Що ваші діти роблять у Tik-Tok або Чому львівські школярі малюють пентаграми у класах

4918 0
Якщо малюнок на дошці викликає так багато резонансу, то місія отримати увагу виконана.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Нещодавна ситуація з малюванням пентаграм, що склалась в школах на Львівщині, викликала немало резонансу. Про те, як зрозуміти, що в цьому головне, на що потрібно звернути увагу, – психологиня Марія Тракало.

Перш за все, дітям важливо привертати до себе увагу. З психологічної точки зору, увага – це валюта любові. Дитині нема різниці, яким чином вона отримає цю увагу: її похвалять за добрі здобутки чи сваритимуть за якусь шкідливу витівку. Увага в своїй основі не має знаку плюс чи мінус, головне – щоб вона була. Відповідно, якщо малюнок на дошці викликає так багато резонансу, то місія отримати увагу виконана.

Читайте також: Іноді мої учні печуть солодощі, а не вчать математику. Львівська вчителька про дистанційне навчання

Другим основним моментом у цій справі є те, що для дитини і підлітка зокрема, дуже важливо бути причетним і прийнятим в групі однолітків. Правдоподібно, що кожна дитина навіть якщо не вважає добрим робити певні дії, може підтримати групу, бо дуже боїться бути відкинутою.

Треба розуміти, що тренди – річ дуже тимчасова і мінлива, згадаймо як кілька років тому всі підтримували челендж з обливанням водою, що спочатку в своїй основі мав благодійну складову, а згодом переріс у звичайний фан. Я переконана, що цей тренд теж буде тимчасовим і за кілька тижнів просто набридне дітям. Я би більше акцентувала на тому, що діти мають час займатись такою діяльністю, а це означає, що вони не навантажені, байдикують в соцмережах і це явно не йде їм на користь. Tik-Tok – це марнування часу, який можна було б використати на розвиток і освоєння нових та корисних навичок.

На жаль, у дітей ще нема розвинутої здатності критично оцінювати тренди. Тому так важливо дорослим зупиняти нездорові та небезпечні тенденції і пояснювати, що не все популярне є добрим. У дітей слід плекати відчуття того, що варто і що не слід робити, це виховання меж дозволеного. Якщо ігнорувати ці межі, то в дорослому віці людина не знатиме, де варто зупинитись і яких кордонів переходити не можна. Це стосується і моральних законів, і юридичних правил.

Читайте також: Навіть найбезглуздіша ідея – важлива. Як учні самі змінюють львівські школи

Завданням батьків є допомогти дитині критично осмислити її дії. Добрим є прохання пояснити, для чого вона це робить, і навчити особистої відповідальності. Якщо дитина вірить, що якісь малюнки на дошці захистять її від контрольної роботи чи принесуть успіх, то це ознака того, що дитина не бере відповідальності за свої вчинки і не розуміє, що для успіху потрібно докладати зусиль. Завданням батьків є не накричати на дітей, а показати, як важливо усвідомлювати свої дії і брати за них відповідальність.

Щодо вчителів, то теж можна звернути увагу на те, чому діти мріють про те, щоб вчитель не прийшов на урок. Це може бути добрим сигналом, що з цим педагогом їм не цікаво. Бо може бути складним предмет, але добрий вчитель, який має гарні стосунки з учнями і є для них авторитетом, точно не мав би  викликати такої реакції.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!