Найнижча явка за всю історію незалежності або Чому не всі львів'яни дійшли до дільниць

2479 0
З точки зору законодавства, низька явка не є проблемою, але факт, що владу обирає не просто меншість, а дуже мала меншість, у перспективі впливає на вотум довіри до цієї влади.
фото тараса бабенчука

фото тараса бабенчука

Про те, як явка впливає на майбутню довіру до обраної влади, та чому учора проголосували лише трохи більше третини львів’ян, керівник проєктів у галузі виборів та місцевого самоврядування громадянської мережі «Опора» Тарас Радь.

За інформацією на ранок 26 жовтня явка виборців у Львові становила 36%. Це один із найнижчих показників серед усіх 73-х громад у Львівській області і, напевно, найнижчий за усю історію незалежної України. Приблизно така ж явка була і по Україні, хоча загалом показник Львівської області становить 45%. До прикладу, на місцевих виборах 2015 року середня явка виборців в Україні становила 46,5%.

Читайте також: Назвали район Львівщини, де на вибори прийшло найбільше мешканців

Чому так? Причин є багато, але три основні з них – безпекові виклики, спотворене уявлення про відповідальних за якість життя і нерозуміння змін до виборчого законодавства.

Безпекові виклики – це коронавірус і карантин. Не всі виборці хотіли ризикувати своїм здоров’ям і йти на дільниці.

По-друге, місцеві вибори традиційно мають нижчу явку, аніж національні, де явка в середньому становить 65%. Імовірно, це пов’язано із тим, що виборці не асоціюють місцеві органи влади і представницькі органи на місцях з тими інститутами, які впливають на їхнє життя і добробут. Із цим люди значно більше асоціюють державні інститути – парламент, президента, уряд. Це спотворене уявлення, адже більшість елементарних побутових питань, а також податки – це політика місцевих органів влади.

До того ж, виборці не до кінця розуміють і власну відповідальність за представницькі органи, що вони обирають.

Читайте також: Дебати відіграють роль або Кому дістануться голоси Кошулинського і Рущишина

По-третє, виборчий процес, зміни до виборчого законодавства і дискусія навколо цього створили атмосферу хаосу і недовіри – багато виборців не розуміли, як змінилась виборча система. А люди схильні не довіряти тому, чого вони не знають або не розуміють. Серед багатьох і досі побутує стандартна думка, що «це нічого не змінить», що демотивує частину виборців приходити на дільниці.

Припускаю, що у другому турі явка буде вищою: лише двоє кандидатів, один бюлетень – все очевидно і зрозуміло, не потрібно знати виборчу систему, треба поставити одну галочку.

Другий тур буде цікавішим за перший з точки зору непередбачуваності результатів. І визначати, хто переможе, будуть ті, хто досі не визначився – велика група людей, які голосували за інших кандидатів. Це теж має збільшити явку. У другому турі явка має становити хоча б 50%.

Читайте також: Три тижні на торги або Що вплине на результати другого туру виборів міського голови Львова

Явка виборців є важливою для легітимізації представницьких органів. З точки зору законодавства, низька явка не є проблемою, але факт, що владу обирає не просто меншість, а дуже мала меншість, впливає у довгостроковій перспективі на вотум довіри до цієї влади. Для стабільності органів, що обираються, і для довіри суспільства до них, важливо отримати якнайбільшу підтримку. Тому варто піти на вибори.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!