Хробаки, завод чи сортувальні майданчики: що врятує Львів від сміттєвого колапсу

11754 0
Львів шукає земельну ділянку для будівництва сміттєпереробного комплексу та нового полігону для відходів на заміну Грибовицькому. Пропозиції вже є, адже умови вигідні: село чи місто, що погодиться надати землю, отримуватиме з кожної тонни переробленого сміття 50 гривень.
ілюстрацію надав Богдан Михалусь

ілюстрацію надав Богдан Михалусь

Та поки міська влада шукатиме ділянку, проектуватиме й будуватиме комплекс, львів’яни повинні навчитися економніше та раціональніше поводитись із своїм відходами. Допомогти може сортування сміття та навіть каліфорнійські хробаки, що переробляють органіку. Про це йшлося  під час дискусії «Оновлена стратегія поводження з відходами у Львові: виклики та перспективи», організованої медіа-хабом «Твоє місто».

Прес за мільйон євро не знадобиться?

Львів уже зараз міг би перетворювати своє сміття на компактні тверді брикети. Компанія «Грінера Україна», що спеціалізується на вивезенні відходів, придбала за понад мільйон євро італійський брикетувальний прес та фінське устаткування для обгортання брикетів і надала це обладнання в оренду місту за символічну оплату – 10 гривень на місяць. Учасники дискусії висловили здивування таким розміром орендної плати, адже виникає запитання, яка вигода компанії купувати дороге обладнання і здавати його в орендну плату за копійки.

Зазначимо, нещодавно «Грінера Україна»  перемогла в конкурсі на вивезення сміття з Галицького району Львова та встановила сучасні контейнери для роздільного збирання відходів. Раніше сміття з центру міста вивозила компанія «АВЕ Львів».  Керівник відділу логістики компанії Юрій Демцьо каже, що  «АВЕ Львів» також брали учать у конкурсі пілотного проекту серед перевізників твердих побутових відходів, щоб і надалі обслуговувати цей район. Проте члени комісії одноголосно віддали перевагу компанії «Грінера Україна» попри те, що остання не має досвіду роботи на ринку Львова і в першому етапі конкурсу не повідомила, куди має намір вивозити сміття.

на фото: Юрій Демцьо

Заступник голови Галицької районної адміністрації Львова Андрій Зозуля відповів, що інформацію про угоди із полігонами компанія Богдана Михалуся, що є позаштатним радником міського голови з питань інфраструктури, надала пізніше. «На першому етапі справді «Грінера Україна» не долучила цих документів. Ми звернулися до них із відповідним листом і вони надали угоди про дозвіл на захоронення відходів», – сказав він.

«Взимку виникають проблеми з перевезенням твердих побутових відходів, – пояснює необхідність пресування керівник відділу комунального господарства житлово-господарчого управління Львівської міської ради Сергій Сало. – Адже в мороз вологе сміття після тривалого перевезення неможливо вивантажити».

на фото: Сергій Сало

Компанія «Грінера Україна» мала намір облаштувати сміттєпресувальну лінію в Рясному. Завадили протести місцевих мешканців, які навіть зірвали сесію міської ради 22 грудня. За словами представниці протестувальників Наталії Кузьми, мешканців району непокоїть, куди зливатимуть отриману від пресування рідину.

на фото: Наталія Кузьма

Сергій Сало пояснює: під час пресування твердих побутових відходів шкідливий фільтрат не утворюється, а рідину планують зливати до герметичного збірника, звідки транспортуватимуть у каналізацію чи на очисні споруди.

Проте з брикетами є ще одна проблема. «Пресоване сміття не прийме жоден полігон в Україні, – говорить експерт і практик у галузі переробки сміття Юрій Грибан. – Вони не підходять для наших технологій. На полігонах сміття розрівнюють бульдозерами, які не подужають розбити ці брикети». У компанії «Грінера Україна» у відповідь на запитання, куди планують вивозити спресоване сміття, «Твоє місто» переадресували до керівника компанії, який перебуває закордоном. Проте зазначили, що брикети можна зберігати півроку.

