Під час відпочинку – відпочивати або Чому наші ресурси не всесильні

2994 0
Класно дізнаватися нову інформацію, вдосконалювати власні навики. Але, якщо відчуваєте втому, емоційне напруження – варто відпочити, бо наші ресурси не всесильні.
Фото: molbuk.ua

Фото: molbuk.ua

Може, вам траплялися такі твердження, думки, мовляв «не можна жити даремно, потрібно постійно працювати, вчитися, саморозвиватися». Психологиня Оксана Медвідь розповідає, що у неї були такі клієнти, які ходили на роботу, після цього проходили онлайн-курси, потім читали книжку і їхнім відпочинком був лише сон. А якщо раптом раз на місяць вони дивилися фільм, то мали почуття провини. Чому воно виникає та як уберегти себе від емоційного вигорання, пояснює фахівчиня.

Недавно подорожувала і заїхала на заправку. Розглядала товар та натрапила на поличку з книгами. Там не було жодної художньої книжки, лише «Як побудувати бізнес», «Як я втратив свій банк», щось у стилі «хороший менеджер, як будувати стосунки». Одним словом – література для розвитку. А коли заходите в інтернет, навалюються пропозиції на тему фінансової грамотності, як заробляти в мережі, як змінити професію, а ще онлайн-курси, онлайн-марафони тощо.

Читайте також: 10 істин, які я відкрила для себе після народження сина з інвалідністю

Нас закидують шаленою кількістю інформації, що чудово. Доступ до будь-якої інформації. Освічена нація. Але чи все так добре, коли ми почуваємо негативні почуття від того, що не встигли прочитати книгу чи просто повалялися у ліжку після важкого робочого тижня.

Спробуємо розібрати, чому так відбувається, у варіантах:

Здебільшого, у старшого покоління проявляється те, що лінь – це гріх, але є винятки і в молодих людей. Вони трактують Біблію так буквально. Особливо, якщо росли у сільській місцевості. На селі ж постійно є робота. Навіть, коли виростаємо, нам це видається смішним, хоча воно стало умовним рефлексом. 

Утеча від себе. Так, втекти від себе можна, і для цього необов’язково їхати в інше місто чи країну. Можна поринути в роботу, у самоосвіту і робити так, щоб не мати, навіть не допускати думок про себе, про власне життя. 

Контроль. Так можна себе директивно контролювати. Тримати, як пташку в клітці, аби не дозволяти «непотрібних» емоцій та почуттів. Часто ці «непотрібні» емоції та почуття є негативними, які людина не хоче відчувати. Наприклад: відчуття втрати, нерозуміння себе, міжособистісні проблеми. 

Читайте також: Чому я привчаю своїх дітей віддавати десятину на добрі справи

Прокрастинація. Така постійна зайнятість необов’язково призводить до поставленої цілі. Є люди, які бояться власного успіху або підсвідомо бояться, що успіх завадить особистому життю, стилю життя тощо. Наголошу, що про прокрастинацію тут йдеться в контексті почуття провини. Так багато зараз можна прочитати про комплекс самозванця – це схожий стан.

Саморозвиток важлива складова людини. Класно дізнаватися нову інформацію, вдосконалювати власні навики, прокачувати себе. Головне – золота середина. Відчуваєте втому, емоційне напруження – варто відпочити, бо наші ресурси не всесильні. Постійно відчуваєте почуття вини, що чогось не зробили чи не надто круто, спробуйте поставити собі запитання, чому я це відчуваю, чому мені не вдається розслабитися? Я втомлена/-ий, чи можу ще попрацювати, чи варто зупинитися на сьогодні? 

Прийшло літо, а з ним період відпустки, тому пам’ятайте: відпочинок для того, аби відпочивати, а не будувати плани на майбутнє.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!