Тут нема батьківських чатів. Як це вчитися у американській школі

10446 0
Щоб піти вчитись у певну школу, потрібно жити на тій території, котрій належить ця школа. Це враховують батьки, коли обирають житло в тому чи іншому районі. Хочеш іншу школу – переїжджай. Навіть за гроші не візьмуть в «чужу».
Фото: Taylor Wilcox/Unsplash

Фото: Taylor Wilcox/Unsplash

Уже скоро перше вересня. Через Covid-19, який щодня б'є рекорди в Україні, для учителів та батьків він стане неабияким випробуванням. Адже, ймовірно, знову доведеться повернутися до онлайн уроків. Про те, як влаштована освіта у США та як там дають собі раду у часи карантину – колишня львів'янка, яка зараз мешкає в Чикаго, Олена Верман.  

Почалась школа у старших дітей. Перший урок о 8.30 (або о 7:00, якщо вибираєш ранній початок), останній – закінчується о 15.30. Є звичайні перерви по 5-10 хв і обідня перерва майже на годину.

У чому відмінність від української школи

Домашнє завдання треба надіслати до 24:00. Бо ж уроки щодня ті самі, тому відкласти щось на завтра-післязавтра не вийде.

Тобто, півроку діти вчать, до прикладу, математику, історію всесвітню, фізику, літературу, англійську. Інший семестр – змінюються предмети. Це зручно тому, що у дітей немає розпилювання уваги і концентрації.

Переважна більшість шкіл в США є державними (є і приватні, але то вже інша історія). Тобто початкова школа (1-5 класи), середня (6-8) та старша (9-12). Але є нюанс щодо бюджетування цих шкіл. Їх не повністю фінансує держава, більше – платники податків, котрі живуть у зоні цієї школи. Тому досить популярним є переїзд батьків в інше місто чи містечко, коли діти закінчили школу. Бо в зоні хороших шкіл податки вищі і нерухомість дорожча. А який сенс їх платити, якщо діти вже дорослі?

Читайте також: Вони теж хворіють. Яким є портрет дитини з Covid-19 на Львівщині

Загалом, щоб піти вчитись в певну школу, потрібно жити на тій території, котрій належить ця школа. Це враховують батьки, коли обирають житло в тому чи іншому районі. Хочеш іншу школу – переїжджай. Навіть за гроші не візьмуть в «чужу».

Для старшого ми шукали старшу школу, для молодшої – середню. І щоб обидві були з непоганим рейтингом. За шкільне життя дитина змінює три школи: початкова, середня і старша. (Ще є передшкільна підготовка, але це, як я зрозуміла, частина садочку).

Усі ці школи це – окремі будівлі, місця розташування і повністю незалежні одна від іншої.

Як правило, в перших двох навчання +/- відпочинок у порівнянні з українською системою навчання. А от в hight school починається вже серйозне навчання.

Наша старша школа четверта за рейтингом в штаті Іллінойс і 14-та – у США. Кілька корпусів, кілька парковок. В перший день видали мапу школи. Ми посміялись. А на другий день дехто спізнився на урок лише тому, що не зорієнтувався, куди йти, в який саме кабінет і де він є той кабінет. У школі, де навчається старший син, діти 9-12 класів. І їх понад 4 тисячі! Повно машин і автобусів. Навіть регулювальника бачили. Школа має свій басейн, кілька футбольних і бейсбольних полів. Є боулінг, як заняття.

Читайте також: Змішаний формат навчання з 1 вересня. Чи готові до цього львівські школи

В той день, коли ми приїхали на розвідку дізнаватися, що й до чого, в нас одразу запитали про довідку про щеплення. Всі решта – були потім. Тут з цим дуже строго. Наші діти не мали всіх щеплень, бо деяких в Україні просто нема. Поїхали до лікарів. Доробили по 20 доларів за вакцину. З оглядом лікаря перед тим.

Навчання онлайн

Нам повідомили, що маємо забрати зі школи для дітей комп’ютери (ноутбуки), котрі дають в користування. Це окрім планшетів, котрі ми вже отримали. Якщо діти обирають предмети, котрі вимагають додаткового гаджету, то його теж дають. З батьків офіційно за це на рахунок школи 380 доларів на рік за кожного учня. Враховуючи дистанційне навчання, то цього року буде лише по 180.

Переваги цього: не збирають нон-стоп по 200-500 грн, немає витрат на канцелярію (Усе робиться в планшеті, а його видає школа. І він лишається дитині після закінчення школи). Недоліки: додаткове батьківське фінансування таки є. Дають олівці, фломастери, фарби, папір для малювання тим, хто обрав Art на семестр.

Підручники є лише з англійської: Students book, work book і ще щось. Усі решта книжки у планшеті.

Читайте також: Уроки просто неба та маски на перерві. Якою буде школа у вересні

Фізкультура теж є, щодня (без варіантів у всіх школах) і теж онлайн. Стрибають, присідають, йога на камеру. Бігати будуть «на чесному слові». Щосезону змінюються перелік спортивних гуртків. Є пропозиції як для хлопців, так і для дівчат. На додатковий спорт після уроків буде їздити schoolbus (забирає з дому і повертає дитину додому).

Чим це добре для нас, як батьків: діти повністю на відповідальності шкільних викладачів. Їм реально подають матеріал, пояснюють, спілкуються з ними. Для зв’язку «батьки – викладач» є email або телефон до кожного вчителя напряму. Оцінки дитини онлайн.

Дуже шкода, що це все наразі онлайн. Бо школа має надзвичайно великі ресурси для навчання, було б лиш бажання. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!