Ви більше не заразні. Що важливо розуміти про антитіла до Covid-19

32925 0
Досить того, що ковід змінив наші уявлення про патогенез респіраторної вірусної хвороби, то ще й замотеличив імунологів по всьому світу.
Фото: Freepik

Фото: Freepik

Covid-19 у різних людей протікає по-різному, часто неможливо передбачити, як розвиватиметься хвороба. Окрім того, це захворювання викликає в організмі нестандартну імунну відповідь, що може заплутати навіть фахівців. Про такі несподіванки розповідає львівська сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко.

Серед зливи аналізів, які щодня обвалюють мої месенджери, окреме місце займають результати ІФА-обстежень на імуноглобуліни до коронавірусної інфекції. Як від щойно захворілих людей, так і реконвалесцентів (тобто тих, хто одужує). Результати заплутують, а іноді і страшать людей. Дехто ж щиро радіє. Тому давайте я трохи розкажу за ті імуноглобуліни.

Імуноглобуліни – специфічні білки, які синтезуються нашою імунною системою у відповідь на появу чужого шкідливого елемента в організмі: вірусу, бактерії, грибка тощо (а іноді і до власних тканин, на жаль). Такі собі мисливці за головами, основна задача яких – міцно вхопити злочинця-патогена своїми рученьками та, злившись з ним у пристрасному танго, непомітно подати сигнал шерифам імунітету – плазматичним клітинам – ось негідник, роби йому яйцен клац-клац. Загалом в організмі людини синтезується 5 видів імуноглобулінів, але наша увага прикута до трьох основних класів – IgM, IgG та IgA.

Читайте також: Що робити, коли в сім'ї підтвердили Covid-19, і чи можна розраховувати на безкоштовний ПЛР-тест

Зазвичай, при потраплянні віруса в організм, першими з'являються саме імуноглобуліни класу М. Вони найбільші за розміром і мають аж 5 «ручок», аби міцно хапати злочинця. Виявити в крові їх можна вже з 3-5 дня хвороби, піку вони досягають на 7-10 день, і зникають вже десь з 14-16 дня, поступаючись місцем імуноглобулінам класу G i A – антитілам імунної пам'яті. При більшості інфекційних захворювань синтез антитіл проходить за схемою IgM>IgG>IgA, або IgM>IgA>IgG. IgG залишаються в крові на дуже довгий час, іноді пожиттєво (як при кору, до прикладу).

Але тут з'явився скотиняка ковід. Досить того, що він змінив наші уявлення про патогенез респіраторної вірусної хвороби, то ще й замотеличив імунологів по всьому світу. Бо виявилося, що синтез антитіл при ньому різниться кардинально.

Імуноглобуліни М починають синтезуватися в парі з класом А, при чому А навіть випереджають їх в швидкості. Їх першими можна виявити в крові. Саме ці імуноглобуліни використовують для ранньої діагностики ковіду.

IgM в достатній кількості для виявлення з'являються десь з 6-го дня і максимуму досягають на 2-3 тижні хвороби.

І пацієнти, здавши аналіз в час клінічного видужання, на 3-4-му тижні від перших симптомів хвороби, отримують шок.

«В мене є IgG у високій кількості, але ще є М в крові. Я що, і далі хворий?»

«Вже пройшло три тижні від хвороби, а в мене і А, і М в аналізі. Я що, далі заразна?»

Спішу вас заспокоїти. Ні, ви вже одужали. Ні, ви більше не заразні.

Усі наявні на цей час дослідження вказують, що IgM можуть зберігатися в крові навіть до двох місяців (!). За даними крайнього, американсько-швейцарського дослідження, вірус може персистувати (залишатися в організмі) довший час, особливо в кишківнику, далі змушуючи організм активно продукувати «гострофазові» антитіла. При тому, людина справді вже не є джерелом розповсюдження інфекції.

Читайте також: Яка різниця, що в лікарні немає місць, якщо дорога до неї освітлена

Інволюція (зміна послідовності антитіл) при ковіді відрізняється від звиклих нам норм. Поза тим, що ми стикнулися з новим, невідомим нам вірусом-химерою, ще й імунна відповідь організму на нього потребує подальшого детального вивчення. І це займе ще не рік і не два, на жаль.

Шануйтеся, мийте лапки і носіть маску, якщо не можете дотриматися безпечної дистанції. Бережіть себе та близьких!

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!