на фото: Юрій Грибан

Раніше міська влада планувала за допомогою брикетів ущільнити стінки нестабільної частини Грибовицького сміттєзвалища. Але місцеві мешканці не дозволяють проводити на полігоні жодних робіт і домовитись із ними поки що не вдається.

Львів шукає ділянку

Львів шукає земельну ділянку для будівництва сміттєпереробного комплексу та полігону для залишків, які не можна переробити. Тож міська рада оголосила конкурс на придбання ділянки площею 25-30 гектарів, звернулась до сіл і міст області з пропозицією і попросила переказати її землевласникам.

Охочих відразу побільшало, коли стало відомо, скільки грошей отримуватиме населений пункт, який надасть ділянку. «Це близько 50 гривень за одну тонну сміття, що надходитиме на переробку. Люди цікавляться, бо це вигідно, адже загальна сума в декілька разів перевищує річні бюджети населених пунктів», – коментує Сергій Сало. За словами міського голови Львова Андрія Садового, є вже півдесятка пропозицій від населених пунктів у радіусі 30-40 кілометрів від обласного центру. «Щоб бути незалежними – купуємо, облаштовуємо новий сучасний полігон. Інших варіантів у нас немає», – сказав міський голова Львова, звітуючи про свою роботу в 2016 році. Поки що невідомо, які саме населені пункти зацікавились пропозицією.

Грибовицьке звалище рекультивуватимуть поетапно

Шукаючи землю для нового полігону, в міськраді  водночас намагаються дати раду старому. Нестійкий схил Грибовицького сміттєзвалища мають намір стабілізувати, а сам полігон – рекультивувати за проектом, який ще у 2014 році запропонувало ТзОВ «Гірхімпром».

Проект передбачає відведення ґрунтових вод і фільтрату, облаштування підпірної призми, мережі електропостачання для зовнішнього освітлення, під’їзної автомобільної дороги. На ці роботи та на спорудження сміттєпереробного комплексу Європейський інвестиційний банк позичить Львоу 75 мільйонів євро. Розпорядником цих грошей визначили ЛКП «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс».

Тим часом Юрій Зима, дослідник із Національного лісотехнічного університету, який здавна займається проблемою переробки сміття, вважає, що рятувати Грибовичі повинна держава. Адже тут утворилось унікальне геохімічне явище: осад, на якому тримається сміттєва гора, перебуває на плаву.

на фото: Юрій Зима

Втім, коли міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до Президента України з проханням оголосити Львів, Малехів і Грибовичі зоною надзвичайної екологічної ситуації, міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак повідомив: відповідальність за ситуацію на сміттєзвалищі мають нести місцеві комунальники. Після того, як Андрій Садовий заявив про свої президентські амбіції, Львову стало важче заручитися підтримкою Петра Порошенка.

27 грудня міський голова підписав розпорядження про створення робочої групи з питань рекультивації полігону, а також  поводження з відходами в місті. Із повним складом робочої групи можна ознайомитися тут.

Треба бути відповідальнішими

Чинну Програму поводження з твердими побутовими відходами міськрада ухвалила ще до трагедії в Грибовичах,2014 року. На думку учасників дискусії, документ потребує вдосконалення.

Один із пріоритетних напрямків програми – «підвищення рівня відповідальності та екологічної культури населення». В цьому напрямку, на думку директора Інституту міста Олександра Кобзарєва, Львів почав працювати із запізненням. «Інститут міста ініціював створення групи за участі екологічних активістів. Уже на перших зустрічах ми намагалися визначити, що заважає львів’янам сортувати сміття», – каже він і запрошує всіх охочих долучитись до роботи групи, звертатись до комунальної установи.

на фото: Олександр Кобзарєв

Як зазначив Олег Котис, координатор соціальної ініціативи «Хтось не зробить» при Комісії у справах молоді УГКЦ, у програмі від 2014 року була закладена трохи інша схема поводження зі сміттям, ніж того вимагає нинішня ситуація: «Зараз схема змінюється, доповнюється. Тому необхідно вносити зміни у програму поводження із відходами також». 

