У нас є тисячі своїх «нотрдамів». Допоможіть врятувати Поморянський замок, будь ласка

8565 0
Навесні підрядники зафіксували чергові тріщини у східному крилі, і з дня на день може впасти вбудована замкова капличка.
фото: Ганна Гаврилів

фото: Ганна Гаврилів

Минулого тижня в Соборі Паризької Богоматері, що в Парижі, сталася масштабна пожежа, під час якої згоріли дах та галереї. Міністр культури Євген Нищук на своїй сторінці у Facebook написав, що Україна готова «максимально швидко направити своїх кращих фахівців та реставраторів для робіт з відновлення Собору». Засновниця благодійного фонду «Спадщина.UA», кураторка ініціативної групи з відродження Поморянського замку Ганна Гаврилів розповідає, що в той же час є тисячі українських «нотрдамів», які потребують термінової реставрації.

Нотр-Дам ХІІ ст. у Франції горів. Трагедія, але не смерть: світова спільнота за три доби зібрала мільярд євро на його порятунок. Ми також плакали від усвідомлення, що світ може навіки втратити цей духовний скарб та мистецьку перлину.

Але тут, на нашій батьківщині, сотні і тисячі українських «нотрдамів» — спалених, розібраних на цеглу для криничок та стаєнь, перетворених у громадські вбиральні чи склади збіжжя, — мовчки стоять чи не в кожному селі в безпорадному очікуванні смерті. І нехай вони не перші у всесвітньому рейтингу цінних споруд, але вони наші, рідні, свої.

Чи маємо ми право лишатися пасивними спостерігачами, як повільно, але невпинно зникає наша культурна спадщина? Що ми лишимо нащадкам?

Поморянський замок на Львівщині — пам’ятка архітектури національного значення XVI-XVII ст., зразок поєднання фортифікаційної та палацової архітектури з унікальними на всю Центрально-Східну Європу ренесансними рослинними орнаментами. Він неодноразово витримував татарські навали та самовіддано захищав наших предків, а сьогодні стоїть пусткою і поступово вмирає. Навесні підрядники зафіксували чергові тріщини у східному крилі, і ми чекаємо з дня на день, коли впаде вбудована замкова капличка.

Читайте також: Світ вже не буде колишнім. Львів'яни згадують, яким був собор Паризької Богоматері до пожежі. Фото

Уже три роки поспіль наша команда всіляко намагається дати йому нове життя. У 2016-2017 роках намагалися залучити державне фінансування: ми писали десятки листів у всі можливі та неможливі депутатські комісії, департаменти, міністерства та ради. І грант на Посольський фонд США теж. І грант на Мінрегіон по секторальних проектах для ЄС теж. Єдина, хто відчинила тоді двері на наш стук, — Львівська обласна рада, котра за підтримки департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА за 2016-2018 роки виділила 2 млн грн на ліквідацію аварійного стану замку. І хоча ця сума звучить ефектно, але це наче ловити в каструлі дощ, що падає крізь дірявий дах. Кожного разу кошти приходять на рахунок підрядника, коли впаде перший сніг, а роботи необхідно виконати до першого бамкання новорічного годинника.

Не те, що немає руху вперед, — будівлю неможливо стабілізувати: кожного Великодня ми в очікуванні чергового обвалу. Минулої зими, коли стало відомо про ризик руйнації східного крила, на якийсь час опустилися руки, і під загрозою закриття стояв весь наш волонтерський проект. Але одного дня до команди долучилася свіжа кров, і ми взяли новий курс — на розвиток туристичного потенціалу Поморянської дестинації. Ми вирішили вірити, що які б не були руїни, замок живе доти, доки про нього говорять та відвідують. Тому у 2018 році вперше на трасі Львів — Тернопіль постав коричневий «історичний» вказівник «Поморянський замок».

