«Я відмовилась платити і лікарі почали ставитись до мене краще». Про медреформу і львівські пологові

27460 0
Багато хто каже, що немає значення, кому платити – лікарю напряму чи офіційно через касу. Є різниця. І велика. По-перше, все, що неофіційно, можна класифікувати як корупцію. По-друге, в державу потрапляє ціла дуля.
ФОТО: MIRROR.CO.UK

ФОТО: MIRROR.CO.UK

Львів'янка Діана Лужанська торік наприкінці листопада народила дитину в одному із львівських пологових будинків. Вона розповідає, що там і досі, попри медреформу, вимагають гроші з породіль та радить, як уникнути корупції. Ставлення медиків до вас від цього, каже жінка, може змінитись, але не обов'язково у гірший бік.

Згідно з медичною реформою, пологовий будинок, що уклав договір з Національною службою здоров'я України, за кожну породіллю отримує близько 8,5 тисяч гривень (за ваші пологи сплачує держава і ці виплати мали б збільшитися в 2021 році) і зобов'язується проводити пологи будь-якої складності абсолютно безкоштовно. Не має значення, чи це природні пологи, чи кесарів розтин. Безкоштовними також є ліки та анестезія, якщо вона вам потрібна, і медичний супровід новонародженого, навіть якщо це складний неонатальний випадок. Вакцинація, огляд, діагностика – все-все є безкоштовним. Так! І УЗД, і КТГ також. Це БЕЗКОШТОВНО! За свої пологи ви вже сплатили зі своїх податків.

Читайте також: Які медичні послуги будуть безкоштовними для породіль. Перелік

У пакет послуг не входить можливість обрати конкретного лікаря. Проте, якщо вас заспокоює прізвище якогось лікаря і ви з якихось причин вважаєте, що саме цей лікар має приймати у вас пологи, ви маєте право укласти з ним офіційний договір та оплатити його послуги офіційно через касу, а не за старою схемою у вигляді «подяк».⠀

Також, якщо ви хочете в палату з покращеними умовами, ви маєте за це заплатити через касу. Якщо в пологовому з якихось причин зайняті всі стандартні (безкоштовні) палати, вам зобов'язані надати платну палату безкоштовно.⠀

Але чи так це насправді? Чи працює медреформа на практиці?⠀

Працює. Але у випадку, якщо вам не буде страшно вигризати своє законне право на безкоштовну медицину і ви дізнаєтесь, як це має відбуватись на офіційному сайті НСЗУ (стосується медицини в цілому, не лише вагітності та пологів). В іншому випадку, готуйтесь платити за все. Навіть за ліки, що вам зобов'язані надати безкоштовно.

Переходимо до львівських пологових.⠀

Я не знаю внутрішньої кухні лікарень. Я уявлення не маю, в яких умовах працюють лікарі. Я суджу зі свого боку – боку пацієнта. І з мого боку все виглядає не веселково.⠀

Фактично, особливо у Львові, за право на безкоштовні пологи треба боротися або хоча б не боятись сказати вголос, що, згідно з медреформою, НСЗУ повністю фінансує пологи.

Що я маю на увазі, коли кажу про жахи львівських пологових?

В цілому, в пологовому будинку я перебувала 15 днів. Мені вистачило одного дня, щоб пояснити, що я нічого платити не буду. А якщо будуть вимагати чи хоча б натякати на оплату, я буду скаржитися.

Читайте також: Як львів'яни називали дітей у 2020 році. Топ найпопулярніших імен

Чи змінилось до мене ставлення після цього? Так! Але в кращу сторону. Дівчата, які лежали зі мною в палаті, теж помітили таку цікаву тенденцію, хоча у них були попередні домовленості з лікарями. До мене бігали, як по свячену воду: на огляд і просто спитати, як я себе почуваю, тоді як до них протягом дня ніхто не приходив.

Отже, про жахи по порядку.

  • Побори на забір аналізів.
  • «Благодійні» внески на відділення з точним цінником (не зрозуміло, що це за благодійність, коли тобі кажуть, скільки платити? Можливо, я більше лишити хотіла? (ніт)).
  • Моє улюблене – продаж ліків і бадів з рук у руки палатним лікарем, без чеків.
  • Оплата за УЗД та КТГ.
  • У післяпологову відділенні – оплата за кожну маніпуляцію, що проводять з вашою дитиною.
  • Платна виписка. Моїй сусідці назвали суму в 500 грн, мені натякнули на 150 грн, але якщо я, звісно, маю таку можливість.
  • При виписці просять чоловіка здати кров або заплатити 200 грн.

