Зміна клімату вже у Львові. Чи готові політичні партії реагувати на її виклики

1704 0
Зміна клімату – така ж new normal реальність, як і, приміром, Covid-19: глобальна, небезпечна, от тільки в рази менш пріоритетна.
Фото: Інститут міста

Фото: Інститут міста

Вже цього тижня львів’яни обиратимуть новий склад місцевої ради на майбутні 5 років. Представники ГО «ПЛАТО» проаналізували програми партій, щоб дізнатись, чи містять вони компоненти, що могли б сприяти пом’якшенню та адаптації Львова до наслідків кліматичної зміни. Програми оприлюднені на онлайн-порталі ІАС «Місцеві вибори 2020».

Зміна клімату – така ж new normal реальність, як і, наприклад, Covid-19: глобальна, небезпечна, от тільки в рази менш пріоритетна. З кожним роком мешканці Львова все більше відчувають її прояви у вигляді аномальної спеки, інтенсивних опадів, раптових буревіїв та додаткових витрат з міського бюджету на «гасіння пожеж» наслідків. На противагу такій ситуативній моделі реагування провідні муніципалітети країн Західної Європи та США впродовж останніх десятиліть доволі успішно розбудовують у громадах комплексну місцеву кліматичну політику. ГО «Плато» дослідило наявність кліматичного фокусу у програмах політичних партій, що змагаються за електоральні симпатії львів’ян і мають шанси потрапити у раду Львівської ОТГ.

Читайте також: Чому вода у Карпатах зносить дороги та забирає людські життя

Програми політичних партій «Варта», ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Слуга народу» – орієнтовані на виборців Львівської області у цілому. Програми партій «Голос», «Громадянська позиція», «Об’єднання «Самопоміч», ВО «Свобода», Українська Галицька Партія – адресовані виключно мешканцям Львівської ОТГ. 

У аналізі взято за основу підхід до кліматичного питання у двох основних площинах: пом’якшення, що має на меті зменшення вуглецевих викидів міста у довготерміновій перспективі, та адаптації, що покликана нейтралізовувати негативний вплив зміни клімату на місто та мешканців тут і зараз. Тож до пом’якшення зараховували пропозиції запровадження сталих практик у галузях енергетики, відходів, мобільності та містопланування, а до адаптації – комплекс заходів, спрямованих на розвиток у місті об’єктів блакитно-зеленої інфраструктури, охорони здоров’я та покращення біорізноманіття.

Поводження з відходами, але без чіткої стратегії

Беззаперечним лідером за кількістю згадок у програмах стала тема управління твердими побутовими відходами. Вуглецевий слід «сміттєвого питання» Львова – сотні тисяч тонн несортованих відходів, які щороку потрапляють на сміттєзвалища і призводять до утворення метану – одного з найнебезпечніших парникових газів. 

Необхідність використовувати «стратегічний підхід» до вирішення цього питання знаходимо у пропозиціях «Голосу» та «Варти», за залучення європейського досвіду виступає «Українська Галицька Партія».

Не викликає дискусій також нагальність проведення рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, що відображено у програмі «Об’єднання «Самопоміч».

Читайте також: Хаотична забудова та сміття. Як кандидати на мера Львова вирішуватимуть ці проблеми

А от питання будівництва сміттєпереробного заводу далі викликає суперечки. Команда чинного міського голови Львова Андрія Садового планує реалізовувати проєкт будівництва заводу на вулиці Пластовій, а Українська Галицька Партія обіцяє його спорудження за межами Львова, ВО «Свобода» – «у рівновіддаленій від усіх локації, яка не провокуватиме соціальної напруги», а «Слуга народу» просто згадує про необхідність побудови такого комплексу.

Міська мобільність

Не менш актуальною, тож і присутньою у виборчих програмах партій, залишається тема міської мобільності. Попри відсутність великого промислового виробництва, Львів не може похвалитися якістю повітря. Значні обсяги шкідливих транспортних викидів негативно впливають не тільки на самопочуття містян, але й на кліматичну ситуацію в цілому.

Відповідно до затвердженого сесією міської ради у лютому «Плану сталої міської мобільності», пріоритет у пересуваннях Львовом має надаватися громадському транспорту. Такий підхід взяли за основу у програмах політичні партії «Варта», «Голос», «Громадянська позиція». Особливо важливим у кліматичному контексті є декларування намірів розвивати мережу саме електротранспорту, про що знаходимо згадки у програмах «Об’єднання «Самопоміч» і ВО «Свобода».

Читайте також: Місто коротких відстаней? Як кандидати на мера Львова вирішуватимуть транспортну проблему

Енергоефективність

Попри екологічну, фінансову, безпекову важливість, питання політики сталого енергетичного розвитку майже не знаходить свого відображення у програмах партій. Так, згадка про наміри «розробити та затвердити програму енергетичного розвитку міста до 2025 року» є у програмі партії ВО «Свобода». Однак зробити висновки про те, наскільки амбітною може бути така мета, не вийде через брак вихідної інформації.

