«Задовбала» війна? Чому інсталяція про «кіборгів» у Парку культури викликає суперечки серед львів’ян

3504 0
Якби ветеранам і родинам загиблих військових це було б неважливо або обурювало їх, інсталяцію не встановлювали би.
Фото ілюстративне, VeжА

Фото ілюстративне, VeжА

У суботу у львівському Парку культури оновлять інсталяцію «Календар війни». Там встановлять металеву півтораметрову диспетчерську вежу Донецького аеропорту. На відкриття прийдуть «кіборги». Ця ініціатива викликала бурхливі обговорення у соцмережах – низка львів’ян вважають, що інсталяція – не потрібна, особливо – у парку відпочинку. Авторка тритомника спогадів родин загиблих військових, волонтерка та речниця Парку культури Ірина Вовк пояснює, чому війна не може «задовбати» допоки вона триває.

Мені боляче... Але цей біль дає впевненість у тому, що ми робимо. Хоч він арматурою б'є по руках, щоб вони взяли і опустилися, але ні.

Від учора смм-ники одного із «ресурсів» Львова розжбурляли фейсбук-групами новину про встановлення в Парку Культури копії-мініатюри Диспетчерської вежі ДАПу із питанням «Як вам ідея?». І може б і нічого, якби не сотні коментарів львів'ян на кшталт «ідіоти. придурки. нафіга? відмивають гроші. це парк розваг, а не суму». І жодного, хто б зрозумів, для чого нам цей інтерактивний пам'ятник – це німе нагадування про війну... І не тільки про трагічні події, а передовсім про ті, які демонструють міць і гарт українського війська!

Читайте також: «Мамо, не плач, я розквітну весною». У Львові висадили яблуневу алею у пам'ять про загиблих на війні жінок

ДАП я бачила наживо. Бачила і знаю хлопців, які його боронили (серед них – мій чоловік), полягли, і досі боронять. Я спілкувалася із ветеранами і родинами загиблих вояків – їм це важливо, бо якби їх усіх це дратувало чи обурювало, ми б цього не встановлювали. Зрештою, вони регулярно приходять на ці інсталяції («Іл-76», «Зеленопілля», «Іловайськ») і навіть докладають сил і коштів, щоб встановити наступну інсталяцію.

Календар війни в парку культури — це 3-метрова конструкція із символом певної події російсько-української війни та інформаційними банерами про неї. Ми змінюємо її наповнення регулярно, доповнюємо qr-кодами і фото. Інсталяція – в Парку культури, навпроти парку – «Сухопутка», трохи далі – військова частина 80-ї бригади. Тому це не просто так, і не в парку розваг, а передовсім – у Парку Культури!

Кажуть, ми «відмиваємо» гроші. Ціна інсталяції до конкретної події – близько 1500 грн (це ціна за найдешевший чорний метал і друк банерів), ці гроші – не міста, не Садового, і не ЛМР, це гроші працівників парку – ми адміністрацією щоразу «скидаємося», бо нам це важливо, бо наш директор Олександр Молодий – фронтовий волонтер із 2014-го року, адміністратори Віктор Андріянов та Сергій Хомчин – ветерани, арт-директорка Світлана Кухарук – дружина ветерана, як і я.

З металом регулярно працює Михайло Талама, а з деревом – Андрій Лубинець (обидва – працівники Парку), і їм ніхто за це нічого не платить, вони роблять це, бо мають совість і серце і самі хочуть це робити.

Тому мені навіть смішно, коли я чую про відмивання грошей, але мені болить, коли я чую – не треба такого. Бо що? Задовбала війна? Я не зупинюся!

Читайте також: У Львові презентують книги зі спогадами родин загиблих на Донбасі воїнів

А тому запрошую кожного, хто розуміє, для чого в парку Календар Війни, 30 січня о 15:00 – на відкриття інсталяції до річниці ДАПу.

І закликаю тих, хто критикує, прийти подивитися, як виглядає інсталяція, як виглядає вежа, як виглядають і про що думають «кіборги» і родини тих, хто відійшов з ДАПу на небо... Дякую кожному за допомогу, дякую, що ви не полишаєте мене, нас; підтримуєте і пам'ятаєте, що в нас досі – війна...

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!