Імперські комплекси, або Чому росіянам «досолив» український борщ

2486 0
Хто навчив московитів готувати борщ та інші українські страви? Наші предки. І не лише страви. Гріх наших великих попередників ми тепер спокутуємо.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

«Чому? Тому, що не можна було ділитися борщем, ну, не можна. Він мав належати лише комусь одному. Ось лише одному народу однієї національності. А так, щоб він був спільний, щоб у кожному місті чи кожному регіоні кожна господиня могла його приготувати по-своєму, – ні. На компроміси йти не хочуть. Так це і є те, що ми говоримо, – ксенофобія, нацизм, екстремізм у всіх видах», – заявила речниця зовнішньополітичного відомства РФ Марія Захарова.

Днями у змі з’явилось відео, де Марія Захарова обґрунтувала наявність «нацизму» в Україні тим, що в кулінарних книгах називають борщ українською стравою, вона поскаржилася, що утиски росіян доходять навіть до «книжок з кулінарії», мовляв українці присвоїли собі борщ. Львівський історик Ігор Лильо, який досліджує гастрономію, пояснює, чому борщ таки український та говорить про культуру борщу. Дослідник певен, що саме цю культуру, а не страву, колись зареєструють як частину нематеріальної культурної спадщини людства.

Читайте також: Український борщ потрапив до рейтингу 20 найсмачніших супів за версією СNN

«Другу добу пишуть, телефонують з приводу гастрономічної істерики Захарової. Емоції, емоції… Ось короткі, фахові факти.

  • Перша документальна згадка про борщ Мартин Груневег (1584 р.) – праця професора Сергія Лепявка. Не застосовуйте дурні конструкції типу «генетичний код борщу». Це ганьбить і Вас, і науку. Якщо ж хочеться дізнатись лаконічно та доступно, читайте Marianna Dushar.
  • Чи існує кухня московитів? Так. Щі, кулебякі, растегаї ніхто не відміняв. Але вони її не розвивають та наче соромляться. Чому? Бо їх теперішній стан – це складова імперських комплексів. Включно з кухнею. Треба лікувати.
  • Хто навчив московитів готувати борщ та інші українські страви? Наші предки. І не лише страви. Гріх наших великих попередників ми тепер спокутуємо. Ілюстрація: лише Іван Мазепа подорожуючи до Москви віз з собою півтора десятка кухарів. Козацька еліта жила у повному суголоссі з загальноєвропейськими трендами. Доступно про це в чудовій книзі про кухню Гетьманщини мого колеги Олексій Сокирко.
  • Чи є стандарт борщу? Ні. Є культура борщу. Локальні продукти – стала традиція приготування – навчальна база. Саме цю культуру (а не страву) колись зареєструють як частину нематеріальної культурної спадщини людства».

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!