Не-Revolut`ія: що не вирішить «Дія.Сіті»

2546 0
Чи зміг би Влад Яценко побудувати Revolut в Україні, якби тут була «Дія.Сіті»?
Фото з Інтернету

Фото з Інтернету

Сьогодні для українського ІТ бізнесу сталися дві знакові події: було прийнято за основу базовий закон про Дія.Сіті, а в списку найбагатших українців за версією «Форбс» з’явився перший українець – Влад Яценко, який є співзасновником одного з найуспішніших необанків  Revolut. Обидві ці події є надихаючими і роблять майбутнє в ІТ ще більш привабливим, особливо в розпал вступної кампанії – розмірковує адвокат та партнер юридичної фірми Dexis Partners Іван Городиський.

Однак, якщо поглянути з формальної точки зору, успіх Яценка не має стосунку до України, окрім його походження та, можливо, громадянства. Його бізнес структурований та побудований в Лондоні, і він сам проживає за кордоном уже багато років. І, найголовніше, зовсім не обов’язково, що він би став можливим саме в Україні.

Колись на одній вечірці від СЕО однієї львівської ІТ-компанії я почув фразу, що успіх ІТ-продуктів можливий лише в тих місцях, де зароджуються тренди. Зараз такими є міста, в яких зосереджений капітал, є належна інфраструктура та комфортне середовище для життя і, найголовніше, екосистема глобальних компаній та проєктів, в якій відбувається обмін досвідом та зародження ідей, здатних підкорити світ.

Саме тому Сан-Франциско, Лондон, Пекін чи інші центри є майже необхідною локацією для ІТ-проєктів, які розраховують завоювати справді глобальний ринок. Саме в цих містах можна отримати розуміння, в чому є потреба і що може вистрелити. Звісно, якщо метою є саме глобальний успіх.

Україна у цьому сенсі, на жаль, перебуває далеко поза першим ешелоном. Хочемо ми чи ні, але Київ, Львів чи Харків – якби вони не змагалися за звання ІТ-столиці України, не є тими місцями, де постають глобальні тренди. Причин тут багато: від трансконтинентальних сполучень до захисту авторського права, і недосконале податкове чи корпоративне законодавство лише одна із них. І «Дія.Сіті» не вирішить їх усіх.

«Дія.Сіті» можливо і стане цікавим інструментом для роботи ІТ-бізнесу та розміщення нових проєктів в Україні. Однак, в будь-якому разі, лише цього спеціального режиму недостатньо, щоб в Україні з’являлися власні єдинороги.

Тому якщо поставити питання «Чи зміг би Влад Яценко побудувати Revolut в Україні, якби тут була «Дія.Сіті», то відповідь точно буде «Ні». Але за успіх нашого співвітчизника точно варто порадіти. І зрозумівши його причини, довго і терпляче працювати саме над створенням таких умов в Україні.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!