Сніг та інші прикрості, або Як прожили перші кілька місяців мешканці Львівської ОТГ

2528 0
Першим значним випробуванням на спроможність новоутвореного об'єднання стали потужні снігопади у лютому, які фактично паралізували Львів та околиці.
Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

З 1 січня повноцінно запрацювала ОТГ, тоді до Львова приєднали 15 сільських та селищних рад, а також міста Винники, Брюховичі та Дубляни. Журналіст Євген Домашин – про те, як новоприєднані території Львівської ОТГ живуть в межах одної громади, випробування снігом та чи виконує місто свої зобов’язання перед ними.

Як все починалось

24 лютого минулого року Львівська ОДА скерувала в Кабмін перспективний план формування територій громад Львівської області, яким уряду пропонувала затвердити Львівську ОТГ у форматі «великого Львова». Після цього у багатьох населених пунктах, які мали згідно з планом об’єднатися, почалися протести.

Зокрема, противники приєднання до Львівської громади перекривали дороги в Малехові, Сокільниках, Брюховичах. Мешканці Винників, які виступали за створення окремої Винниківської ОТГ, зупиняли рух на перехресті вулиць Личаківської та Тракт Глинянський.

Проти утворення Львівської ОТГ у запропонованому форматі виступили і більшість голів навколишніх громад. Зокрема Володимир Квурт, тодішній міський голова Винників, назвав її утворення «договорняком між Садовим та Зеленським». На контрасті з цим неприховану радість від утворення ОТГ висловив міський голова Львова Андрій Садовий: «Пафосно говорити про «Великий Львів» на телеканалах і робити його насправді. Це, виявляється, цілком різні речі».

Читайте також: Львівська ОТГ офіційно запрацювала. Як пройшло передноворічне засідання депутатів

Водночас, чітко викристалізувати дві сторони конфлікту неможливо, адже суперечки щодо формату ОТГ зіштовхнули між собою різні групи інтересів, кожна з яких мала різну мотивацію. Серед незадоволених мешканців навколишніх громад лунали побоювання щодо масової забудови їх територій житлом після приєднання до Львова, проблему земельних питань, а також підвищення тарифів та цін на послуги.

Для окремих громад боротьба за утворення власної ОТГ закінчилася успішно. Зокрема, для Сокільників, які за початковим варіантом перспективного плану мали б приєднатися до Львова, та яким в підсумку вдалося створити власну ОТГ. Фінансову спроможність їй забезпечують податки з тих підприємств, які розташовані на території Сокільників, зокрема найбільшого у Західній Україні за загальною площею ТРЦ KIng Kross Leopolis.

Виключенням крім Сокільників, стало також Муроване, де утворилась власна ОТГ, та Бірки, які приєднались до Івано-Франківської ОТГ (селище Івано-Франкове).

Чи розчищали сніг у Львівській ОТГ

Першим значним випробуванням на спроможність новоутвореної ОТГ стали потужні снігопади у лютому, які фактично паралізували Львів та околиці.

Багато мешканців приєднаних громад нарікали на нерозчищені дороги у їхніх населених пунктах та неможливість нормального пересування внаслідок цього. Додатково масові затори на в’їздах до Львова, в районі Галицького перехрестя, вулиці Шевченка та вулиці Личаківської на межі з Винниками, призвели до того, що мешканці цих сіл та містечок годинами добиралися до своїх домівок.

Зокрема, у Винниках люди скаржилися, що техніки, яка б відгортала сніг та розчищала вулиці практично немає – її можна було побачити хіба що на центральних вулицях міста, а ось інші вулиці буквально потопають у снігу. «Коли Винники ще були не приєднані до Львова, ситуація була набагато кращою. Тепер ми стали нікому не потрібними», – обурювалася мешканка.

