Я чую від іноземців, що Україна – «розмінна монета», але це не так

1405 0
Росія намагається стерти справжню демократію і українську традицію з лиця землі
Фото: Твоє містоІван Станіславський

Фото: Твоє містоІван Станіславський

Росія хоче знищити Україну через її прагнення до свободи. Особливо це загострилося після Революції Гідності, коли Україна стала остаточно на шлях демократії та вирішила творити своє європейське майбутнє, вважає американський журналіст Джо Ліндслі.

Читайте також: «Цінності важливіші за інтереси». Валерій Пекар про те, як Україна змінює світ

Що насправді спровокувало Росію напасти на Україну? Те, що у 2014 році український народ наполягав на тому, щоби бути вільним, і досягнув успіху.

Життя та смерть Романа Ратушного, якого тисячі оплакували в Києві в суботу, і Артем Димид, якого зі слізьми проводжав Львів, показують, чому Росія намагається стерти Україну з лиця землі. Москва не може терпіти вільних людей, особливо в сусідстві.

Я чув, як багато іноземців стверджують, що війна Росії проти України – це насамперед геополітика чи питання НАТО, а Україна – просто пішак. Але факт в тому, що сьогодні не було б війни без Революції Гідності України в 2014 році.

Тоді на Майдані, головній площі Києва, стояли студенти: Роман, Артем і багато тисяч українців, допоки пропутінський режим не втік. З того моменту Україна стала демократичною з усією наступною непередбачуваністю, але з почуттям гідності.

Читайте також: 10 причин, чому перемога України важлива для світу

За останні вісім років українські міста процвітали, відроджували свою мову, культуру, самоврядування і свободу. Що росія намагається стерти – це справжню демократію в найглибшому сенсі цього слова, українську традицію докозацьких часів.

«У нас справжня робоча демократія, – пише український письменник Андрій Любка. – Українцям байдуже на мера, губернатора, міністра, навіть президент для нас невеликий авторитет».

Ні Росія, ні Брюссель, ні Вашингтон не могли контролювати українців. Фактично в 2014 році український народ «виселив» режим, який мав корумповані зв’язки не тільки з Кремлем, але й з провідними американськими республіканцями і демократами. Всі вони думали, що можуть розраховувати на ресурси цієї країни.

Запам’ятайте: і республіканці, і демократи співпрацювали з режимом Януковича, якого український народ змусив утекти в Росію. Вони не хотіли більше такого. Через п’ять років вони обрали актора, а не олігарха своїм президентом.

«Подивіться, що зараз відбувається в Україні із самоорганізацією, горизонтальними мережевими структурами, неймовірними способами довіри та взаємодії», – каже викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Валерій Пекар. – Це шок для всього світу, що це в нас є».

Коли я минулої осені зустрів Романа Ратушного, який допомагав будувати ці горизонтальні мережеві структури для боротьби з проросійськими, прокорупційними олігархами в Україні, він знав, що його життю може загрожувати небезпека, але свідомо жив демократичним життям України, навіть під час війни, коли кілька тижнів тому критикував того актора, який став президентом, – Зеленського як «дуже поганого президента миру».

Однак у воєнний час все змінюється і приходить ясність: кожен, хто щиро підтримує Україну, тепер змушений підтримувати «менталітет Майдану», який дав Україні свободу і налякав Путіна. Як казав Роман в одному зі своїх останніх дописів у Facebook, «Зеленський [довів] себе великим президентом війни. Ефективність, довіра... і мертві росіяни на всіх фронтах».

Папа Франциск нещодавно сказав, що, можливо, НАТО і Захід «спровокували» Росію, але реальність така, що тоталітарна росія напала на Україну, тому що українці обрали незалежність. Тепер, як багато хто вже казав, українці борються не тільки за свободу своєї країни, а й Заходу та світу.

P.S. Фото похорону в Києві та Львові двох українських Героїв, які стояли під час Революції Гідності 2014 року. Обидва загинули через вісім років, коли Росія прагне покінчити з Революцією України та її свободою.

Останнє фото: Роман Ратушний стоїть перед групою полонених російських окупантів.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!