Завдяки нашій Роксоляні Кобилюх поряд із замком з’явився «Поморянський музей» — культурно-освітній проект, що зараз налічує уже 200 експонатів місцевого походження. Ландшафтник Назар Савчук написав нам у Facebook: «Усе життя мріяв давати нове життя призамковим паркам. Можна до вас?». Тепер жоден наш проект не обходиться без його «зеленого» внеску.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: історичне селище Поморяни

Паралельно київський містобудівник Ігор Юрчак розробив генеральний план призамкової території, а викладач Лісотехнічого університету Любомир Пархуць разом зі студентами дослідив парк та прийшов до неочікуваних висновків. Трьохсотлітній ясен із обхватом стовбура 6 м та залишки автентичного мощення ще зіграють важливу роль у наших проектах.

Тим часом місцева мешканка Оля Колесник виявилася локальним самородком з менеджменту проектів і організувала чудову місцеву бригаду, котра місяць робила генеральну очистку парку від будівельного сміття, порослі, самосіву та сухостою. Історик та гід Олег Стасюк цілими ночами сидить в краківських та варшавських архівах і знаходить все нові й нові факти з історії замку. З його легкої руки влаштовано кілька експедицій «У пошуках втрачених скарбів Поморянсього замку», стартувала рубрика «Легенди Поморянського замку» та пишеться сценарій для локальних екскурсій. Разом з нашим архітектором-реставратором Калиною Гаврилів та поморянцем Теодором Гудзяком вони працюють зараз над виданням «Слово про Поморянський замок».

Також минулого року ми провели низку чудових пленерів, мікро-аукціонів, взяли участь у «Майстерні міста» та медіа-проектах «Ukrainer» і «Назустріч сонцю».  Уже у 2019 році нам та нашим партнерам вдалося отримати для призамкового парку три мікрогранти: на виконання проекту реконструкції парку від департаменту екології ЛОДА, на влаштування доріжково-стежкової мережі на конкурсі мікропроектів ЛОР та на дитячий мистецько-християнський табір «Літо у Миколи Свинки» від департаменту культури ЛОДА. У червні плануємо запустити денний туристичний маршрут «Курс на Поморяни» і зараз спільно з місцевою громадою розробляємо «доктрину поморинської кухні».

Читайте також: Поморянський замок на Львівщині планують відреставрувати за 15 млн грн

Я вважаю, що ми — молодці, і що в нас чудова команда. І усього цього ми змогли досягти завдяки вашій матеріальній та інформаційній підтримці, а інколи й просто завдяки доброму слову «ми у вас віримо, у вас все вийде!». І ми щасливі, що нам вдається постійно утримувати замок в інформаційному просторі та збільшувати його впізнаваність серед населення.

Але це не привернуло уваги до проблеми збереження пам’ятки тих, хто здатний впливати на отримання повноцінного державного фінансування на ліквідацію аварійного стану Поморянського замку. І коли Нотр-Дам загорівся, небайдужа світова громадськість за лічені дні зібрала необхідну суму коштів на його порятунок. А український інтернет досі не вщухає від все нових та нових ідей, як та котрі «українські нотр-дами» рятувати сьогодні. Мені здається, що саме зараз той час, коли пора звернутися з проханням до людей: будь ласка, допоможіть врятувати Поморянський замок!

Рахунки для пожертв:

Благодійний фонд «Спадщина.УА»
ЄДРПОУ — 42206768
р/р №26003053729255 у ПАТ КБ «Приватбанк»
МФО — 325321
Призначення — благодійний внесок.

Картковий рахунок ПриватБанку

5169 3305 1590 2028

Є також рахунки в доларах та євро.

Сторінки у Facebook — Спадщина.UA та Поморянський замок.

Розташування: Львівська обл., Золочівський район, смт. Поморяни (96 км від Львова).

Як доїхати: 80 хв автомобілем по добрій дорозі або рейсовим автобусом з пересадкою у Золочеві.

Фото Олександра Колеснікова та авторки

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!