Не біжи на «червоне». Як я заплатив штраф за те, що перейшов дорогу у недозволеному місці

6059 2
За словами працівника поліції, бажання перебігти вулицю на «червоне» могло би обійтися в тисячі гривень на лікування.
Фото: zaholovok.com.ua

Фото: zaholovok.com.ua

Порушення правил дорожнього руху в центрі Львова обернулося негайним штрафом для журналіста «Твого міста». Назар Притула розповідає, що, окрім грошового покарання, засвоїв ще й інший важливий урок.

Раніше ніколи не замислювався над тим, що у Львові зможуть оштрафувати за перебігання дороги. У Києві, Харкові – так, вулиці широкі, там це дійсно небезпечно та створює аварійні ситуації. Але у Львові з його вузькими вулицями така ситуація мені видавалась щонайменше екстраординарною.

Але все змінилося 22 травня. На пішохідному переході на Підвальній я часом дозволяв собі не чекати на «зелене», коли треба було встигнути на трамвай чи маршрутку. Врешті, бувало й таке, що я не йшов до переходу, а прямо від Губернаторських валів перебігав дорогу до королівського арсеналу попри те, що цього робити не можна.

Так сталося і в цьому випадку. Озирнувшись ліворуч та праворуч, побачив, що найближча до мене машина – маршрутка – щойно повернула з Митної на Підвальну. Для мене це був сигнал: біжи. Втім, мої плани не збіглись з планами копів, що стояли за чотири метри від мене. Патруль я бачив, але ним не переймався.

І цілком даремно, бо за метр від мети – тротуару біля 1-ї комунальної поліклініки, мене зупинив коп та наказав пройти із ним. Часу сперечатись з інспектором в мене не було. Пікантності ситуації додавало те, що я, за редакційним завданням, йшов на брифінг у лікарню швидкої допомоги.

Читайте також: Як зробити наші дороги безпечними

Поліцейський був налаштований рішуче і одразу почав втлумачувати мені, що я зробив не так і як погано це могло закінчитись. Інших документів, крім редакційного посвідчення, у мене не було, а перспектива їхати до відділення для з’ясування особи не виглядала надто райдужною, тож довелося показати «ксиву». Зізнаюсь, я сподівався, що це врятує мене від серйозних наслідків і полісмен просто прочитає мені коротеньку лекцію, як це небезпечно переходити дорогу у невстановленому місці. Я ж обійдусь лише легким переляком (тобто усним попередженням).

На жаль чи на щастя, для копа професія порушника не стала причиною, аби його відпускати. Мені виписали постанову про накладення адміністративного стягнення. Як наслідок – 51 гривня штрафу. До честі інспектора, він сказав, що я як журналіст мав би показувати хороший приклад іншим громадянам, де і як правильно переходити дорогу. Щоби підсилити драматичність, полісмен почав розповідати мені, як виглядає понівечене людське тіло після ДТП, порівнявши його з вичавленим часником. «Сьогодні твоє життя обійшлось в 51 гривню, а наступного разу це можуть бути тисячі на лікування», – ствердно заявив поліцейський.

Читайте також: Збережені життя. У Львові зменшилася кількість смертельних аварій

Ця історія стала для мене уроком ще з однієї причини. Виявилось, за перехід проїжджої частини в Україні є кілька видів покарання: 136 гривень, якщо ти напідпитку, 170 – за створення аварійної ситуації або громадські роботи від 20 до 40 годин.

І найважливіше: після цього разу я більше жодного разу не перебігав вулицю. Сподіваюсь, вже ніколи не перебігатиму.

Матеріал підготовлено в рамках кампанії #безпечні дороги – соціально-інформаційного проекту медіа-хабу «Твоє Місто» за участі соціальної ініціативи УГКЦ «Хтось не зробить» та Патрульної поліції Львівщини, спрямований на покращення ситуації з безпекою руху в місті Львові.

Заходи, що реалізовуються в межах проекту – серія публічних дискусій про виклики та проблеми в дотриманні правил дорожнього руху, просвітницька кампанія в медіа, соціологічні дослідження, покращення інфраструктури міста, популяризація світловідбивних елементів, навчання школярів основам безпеки руху в школах Львова; тренінги та семінари з батьками учнів; соціальна візуальна реклама та пам’ятки, співпраця з храмами міста, інше.

Партнери кампанії –  група автомобільних компаній AriaGroup (офіційний дилер BMW, Volkswagen, Nissan, Honda, Seat), мережа магазинів Вухо.комLvivInternationalRotaryClub, радіо Львівська Хвиля.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
23 Травня, 2018 17:06
Назар 51 грн -це мінімалка. Інші суми штрафів, якщо є "обтяжуючі" обставини.
23 Травня, 2018 13:12
Наталя "Виявилось, за перехід проїжджої частини в Україні є кілька видів покарання: 136 гривень, якщо ти напідпитку, 170 – за створення аварійної ситуації або громадські роботи від 20 до 40 годин." Автор заплатив лише 51 грн, тобто менше за описаний вище штраф.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!