Туристи замінили львів’ян на площі Ринок. Тепер треба змінити туристів

18746 4
За останні 20 років жити в районі площі Ринок стало важче і звідси виїхало до 40% мешканців.
Фото: depo.ua

Фото: depo.ua

Жителі історичного центру – прилеглих до площі Ринок вулиць, продають свої квартири, щоби виїхати подалі від юрб туристів та постійних фестивалів.  Історик, львовознавець  та гід Ігор Лильо вважає, що цей процес не можна зупинити – туристи й надалі витіснятимуть жителів з площі Ринок та околиць.  Однак Львову варто змінити якість туристичних послуг, щоби привабити інших туристів, які приїжджатимуть за цікавими подіями, а не за дешевим алкоголем та секс-послугами.

Готуючись до нічної екскурсії, мені неодноразово доводилось чекати на туристів у внутрішньому подвір’ї будинку ресторану «Гасова лямпа». В закутку цього подвір'я містилось приміщення, що лише з великою фантазією можна було назвати помешканням. Молода родина з дівчинкою приблизно 10 років ніколи не бачили в ньому прямого сонячного світла, а вологість та запах пост-середньовічного міста не справляли їм радості. За якийсь час господиня радісно натякнула мені, що вони врешті домовились з рестораном і придбали за свої квадрати нормальну квартиру в новобудові. Світлу і простору. Це один з тих випадків із щасливим закінченням. Проте, історії навколо «золотого» ринку міста Львова бувають різними.

Очевидно, мало хто з мешканців центру міста міг собі уявити, що чекатиме їх по тому, як нова влада оголосила курс на перетворення Львова на туристичний центр. На той час українці ще мало бували за кордоном, а життя в комуналках чи з входом через кухню і вигодами на балконі не видавалось кращим. Частина була переконана, що місто почнуть краще ремонтувати і настане благодать. Доволі швидко стало очевидним, що радість від мандрівки одних стала проблемою для інших.

За останні два десятиліття жити (саме жити) в цьому районі стає все проблематичніше. Залишилось лише кілька продовольчих крамниць, де ціни через вартість оренди відчутно вищі. Хоча ситуацію дещо рятує ринок «Добробут» неподалік. Виставлене на продаж одне з двох поштових відділень. Значно важче стало знайти місце для парковки автомобіля. Гамір, тиснява, нерви.

Читайте також: У Львові хочуть розширити туристичний центр. Які локації «віддадуть» туристам

Як на мою суб'єктивну оцінку, щонайменше 40% мешканців навколо Ринку та прилеглих вулиць вже залишили цю територію. Одні продали квартири, інші придбали житло деінде, а старі помешкання перетворили на дуже прибутковий бізнес. Ті, що залишились, тримають «глуху оборону». Більшість з них розуміють, що справа пропозиції — не за обрієм. Одні не здаються, вимагаючи за квадрати фантастичну ціну, інші просто бояться змін. Є категорія таких, що не відступляться за жодні гроші. Чи можливо змінити цей процес? Навряд. Як видається, потік туристів лише буде наростати і кожен має або змиритись, або віднайти в ньому своє місце. Львів вже ніколи не буде таким, як раніше. Багато хто з львів’ян нарікають на те, що туристи витісняють їх з центру. Як правило, серед найактивніших «плакальщиків» ті, хто потім активно постять в соцмережах  фото з своїх подорожей за кордоном. І не задумуються, що вони самі під час подорожі виступають в якості дратівливого фактору для автохтонів.

Читайте також: 10 проблем центру міста, які треба розв’язати, щоби Львів не втратив обличчя

Чи це означає, що львів’яни повинні змиритись з наявним станом справ? Очевидно, що ні. Одним із варіантів вирішення проблеми може стати переформатування ринку туристичних послуг. Щоб з міста масового та дешевого секс-туризму та алкогольних послуг ми врешті стали місцем туризму подієвого, що буде приваблювати тих, кому є цікавими є мистецтво, гарна їжа та естетика. Наскільки важко це зробити? Дуже важко. Але реалізація такого напрямку буде вигідна всім. Це підхід покращить імідж Львова, а отже зростуть його капіталізація, комфорт та безпека. Світові не цікаві наші нарікання. Ми або знаходимо в ньому своє місце, або залишимось на його узбіччі, біля розбитого Львова.

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

           


Читайте також:
14 Січня, 2019 15:35
Львів'янин Ринок Добробут в центі, біля Оперного - це дійсно нонсенс! Зверху - справжній Шанхай з закритих контейнерів, по боках - стихійна торгівля. Це просто жах. Ще й вулицю захопили! Це дійсно треба зносити! І так, я Львів'янин і все життя живу у Львові.
7 Серпня, 2018 11:35
Л. @Andrian
Тебе, як рагуля, на жаль, видно здалеку. По-перше, "Добробут" не має вигляду "як після бомбардування Грозного". По-друге, навіть такий ринок можна облагородити, чим би рагулі, звісно, не займались, бо натомість ринку їм видно "стопіцотий" ТРЦ, готель чи парковку для своїх RJA-блях. Ні, брешу! То ж має бути двадцятиповерхівка з видом на стару частину міста! Прислухайся краще до слів автора допису, а опісля просто повертайся до своїх витоків кудись за місто. Без тебе розберемось.
6 Серпня, 2018 17:51
гриць Ти що з Грозного?І що ти тут забув,пензлюй до до героя московії кадирова і помагай відновити Грозний.
6 Серпня, 2018 16:47
Adrian Rynok "dobrobutj" rjatuje situatsiju...a to sho rynok vyhladaje jak Grozny pisla bombarduvanja vam ne mishaje?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!