановити інформаційні таблички про те, як належить себе тут поводити.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Львові дівчата влаштували гучне святкування дня народження на Меморіалі пам’яті Героїв Небесної Сотні, що викликало жваве обговорення та обурення серед львів’ян. Також тут часто влаштовують весільні та інші фотосесії, а взимку п'яні молодики розбили огорожу меморіалу. Історик, львовознавець, гід Ігор Лильо розповідає, що необхідно для того, аби такі випадки у місті не повторювалися.

Фотоскрін із «феєричного» відео святкування

Меморіал був передбачений як місце пам’яті. Це один з небагатьох пам’ятників періоду незалежності, який викликає емоції. Він дуже мені подобається.

Але ми неминуче будемо мати з ним проблему, тому що багато людей, які приходять туди, вони приходять для фотосесії або просто для споглядання міста. І часто вони абстрагуються від ідеологічної наповненості цього пам’ятника. Тому заборонами тут ми нічого не зробимо. Лише викличемо зворотню реакцію. Адже проблема не в тому, що туди приходять різні люди. Проблема в тому, наскільки ми пояснюємо дітям та дорослим, що це за місце.

Якщо на Меморіалі пам’яті Героїв Небесної Сотні буде проводитися хоча б один урок пам’яті в школі, то це буде формувати у суспільства відповідне ставлення. Тому тут немає готового рецепту.

Є люди, які влаштовують фотосесії на Личаківському цвинтарі. Тож, на жаль, те, що для багатьох є святим, для інших таким не є.

Щоб впорядкувати питання поведінки на Меморіалі Небесної Сотні, на мою думку, там необхідно також встановити інформаційні таблички, на яких заначити правила поведінки і те, що не можна туди приносити ні їжу, ні напої. І тоді це буде підставою для «Муніципальної дружини» підійти до людей і звернути на це увагу. Це було б інструментом для приведення людей до порядку.

Саме місце там спонукає до відпочинку. І це добре. Ці всі люди, на честь кого встановлений меморіал, гинули в тому числі за те, щоб нам було добре.

Довідково. Меморіал пам’яті Героїв Небесної Сотні у Львові розташований на перехресті вулиць Максима Кривоноса та Замкової. Переможця конкурсу на найкращий проєкт меморіалу визначили у лютому 2017 року. Перше місце посів авторський колектив, до якого ввійшли Андрій Лесюк, Марія Яструбчак та Христина Пундак. Місце для майбутнього меморіалу обирали й узгоджували з родинами героїв. Першу чергу Меморіалу Небесної Сотні відкрили 23 серпня 2019 року на пагорбах вулиці Кривоноса.

Урочисте відкриття першої частини цього Меморіалу відбулося у День Державного Прапора України, 23 серпня 2019 року. Це місце стало першим в Україні настільки масштабним вшануванням пам’яті Героїв Небесної Сотні.

У 2020 році сквер Меморіалу визнали кращим реалізованим об’єктом громадського простору в категорії «сквери, бульвари» Національної премії з ландшафтної архітектури та садового дизайну.

Фото ЛМР

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!