Наш захист понад усе. Український лікар у Німеччині про те, як вберегтися від коронавірусу

6927 0
Ситуація може бути критичною в Україні, якщо легковажити та не дотримуватися карантину. Німці в цьому плані слухняні, вони роблять те, чого вимагає закон.
Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

Тарас Бережанський родом із Івано-Франківська, але вже кілька років працює хірургом у Мюнхені. За його словами, у Німеччині dсіх лікарів долучають до боротьби з коронавірусом, а його пік очіку.nm на середину квітня. Tvoemisto.tv він розповідає про те, як захиститися медикам в Україні, які борються з вірусом.

Напередодні карантину лікарні в Німеччині почали об’єднувати, а лікарі різних напрямків – працювати з пацієнтами, що мають підозру або й підтверджений COVID-19. Зараз заклад, у якому я працюю, складається із чотирьох лікарень. Тут ми робимо ПЛР-тести та продовжуємо оперувати.

Лікарнею ходимо у звичайних масках, а респіратори починаємо носити, коли працюємо з людьми, що мають підозру на коронавірус. Спеціальних медичних костюмів теж не маємо. Ними забезпечують уже ті лікарні, куди звозять «активних» пацієнтів. Якщо ж треба зробити мазок, щоби відправити в лабораторію, то беру хірургічний халат, бахіли, респіратор, окуляри, маску, подвійні рукавиці, шапочку і після цього все дезінфікую.

Днями була інформація, що старший лікар має температуру 39, а ми з ним до цього якраз оперували разом, тому я в групі ризику. Якщо би підтвердили у нього коронавірус чи, приміром, в мого пацієнта, то мене б ізолювали. Хоча нині в Німеччині брак кадрів особливо відчувається, він був і раніше в медицині, але зараз це питання постало ще гостріше. Тому відбувається така ротація, коли всі лікарі долучаються до боротьби з вірусом.

Німеччина – одна з найзабезпеченіших країн, що стосується засобів боротьби з вірусом. Коли в Італії почався пік, то вони мали 7 тисяч апаратів ШВЛ, а німці – 35 тисяч. Тому апаратів штучної вентиляції легень у клініках тут не бракує. Окрім цього, німецькі виробники, як-от Bosch чи Siemens, теж долучилися та виробляють такі апарати, в тому числі і на експорт. Ситуація в Німеччині критична, але ще контрольована, бо смертність становить 0,1%. А в Італії показник смертності – 10%. Це теж свідчить про те, що тут краще забезпечення, у тому числі медикаментозне: антибіотики, противірусні препарати – все є.

У нас теж лікарня повністю на карантині: сюди не впускають відвідувачів, не проводять планових операцій, надають лише невідкладну допомогу та лікують онкологію, яка не може чекати. Перед входом до лікарні стоїть намет з охороною.

Серед лікарів тут побутує думка, що карантин продовжать до червня, хоча раніше в Німеччині обіцяли його послабити після Великодня. Пік захворювання все ж прогнозують на середину квітня.

Щодо ситуації в Україні, то з того, що мені розповідають знайомі, реальна цифра хворих дещо інша. Іх набагато більше, але люди не звертаються: хтось боїться, хтось не має грошей. В Німеччині тільки щось засвербить, одразу йдуть до лікаря. Щоправда, тут стовідсоткова страхова медицина.

Ситуація може бути критичною в Україні, якщо легковажити та не дотримуватися карантину. Німці в цьому плані слухняні, вони роблять те, чого вимагає закон.

Також небезпечно те, що є повторні випадки захворювання: нема активного імунітету до нього, тобто, якщо краснухою чи вітрянкою перехворіли і все, то тут є повторні випадки. І не можна забувати що є інші форми грипу, мутовані тощо.

Своїм колегам, які продовжують боротися з вірусом, раджу носити подвійні рукавиці, респіратори, мити та дезінфікувати руки, антисептик мати завжди з собою. А в кого є діти або, хто живе з батьками, то краще зайвий раз з ними не контактувати та дотримуватися дистанції. Я намагаюся залишатися позитивно налаштованим та вірити, що ситуація в світі покращуватиметься, хоча наших лікарів попередили, що близько 70% перехворіє. У когось буде легша форма, в когось важча, але треба бути до цього готовими.

Розумію, що ситуація складна, а зарплата в українських лікарів – не висока, і попробуй все придбати. Але наш захист – понад усе. Ми всі вже хочемо жити так, як раніше, в тому темпі і в ні в чому себе не обмежувати, однак треба ще трохи зачекати, аби залишитися здоровими.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!