Які продукти варто брати зі собою в укриття під час війни

7564 0
Запаси води та їжі мають бути щонайменше на два дні. Це саме ті речі, які за правилами повинні брати з собою люди у випадку ймовірної повітрянної загрози.
Фото: ukrhealth.net

Фото: ukrhealth.net

Під час війни сирени повітряної загрози лунають щодня як по всій Україні, так і періодично у Львові. Інколи в укритті доводиться сидіти по кілька годин, тож кожному заздалегідь варто подбати про продуктовий запас в укритті. Про те, якими продуктами слід запастися під час війни та що саме потрібно поставити у тривожну валізу та взяти зі собою у сховище, розповідає керівниця Львівського лабораторного центру Наталія Тімко-Іванченко.

Читайте також: Як діяти, якщо повітряна тривога застала вас у транспорті, банку чи торговому центрі

Під час війни кожен українець повинен мати запас певних продуктів, які забезпечать йому життєдіяльність упродовж деякого часу. Наприклад, йдучи в укриття варто подбати про те, що у своєму рюкзаку чи тривожній валізі кожен повинен мати їжі та води щонайменше на дві доби. Річ у тім, що ми ніколи не знаємо, як складеться ситуація і є вже приклади того, що може відбутися евакуація в інші місця.

Що стосується пиття, то зі собою треба мати 1,5 літри рідини (бутильованої негазованої води) з розрахунку на одну людину. Тобто, якщо сім’я складається з чотирьох осіб, загалом треба брати шість літрів. Кожен із членів сім’ї свої півтори літри може поставити у свій рюкзак. Це правило може врятувати життя багатьом людям.

Стосовно їжі, яку варто брати в укриття, то головне, аби вона не швидко псувалася. Наприклад, у валізу можна поставити сухе печиво, вафлі, сухарі та пластівці. Термін їх придатності завжди вказаний на упаковці і може складати пів року чи рік. Це ж стосується шоколаду, хлібців, цукерок, горішків, сухофруктів. Їх також можна брати і вони також мають зазначений термін придатності.

Йдучи в укриття з дому чи навіть роботи, можна подбати й про канапки, спакувавши їх у герметичну ємність. З одного боку така їжа може швидко зіпсуватися, але з іншого боку, якщо до того вони стояли у холодильнику і ви їх витягнули перед звуками сирени, можна бути впевненими, що упродовж чотирьох годин їх можна абсолютно безпечно споживати. Згодом (після чотирьох годин), можна використовувати швидкопсувну їжу.

Канапки бажано робити з твердим сиром, сирокопченою ковбасою. Однозначно не варто мастити їх паштетами. Це продукт, який швидко псується. Також зі собою можна брати варені яйця, та є мінус – їх доведеться брати руками, що небезпечно. Тим не менше, вони також можуть зберігатися упродовж чотирьох годин.

Читайте також: Що робити, якщо ваш будинок вибухнув. Алгоритм дій

Щоб зберегти сили та здоров’я, дуже важливо в укриттях дотримуватися двох речей – щоб не було відчуття холоду і голоду. На сьогодні дуже популярними є термокружки чи термоси, тож перебуваючи на роботі чи вдома, завжди майте такий «черговий» термос зі собою. Туди можна налити окріп з чаєм, кавою чи просто гарячою водою. Хоч надворі зараз дещо тепліше, у багатьох укриттях немає утеплення, тож зберігається прохолода. Скільки б людина на себе не одягала светрів, може виникати температурний дискомфорт.

Також зі собою можна брати консерви, але лише промислового виробництва із зручною відкривачкою (кільцем). Термін придатності консерв визначає виробник і для них не має вимог щодо зберігання в холодильнику. Тривалий час їх можна зберігати у рюкзаку і вони не становитимуть небезпеки, за умови, якщо вони не є піддуті.

Також обовְ’язково у тривожній валізі мають бути вологі серветки або антисептик для обробки рук. Кишкові інфекції у сховищі не лише не потрібні, а й можуть спричинити дискомфорт і проблему як для вас, так і оточення.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!