Шторки в міськраді теж легкозаймисті або Що буде з центром на Погулянці

3570 0
У Центрі творчості на Погулянці займаються близько п’яти тисяч дітей.
Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

Нещодавно працівники ДСНС у Львівській області провели перевірку протипожежного стану Центру дитячої та юнацької творчості Галичини, після якої  у соцмережах здійнялася хвиля повідомлень, що ніби центр хочуть закрити. В.о. заступника міського голови Львова з гуманітарних питань Галина Слічна розповідає про те, які порушення знайшли пожежники в центрі і чи можуть його закрити.

Центр творчості дітей та юнацтва Галичини функціонує з 1984 року і це один із найбільших позашкільних навчальних закладів міста – майже 380 гуртків і приблизно п’ять тисяч дітей, які в них займаються. Можливо, приводом для перевірки в центрі став допис Назара Бичишина  про протипожежний стан в центрі. І після цього працівники ДСНС разом з пресою прийшли на перевірку. Пожежники оглянули приміщення і після цього з’явилась інформація про жахливу ситуацію в центрі.

Наступного дня я скерувала керівників інженерних груп з районів та міста, щоби вони провели перевірку протипожежного стану і на ранковій нараді вони доповіли, що ситуація не є катастрофічною.

Читайте також: Для львівських школярів діють безкоштовні позашкільні заклади. Перелік

Що ми побачили за результатами перевірки ДСНС? Я розумію, є ключові моменти – це питання пожежної сигналізації та виведення її на пульт. Так, це проблема і з огляду на це треба було би закрити 90% навчальних закладів Львова, бо не мають наші навчальні заклади пожежної такої сигналізації.

Місто визначило пріоритети, бо ж треба ремонтувати і підвальні котельні, і пічне опалення, дахи, інженерні мережі та санвузли. Але паралельно місто передбачало кошти на протипожежні заходи. Першочергово ми передбачали кошти на встановлення сигналізації в закладах освіти, де цілодобово перебувають діти. Виготовлено проект і  встановлюють протипожежну сигналізацію в школі-інтернаті №2 на вулиці Просвіти, в будинку дитини на Таджицькій, у Львівському фізико-математичному ліцеї та  в таборах, розташованих у Карпатах, бо у червні розпочинається сезон оздоровлення. На ці заклади ми першочергово передбачили кошти на встановлення пожежної сигналізації.

Це основне зауваження, яке виставило головне управління ДСНС.  Щодо решти, то я вважаю, їх можна ліквідувати в найкоротші терміни. Наприклад,  пофарбовані у відповідний колір вікна чи пофарбовані у відповідний колір протипожежні щитки, не думаю, що це серйозне зауваження до роботи.

А те, що на вікнах є тюлі чи штори, то треба, мабуть закрити всі установи чи заклади у місті Львові, бо всюди є тюлі, штори чи фіранки. Вони трактують це як порушення, бо це легкозаймисті речовини.

 Ще виявили порушення в технічних приміщеннях: пожежний кран без наконечника та старий вогнегасник. Але на всіх поверхах є нові вогнегасники. Зрештою, замінити вогнегасник і поставити наконечник також не суперпроблема.

Запасні виходи є на сцені і вони підсвічуються, загалом в будівлі  шість запасних виходів і шляхи евакуації позначені в усіх доступних місцях згідно з правилами.

А ще у протокол записали, що в приміщенні концертного залу на дверцятах пожежних шафок системи внутрішнього протипожежного водопроводу із зовнішнього боку після літерного коду ПК не вказані порядковий номер крана і номер телефону для виклику пожежно-рятувальних підрозділів чи не пофарбовано у відповідний колір труби внутрішнього протипожежного водогону.  Це можна ліквідувати? Всього лиш написати кілька цифр чи пофарбувати труби згідно із ДСТУ.

Як бачите, більшість приписів у цьому протоколі з одного боку можна назвати формальними, а з другого боку – їх легко усунути, тому ми зобов’язали керівництво центру максимально швидко виправити недоліки, вказані в акті.

Вкотре наголошую – жодної мови про закриття центру дитячої та юнацької творчості не йде. Рішення суду про це немає  – він як працював, так і буде працювати, а недоліки усунуть якнайшвидше. Якщо в ДСНС вважають, що центр треба закрити, то в такому випадку треба закрити всі навчальні заклади Львова. Або будь яку установу, в тім числі й міську раду, бо тут також є шторки і тюлі.

Читайте також: У дитсадках та школах Львівщини перевірять протипожежну безпеку

Звідки беруться чутки про закриття центру? Можливо, це пов’язано із ситуацією, що виникла після пожежі в російському Кемерово –  Володимир Гройсман дав розпорядження перевірити всі садки, школи, центри, медичні заклади. І цей ажіотаж, і трагедії в Україні, зокрема, у таборі «Вікторія», дали таку реакцію. Або ж хтось керував цим процесом, щоби було масове обурення наперед, щоби часом не закрили центр. Також я не знаю, що відбувалося під час перевірки, коли були ЗМІ і ДСНС, не знаю, про що вони говорили між собою – хтось із персоналу міг почути якусь фразу і це набуло такого загального розголосу.

Повторюся, центр на Погулянці  – найбільша  установа, це 5 тисяч дітей та щонайменше удвічі більше родичів. Це колективи, які мають традиції та вагомі успіхи в своїх царинах. Батьки тішаться цим успіхам і хвилюються за майбутнє колективів.  При самій лиш думці, що одним махом можна все знищити, безперечно, вони стають на захист центру. Але ще раз кажу – ми не маємо жодних документів щодо закриття центру і, зрештою, так це не може відбуватися.  Тільки суд може ухвалити рішення про закриття тієї чи іншої установи.

Фінансово ми переживали достатньо складні часи. Достатньо згадати 2012 рік, коли казначейство практично не працювало, ми виживали, але позашкільна освіта мала фінансування. Навіть тоді не вели мову про те, щоби закрити ці заклади. Позашкільну освіту завжди фінансували з міського бюджету і які б скрутні часи не були, місто розвивало позашкілля. І зараз говорити про якісь забудови, продаж чи руйнацію немає жодних підстав.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!