на фото: Олег Котис

Після закриття Грибовицького звалища проблема стоїть іще гостріше: ми повинні залишати по собі менше відходів та навчитися їх сортувати.

Співзасновниця громадської організації «Екоспільнота Львів» Ірина Миронова пропонує заборонити використання пластикового посуду, зокрема під час Різдвяного ярмарку. За її словами, торгова точка сплачує певну суму за вивезення сміття, проте за пластиковий посуд, що потрапляє до смітників на вулицях, платить місто.  У Європі, натомість, під час ярмарків і свят пластиковий посуд заборонений. Натомість, торговці використовують горнятка з різдвяними логотипами. Брендоване горнятко можна забрати як сувенір, або ж повернути назад продавцеві й отримати назад гроші, залишені у заставу.

на фото: Ірина Миронова

Про можливість впровадження так званого «пластикового податку» говорила й доцент географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Ірина Койнова. «Ми виробляємо шалену кількість відходів: пакування, пластик, одноразові речі, в тому числі й посуд. Це виробництво можна регулювати, впроваджуючи екологічні податки. Тоді пластик буде невигідно виробляти», – каже вона.

на фото: Ірина Койнова

Ірина Миронова поділилась своїм досвідом переробки органічних відходів. Місяць тому вона придбала каліфорнійських хробаків, які переробляють залишки їжі, лушпиння овочів та інші органічні відходи на компост. Два кілограми хробаків позбавляють органічного сміття родину з чотирьох осіб. Львів’янка веде щоденник своїх хробаків у Facebook.

Сортуйте і заощаджуйте

Сортуючи сміття, можна заощаджувати гроші, каже голова правління об’єднання співвласників багатоквартирного будинку на вулиці Роксоляни, 57 Василь Прусак.

«У нашому будинку 116 квартир, – каже він. – Якщо в процесі сортування сміття ми відберемо папір, пластик, скло і трохи металу, то, здавши все це на переробку, на місяць зможемо заробити 600-800 гривень. За рік за вивезення сміття ми платимо 30 тисяч гривень.  Якщо сортувати це сміття, то ми можемо економити близько 18 тис. грн для мешканців будинку».

на фото: Василь Прусак

Проте ця схема працюватиме лише за умови, що всі мешканці будинку сортуватимуть сміття в себе вдома.

Двічі на тиждень у будинку, яким опікується Василь Прусак, збирають папір і картон. За місяць зібрали 50 кілограмів макулатури, яку здають по 2,3 грн за кілограм. Тепер ОСББ планує домовитись із компанією, що вивозить сміття, про зниження тарифу, адже паперовим відходам мешканці дають раду самотужки.

«Також ми хочемо відсортовувати органічні відходи. Для цього потрібно об’єднати п’ятнадцять будинків і придбати біогазову установку. Сміття з кухні не потраплятиме до смітників: його перероблюватимуть на біогаз, біодобрива та біометал. Цей проект вартістю близько 50 тисяч доларів окупиться за три роки», – розповів «Твоєму місту» Василь Прусак.

Співзасновник «Центру громадських ініціатив» Віталій Загайний каже, що для налагодження дієвої системи сортування сміття потрібно облаштувати мережу пересипних станцій, які будуть забетоновані й каналізовані. Якщо такі майданчики будуть створені в кожному районі, місцеві мешканці не протестуватимуть.

на фото: Віталій Загайний

На завершення дискусії учасники домовились працювати спільно і вже в січні 2017 року зустрітись, щоб обговорити участь у формуванні стратегії вирішення сміттєвих проблем Львова.

Довідка. Дискусійна платформа «Твоє місто Львів» створена Tvoemisto.tv за підтримки Європейського фонду за розвиток демократії (European Endowment for Democracу). Співорганізаторами зустрічі 23 грудня є соціальна ініціатива «Хтось не зробить» при Комісії у справах молоді УГКЦ.

Підготувала Наталія Середюк

Фото Богдана Ємця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!