Що мене веселило найбільше, це те, що коли я одразу почала «качати» свої права, палатна лікарка намагалась продавати ліки моїм сусідкам у палаті лише за моєї відсутності. Вона попросила за кесарський набір більше 2000 грн, а за набір ліків для природних пологів – 1100 грн. Звісно, мені такі пропозиції не надходили, адже я знаю, де можна перевірити наявність ліків у лікарні.

Це мене наштовхує на думку, що лікарка в такий спосіб або продає державні ліки, або просто собі заробляє додаткові гроші, адже медикаментами лікарні забезпечує Держава.

Процес пологів. Як він виглядав у мене?

Звісно, про мене в пологовому пішла «погана слава», тому мені ніхто не натякав, що я повинна купити якісь ліки. Акушерка чемно розповіла, що у них в лікарні є, а що закінчилось (я звірила на сайті е.liky – все збіглось) і порадила купити відсмоктувач слизу для немовляти, бо той, що є у них, може травмувати дитину. Тому я докупила одноразові пелюшки, відсмоктувач слизу і папаверин, що закінчився в пологовому давно.

Далі мені чемно коментували кожну наступну дію. Не зважаючи на те, що моментами хотілось померти, пологи пройшли максимально природно.

Читайте також: У Львові відновили партнерські пологи

Як же відбувалось це у тих, хто мав попередню домовленість?

До прикладу, в інших містах за офіційну домовленість породілля мала сплатити в касу близько 12000 грн. У Львові і цей договір намагаються обійти – тобто не гребують скласти договір, але просять всього 500 грн, щоб решту такси взяти на руки. Все як завжди – державі три копійки, собі 300 доларів. Але договір таки складають, отже, отримують додаткове преміювання від держави. То чому б не сісти однією сідницею на два стільці? І з держави трошки взяти, і з пацієнта.

Багато хто каже, що немає значення, кому платити – лікарю напряму чи офіційно через касу. Є різниця. І велика. По-перше, все, що неофіційно, можна класифікувати як корупцію. По-друге, в державу потрапляє ціла дуля.

Якщо хтось каже: «ну той що, треба дати бідному лікарю заробити», подумайте про бідного пенсіонера, який недоотримає пенсії через те, що ви неофіційно «подякували». Поки у нас буде нормою «дякувати», доти ані лікар, ані санітарка, ані медсестра не буде отримувати гідної зарплатні, а пенсіонер – пенсії.

І що це за подяка така, коли вам в очі називають «таксу»? Як на мене, це ніщо інше, як паразитування на державі. Чому ці лікарі не біжать в приватну практику? Тому що можна неофіційно заробляти близько двох тисяч доларів.

Коли я вийшла у приймальне відділення на зустріч з чоловіком, до одного з популярних лікарів цього пологового у черзі сиділи шестеро вагітних, які будуть з дня на день народжувати. А скільки ще лежало на збереженні? Такі ось реалії.

Читайте також: Чому локдаун в Україні ввели після свят. Ірина Микичак про Covid-19 і медреформу

Отже, що вам потрібно знати, якщо ви вагітна:

  • Ви вже оплатили за ваші майбутні пологи зі своїх податків.
  • Вагітною без домовленості ви не залишитесь.
  • Якщо ви вирішили народжувати в конкретного лікаря, вимагайте офіційний договір. Якщо вам запропонували оплатити 500 грн, не оплачуйте більше нічого. (Прочитати відгуки про лікарів можна на сайті roddom.lviv.ua).
  • Звірити наявність ліків можна на сайті eliky.in.ua
  • Якщо у вас вимагають гроші, телефонуйте на гарячу лінію НСЗУ 16-77.
  • Платити за аналізи, ліки, анестезію – не потрібно.
  • Благодійність має бути добровільною. А ще бажано офіційною. Все, що не можна перевірити – корупція.
  • Ви маєте право змінити лікаря будь-якої миті. А будь-яка маніпуляція лікаря має бути виключно з вашої згоди та після роз'яснення всіх можливих наслідків.
  • Навмисне лікар не буде чинити вам лихо.
  • Навіть з попередньою домовленістю ніхто не дасть вам 100% гарантії, що не виникне форс-мажорів.
  • Ви маєте право обирати пологовий і на це жодним чином не впливає ваша реєстрація. Якщо ви зі Львова, але душа бажає народжувати в Одесі, то, будь ласка, – ваше право.

П. С. Безумовно, кожен хороший лікар в цій державі заслуговує на відповідну оплату праці. Але причина бідності нашої держави як на мене це: агресивний сусід, корупція, невігласи при владі. Тому мусимо якось рівнятися на цивілізований світ. Адже люди не за те вмирали на Майдані і досі помирають на Сході.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!