Варто відзначити зацікавленість значно більшої кількості партій у продовженні роботи над впровадженням заходів із енергоефективності. Так, «Голос», ВО «Свобода», ВО «Батьківщина» пропонують систематизувати та інтегрувати існуючі програми з енергозбереження, продовжити дофінансування утеплення будинків житлового фонду, комунальної власності та загалом працювати над скороченням міських енерговитрат.

Читайте також: Три (не)прості кроки до планування комплексної кліматичної політики Львова

Озера і парки

У комплексі із заходами пом’якшення депутатам не варто нехтувати питанням блакитно-зеленої інфраструктури. Під час інвентаризації 2012 року у місті нарахували близько сотні водойм, значна частина яких – у занедбаному стані. Реагувати на ситуацію із водоймами мають наміри 5 політичних партій, що претендують на місця у раді Львівської ОТГ. Так, УГП пропонує у програмі «догляд та створення рекреаційної інфраструктури навколо міських водойм та джерел, встановлення їхніх меж, недопущення засмічення та будівництва у рекреаційних межах водойм нового будівництва». ВО «Батьківщина» розглядає проблему водойм Львова як загальнообласну і таку, що потребує розв’язання через окрему програму розчистки берегів та русел річок. До більш конкретних обіцянок вдається «Об’єднання «Самопоміч», що декларує «очищення наявних та облаштування понад 5 гектарів нових озер і ставків». Готовими працювати над відновленням та збереженням занедбаних водойм також є представники партії «Варта».

Окремо слід відзначити наміри упорядкування зливової каналізації в населених пунктах області, задекларовані у програмі політичної партії «Слуга народу». Попри відсутність будь-якої деталізації цієї цілі, періодичні підтоплення Львова внаслідок раптових стихійних опадів останніх років додають їй актуальності.

Читайте також: Водойми та ознакування дерев. Львів затвердив природоохоронні заходи на 2020 рік

Підтримувати міські політики, пов’язані із озелененням, налаштовані представники партій «Голос», «Варта», «Об’єднання «Самопоміч». Остання має мету – створити 8 нових парків, частина яких буде об’єднана у єдиний пішохідний маршрут, а за кожним міським районом планується закріпити садівників.

Про що партії забули

Поза вищеперерахованими проблемами були й такі, що заслуговують окремої уваги, хоч і згадуються в програмах лише деяких політичних партій . Так, наприклад, «Варта» актуалізувала питання розвитку системи екоосвіти в школах: «привчати дітей змалку до екологічної культури, поводження з відходами, дбайливого ставлення до природи та природних ресурсів». Про вирішення проблем водопостачання, каналізування та модернізації очисних споруд йшлося у програмах партій «Голос», ВО «Свобода», «Слуга народу». Питання моніторингу якості повітря та впровадження заходів для зменшення його забруднення побіжно згадували у своїх програмах партії «Голос» і «Слуга народу».

Водночас жодна з політичних партій не виокремила як об’єкт уваги міське біорізноманіття. Також, попри постійне збільшення внаслідок кліматичної зміни чутливості містян до алергенів та зростання кількості серцево-легеневих захворювань, жодна з партій не згадує у своїй програмі про заходи із пристосування сфери охорони здоров’я.

На противагу ініціативам, що в цілому трактуються як сталі, було чимало енерго- та ресурсомістких пропозицій, доцільність яких є неоднозначною. Наприклад, автори програми політичної партії «Громадянська позиція»  запропонували відновити будівництво метро та побудувати «парк розваг типу Діснейленд».

Читайте також: У Львові погане повітря не через затори, – Олександра Сладкова

Попри позитивну тенденцію до зростання кількості згадок у програмах партій заходів, що загалом сприяють пом’якшенню та адаптації міста до наслідків кліматичної зміни, філософія більшості кандидатів залишається орієнтованою на закони ринку. Тільки програма партії «Голос» для Львівської ОТГ містить згадку про необхідність зменшення викидів та адаптації до зміни клімату. Водночас навіть її автори не деталізують намірів. Натомість питання раціоналізації споживання, інтегрованого розвитку, зменшення викидів поступаються пріоритетністю «економічному стрибку», «покращенню інвестиційної конкурентності Львова», «зростанню індексу промислового та аграрного виробництва», що, загалом, є прямо пропорційним рівню ознайомлення регіональних політичних еліт з кліматичною проблемою.

Публікацію підготовлено у межах проєкту «Курс на акліматизацію Львова» реалізованого ГО «Плато». Ознайомитися із посібником «Кліматичні цілі Львова: гайд для обраних до міської ради» можна за посиланням.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!