Читайте також: Коли до приєднаних міст і сіл Львівської ОТГ курсуватимуть нові автобуси

Натомість чиновники ЛМР рапортували про роботу техніки та використану піскосоляну суміш на вулицях населених пунктів. А заступник департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий у своєму блозі заявив, що всі, хто критикував у соцмережах комунальні служби та міську владу, просто не розбирається у ситуації і «писали ахінею».

Хоча серед хвилі обурення у соцмережах можна було зустріти й вдячні публікації. Зокрема, від мешканців Підбірців, куди навіть в умовах снігопаду продовжував курсувати новий міський маршрут № 61, укомплектований низькопідлоговими автобусами.

Чи готовий Львів вкладатися у розвиток приєднаних громад

На перший погляд, ніби так. Заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач на своїй сторінці у Фейсбук анонсував ряд проєктів у кожній з приєднаних до Львова громад, які будуть реалізуватися коштом бюджету ОТГ. Ремонти доріг, комунальних мереж та комунікацій, фінансування закладів освіти та будівництво нових шкіл та дитсадків, а також багато інших проєктів, переповідати кожен з яких детально немає сенсу. Також Любомир Зубач зауважив, що станом на зараз вже працюють офіси Львівської ОТГ в Зашкові, Дублянах та Лисиничах. Проте детальніша інформація щодо термінів реалізації цих проєктів станом на зараз відсутня. Ймовірно, через те, що досі не затверджений розподіл коштів бюджету розвитку Львівської МТГ на 2021 рік, в рамках якого і мають відбуватися видатки на нові капітальні об’єкти.

З іншого боку, саме ситуація довкола бюджету розвитку стала підставою для чергового обурення мешканців доєднаних до Львова населених пунктів. Зокрема, представник громади Винник у виконкомі Львівської міської Ради Богдан Шустер (до речі, єдиний, хто опинився в ньому з доєднаних до Львова територій) заявив про відсутність у бюджеті розвитку закладених коштів для подальшого фінансування ремонтів, благоустрою та будівництва інфраструктури у новоприєднаних громадах. Він наголосив, що за підсумками 2020 року податкові надходження з Винників до львівського бюджету склали 150 мільйонів від акцизу та 100 мільйонів від ПДФО. А, отже, можуть розраховувати на відповідні інвестиції з бюджету розвитку.

Водночас Любомир Зубач знову через Фейсбук запевнив, що таке твердження не відповідає дійсності, адже робота над бюджетом розвитку триває.

Інше питання, чи будуть громади ОТГ належно представлені у структурі місцевої влади. 18 грудня 2020 року виконком ЛМР погодив зміни до Положення про апарат виконавчого комітету, суть яких полягала в наступному – до складу виконкому мали увійти старости приєднаних територіальних громад. Таким чином, мало б реалізуватися їх право на представництво.

Читайте також: У Львові визначили банк, який обслуговуватиме бюджетні кошти

Однак, станом на зараз на розгляді у парламенті знаходиться законопроєкт № 4535, який регулює інститут старост, який, фактично, виключає можливість для старост громад брати участь у роботі виконкому. Автори законопроєкту апелюють до того, що можливість представництва для мешканців доєднаних громад зберігається. Зокрема, доповнення в частину 1 статті 54-1, передбачає внесення відповідних кандидатур за результатами громадського обговорення.

Проте чимало фахівців та громадських діячів наголошують на номінальності цих норм. В умовах, коли інститут громадських слухань в Україні так і не почав повноцінно працювати, фактично старости громад перетворюються у призначених чиновників, і призначатиме їх ніхто інший, як голова ОТГ. Тобто, в наших реаліях – міський голова Львова Андрій Садовий.

Та й попередній обсяг уже згадуваного бюджету розвитку Львівської ОТГ на цей рік, який становитиме 3 мільярди 707 мільйонів, що заледве на 180 мільйонів більший за минулорічний лише на Львів, теж особливо не додає оптимізму щодо успішності нового утворення. 

Додайте сюди ще й те, що цьогоріч майже мільярд гривень передбачили на сплату боргових гарантій та лізингу.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!