Школа не формує бали ЗНО. Медалі треба давати батькам, дітям, репетиторам і вчителям

6105 2
Рейтинги шкіл потрібні не батькам, а самим школам — щоб знати, як діяти у наступні роки.
Фото: Creativeart/Freepik.com

Фото: Creativeart/Freepik.com

Рейтинги шкіл не мають ніякого змісту. При виборі школи батькам варто зосередитися більше на особі вчителя та додаткових можливостях школярів. Місце школи у рейтингу буде не найважливішим чинником у виборі школи, вважає Ігор Бущак, асистент кафедри початкової дошкільної освіти факультету педагогічної освіти ЛНУ імені Івана Франка.

Думаю, що шкільні рейтинги повинні бути. Втім школа не може обіцяти батькам, що їхні діти через 6 років отримають такі ж результати ЗНО, які школа демонструвала в минулі роки. Ніхто впевнено не підтвердить, якими за кілька років будуть класи, вчителі чи програми, як учні будуть готуватися до незалежного оцінювання. Тому місце в рейтингу, на мою думку, не має впливати на рішення батьків щодо вибору школи.

Читайте також: Які львівські школи мають найкращі результати ЗНО. Інфографіка

Цей рейтинг потрібен школі, аби подивитися — зростає вона чи ні; щоб знати, як діяти у наступні 5-7 років. Але рейтинги відносно інших шкіл не мають змісту і не показують конкуренцію. Рейтинг — це, скоріше, аналітичні дані для прийняття рішень директорами шкіл та управліннями освіти. Як можна порівнювати ліцей в селі Козьова Сколівського району та фізико-математичний ліцей у Львові (обидва ліцеї — потужні заклади, які діють при Львівському національному університеті імені Івана Франка)? Якщо учень захоче вчитися у школі, щоб знати добре англійську, то він не буде шукати у рейтингу школу, в якої хороші результати ЗНО з англійської. Бо англійська мова — це не лише вчитель у школі, а й мовні курси, фільми, які дітям вмикають батьки, музика, яку діти слухають самі.

Проте, поки що інших індикаторів чи показників, ніж ЗНО, за якими можна порівнювати школи, ніхто не знайшов. Тому, мабуть, рейтинг на основі ЗНО поки що залишається найоб’єктивнішим. Бо кількість учнів чи кількість освоєних закладом грошей не визначать, яка школа краща. Саме ЗНО є національним проектом — над його результатами працюють не лише школи, а батьки, діти, вчителі та репетитори, особливо у великих містах. Наприклад, дитина готується до тестів на онлайн-курсах, але ці курси дала йому не школа, а третя сторона.

Не буває корисних рейтингів. Моя дитина ходить в школу, яка десь 18-20-та у рейтингу, але моя дитина, на мою думку, ходить у найкращу школу Львова.

Читайте також: Директорка, яка відповідає на записки учнів. Як змінюється сихівська школа

Добрими індикаторами для оцінки школи можуть стати прогрес учнів у процесі навчання та їхні соціальні навички, але не бали ЗНО. Якщо школа оснащена технікою, то цей показник також не впливає на рейтинг школи та немає безпосереднього впливу на результати ЗНО. Як на мене, показник технічного забезпечення не корелюється із рівнем успішності у закладі.

Напевно, серед зовнішніх показників, на рівень освіченості може впливати місто, де розташована школа. Адже у великих містах є більше курсів, репетиторів та можливостей для розвитку.

Головне фото: created by Creativeart - Freepik.com

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
31 Серпня, 2018 17:20
Ігор Бущак Присутність ЛФМЛ на першому місці має оправдовувати потрібність рейтингу? Корисність рейтингу? Об'єктивність рейтингу?
30 Серпня, 2018 23:11
Андрій Можу сказати про Львівський фізико-математичний ліцей, який посів 1-ше місце в рейтингу шкіл по Україні. І це цілком заслужено. Ліцей дозволяє дітям без репетиторів отриманти найвищі бали на ЗНО.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!