Як вижити батькам, коли карантин вкотре продовжили

3904 0
Важливим має бути і Ваше психологічне здоров’я. Діти відчувають Ваш стан, особливо зараз, бо постійно разом.
Фото: Гард.City

Фото: Гард.City

Вже понад два місяці, ми сидимо у чотирьох стінах, надіючись, що все зміниться і ми повернемося до звичного графіку. Діти підуть у садочок та школу, студенти у виші, а ми на роботу. Але це ніяк не стається, пандемія триває. Втомились мабуть усі, і великі, і малі. Але на те ми і дорослі, що маємо розуміти, як бути у цій ситуації, знаходити для дітей слова підтримки – про це пише психологиня Оксана Медвідь.

Врахуйте вік дитини

Важливо розуміти, що вік дітей має надважливе значення. Основним для дітей раннього віку є гра, а от для дітей підліткового віку важливим є спілкуванням з однолітками, а для найстарших – майже студентів чи вже студентів – пошук себе, своєї професії та розвитку.

Найкращим прикладом для дітей є Ви та Ваші вчинки. Якщо Ви багато часу проводите за телефоном чи телевізором, лежачи на дивані, то і діти будуть брати з Вас приклад. Тож, якщо Ви хочете, щоб діти розвивались, удосконалювались, не сиділи постійно в гаджетах, показуйте їм приклад.

У всьому має бути «золота середина»

Карантин для дітей – це ті ж канікули, тільки затяжні, при цьому потрібно робити домашнє завдання. У всьому має бути «золота середина»: трішки повчитися, але і відпочити. Дітям потрібно рухатися і кудись віддавати свою енергію, а в них її, ой як багато. Тому рекомендую розпочинати свій день зі спільної зарядки. Згадати свої шкільні уроки з фізкультури або включити зарядку на ютубі, вибір великий для різного віку.

Якщо раптом Ви батьки, які працюють вдома, то потрібно дітям повідомляти про розпорядок дня. В який час Ви будете зайняті, а коли зможете їм приділити час. А якщо Вам потрібно готувати їсти, не забудьте запросити до дійства дитину. Зараз у Вас більше часу, тож на цю справу можна виділити по максимуму – це буде неймовірно приємне проведення часу з батьками і запам’ятається Вашим дітям.

Все має бути в міру

На виконанні домашнього завдання довго зупинятись не буду, але хочу наголосити, що все має бути в міру. Якщо дитина каже Вам, що вона втомилась, дайте їй трохи часу на відпочинок. Нехай продовжить згодом. Не очікуйте від дитини якихось досягнень та не змушуйте виконувати придуманий Вами «план», оскільки дитина і так знаходиться у стресі. Не спілкується з однокласниками, не гуляє на дитячому майданчику, не їде в гості до родичів та друзів.

Найціннішим для дитини є уміння вчитися та розвиватися. Вчіть разом з дитиною іноземну мову, такі навики швидко забуваються, а англійська чи німецька дуже знадобиться у житті. На тому ж ютубі можна знайти канали з розвиваючою інформацією. Вивчайте історію України, бо хто не знає свого минулого, не буде мати майбутнього. Можна відвідувати онлайн – музеї України та світу, театри чи оперу. Знайдіть час на творчість: малюйте, ліпіть, витинайте, робіть експерименти з хімії, вирощуйте рослинку. Можна організувати марафон із прочитаних сторінок чи книжок, щоб заохотити дітей.

Бережіть себе

Хочу наголосити, що важливим має бути і Ваше психологічне здоров’я. Діти відчувають Ваш стан, особливо зараз, бо постійно разом.

Якщо Ви втомилися від карантину, спробуйте знайти в собі сили. Наведу приклад поведінки під час небезпеки у літаку – у першу чергу кисневу маску потрібно одягати собі, а вже потім дитині. Тоді можна врятуватися. Але не навпаки.

Якщо Ви не змозі справитися з таким тривалим карантином, звертайтесь до психологів – це зовсім не соромно, а вкрай необхідно.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!