Обов'язок дорослих – захищати дітей, або Чому випадок в Соснівському ліцеї – це не «нічого»

2601 0
Ми, дорослі, часом спотворені радянською системою виховання і думаємо, що діти нічого не розуміють і не вміють.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

У Фейсбук-групі «Наше містечко Соснівка» з’явився запис, де директорка Соснівського ліцею №2 Наталія Щербань некоректно висловлюється щодо зовнішнього вигляду учнів закладу. Згодом поліція склала на жінку адмінпротокол за булінг. Керівниця Центру гідності дитини Христина Шабат пояснює, чому тут справді ідеться про цькування і як такі випадки впливають на дітей. А також розповідає, яким правилам варто передусім навчити дитину.

Кожна людина народжується з почуттям гідності і важливо на етапі дитинства це почуття не пригнобити, а всіляко підтримувати. Ми, дорослі, часом спотворені радянською системою виховання і думаємо, що діти нічого не розуміють, не вміють тощо. Це може виливатися у дві крайнощі – або в гіперопіку, або у повне знецінення. І у випадку із ліцеєм в Соснівці маємо другий варіант, коли до дітей не ставляться, як до окремих особистостей, на думку яких треба зважати. Директорка просто знецінює те, що не підпадає під її «канонічне» мислення.

Читайте також: Скандал з блогерами, або Чому батькам варто звернути увагу на фото дітей в мережі

Маємо стовідсотковий випадок цькування і ще й такий, що добре пахне сексизмом. Наголошу, що діти передусім мають знати, що те, як поводяться дорослі, ніколи не є провиною їх, дітей. Такі висловлювання на адресу дітей – це не «нічого», це – неповага.

Дорослим може здаватись, що це просто слова, таке собі «виховання», але насправді це впливає на психіку дітей, на їхнє почуття гідності, на почуття провини ні за що і на те, як вони почуватимуться в суспільстві з однолітками і зі старшими.

У подібних ситуаціях можуть допомогти прості правила безпеки, яким потрібно навчити ще з дитинства. Ідеться про те, щоб пояснити дитині, що її тіло належить тільки їй і тільки вона вирішує, як їй вдягатися – це залежить від самої людини, якщо не шкодить іншим.

Найкраще, чому ми можемо навчити дітей, це те, що коли їм здається, що з ними поводяться не добре, вони мають розповісти про це іншим дорослим, яким довіряють, щоб ті їх захистили. Захищати дітей – це обов’язок дорослих.

Після того, як подія набула розголосу, директорка ліцею вибачилась перед дітьми.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!