«Буде кінець світу, ми знаємо, як врятуватись». Хто і навіщо заперечує пандемію

14800 0
Коронавірусна хвороба – вигадка і змова, яка загострюється від носіння масок і прогресує, якщо ви проходите повз вежу 5G. Вакцинація – жертвоприношення, сатанинський ритуал вколювання жижі з чіпом, щоб підключитись до вас блютузом, і вимкнути, коли кількість населення на планеті досягне граничного максимуму – це те, що постійно транслюють Covid-дисиденти. Тvoemisto.tv дослідило і спростувало основні тези, які транслює львівський Covid-дисидент Остап Стахів, а також з’ясувало, якими механізмами впливу користуються антивакцинатори та чому їм це може бути вигідно.

«Ви ще впускаєте невакцинованих?»– жартома запитує жінка, заходячи в аптеку. Вона виймає з кишені затерту тканинну маску, одягає і стає у чергу за мною.     

Пані Леся прийшла за вітамінами, вона не з тих, хто заперечує пандемію коронавірусу, але з тих, хто не хоче вакцинуватись. 

Вона вочевидь хвилюється, що у Львові для невакцинованих планують посилити обмеження з 1 листопада. У ТРЦ та на ринки не впускатимуть без сертифікату вакцинації чи негативного ПЛР-тесту. Лесі трохи за тридцять, у неї є троє дітей і собака. Своїх дівчаток вона ні від чого не вакцинувала. «Вакцинований за календарем в нашій сім’ї хіба пес», усміхаючись, розповідає вона. 

Жінка каже, що з народженням первістка «глибоко дослідила» тему щеплень, довідалась про всі загрози і вирішила, що робити цього не варто. Розповідає про «авторитетних» лікарів, дослідників, учених. 

«Я підписана на декілька груп у Фейсбуку, там люди обмінюються інформацією, яку приховують від широкого загалу. Це бізнес – та вакцинація. Ви вірите у те, що держава отак просто вакцинуватиме людей, безкоштовно? Вочевидь, є якісь мотиви  можливо, щось досліджують»– каже вона. 

Читайте також: У Львові відкриють пункти вакцинації у «Скрині» та «Спартаку»

71% дорослих українців вважають коронавірус спеціально розробленою в лабораторіях хворобою. Серед них 31% певні, що вірус вивели в результаті наукового експерименту, 27% вважають його бактеріологічною зброєю, а ще 40% певні, що вірус знадобився, аби скоротити населення Землі. Про це свідчить березневе дослідження соціологів «Рейтингу». У вересні соціологічна агенція «Фама» опублікувала результати дослідження, у якому зокрема йдеться, що 42% опитаних українців певні, що вакцинація від коронавірусу – це шлях до тотального контролю над людством. 

Ці зрізи показують настрої українців. Бачимо чималий відсоток прихильників сумнівних теорій, які ретранслюють антивакцинатори та ті, кого тепер називають Covid-дисидентами (люди, які заперечують існування коронавірусу або його небезпечність – ред.). Антивакцинатори активізуються у час будь-якої епідемії, а посилення карантинних обмежень для невакцинованих лише загострює ситуацію. У деяких країнах Європи  Німеччині, Італії, Франції, відбулися мітинги після того, як в країні почали вимагати «зелені паспорти» – документи, що засвідчують вакцинацію чи негативний результат тесту.

Нещодавно у Києві під стіни Верховної ради приходили люди з вимогою не вакцинувати дітей. Вони провели молебень, люди тримали ікони, хрести і плакати проти вакцинації. Українські ЗМІ не поширювали інформації про це, утім деякі російські сайти транслювали мітинг. 

Зрештою, такі акції в нашій столиці не рідкість. У листопаді на мітинг до Києва вкотре поїде львівський Covid-дисидент Остап Стахів та прихильники його спільноти «Права людини». Стахів уже провів з десяток таких акцій у Львові і Києві. Ця спільнота виступає проти щеплень, заперечує небезпеку коронавірусу і протестує проти обмежень, пов’язаних з пандемією.

Тим часом фахівці, яких опитало TvoeMisto.tv, попереджають, що прихильників антивакцинаторських рухів додасться, їхній спротив може стати більш масовим та агресивнішим. А ще вони помічають приховані мотиви лідерів таких спільнот.

Хто такий Стахів?

У середині жовтня у МОЗ повідомляють, що у листопаді у Києві запрацюють відеокамери для оцінки дотримання протиепідемічних норм. «Все йде до контролю поголів’я», – пише Остап Стахів на своїй сторінці у Фейсбуку. Він публікує нове відео, в якому стверджує, що в Україні ідентифікуватимуть обличчя порушників карантину задля контролю і впливу на них. 

Фото з Фейсбук-сторінки Остапа Стахіва

Теми, на яких нині «хайпує» один із топових антивакцинаторів в Україні Остап Стахів, стосуються не лише коронавірусу і вакцинації. Наприклад, він розповідає про «Небезпеку 5G у Львові», якого, до речі, ще немає ні у Львові, ні в Україні. А ще про загрозу, що українських дітей забиратимуть «на органи» за кордон, про змову, через яку нещодавно вимкнули месенджери і Фейсбуку та про небезпеку додатку Дія.

Остап Стахів – активіст родом з містечка Ходорів, що у Стрийському районі на Львівщині. Він закінчив економічний факультет Львівського національного аграрного університету за спеціальністю «менеджмент організації».

За даними платформи Youcontrol, Остап Стахів є керівником ГО «Народне телебачення», ГО «Ідея-хаб» та ГО «Асоціація підприємців Львівщини». Працює у створеній разом з Олександром Шебеком компанії «Добра ідея», основним видом діяльності якої є консультування з питань комерційної діяльності.

Читайте також: Вакцинація б’є рекорди, але смертність також зростає 

Громадську діяльність веде вже з десяток років, заснував організацію «Ідея Нації». Раніше її прихильники під чорними прапорами із символікою, схожою на свастику, збирались на віче чи організовували мітинги біля пам’ятника Степану Бандері. Представники цього ГО з’являлись на мітингах проти чи на підтримку різних забудов, ходили пікетувати «Львівгаз» через тарифи і перекривали вулиці у Львові. Свого часу Остапа Стахіва назвали псевдоактивістом, звинуватили в організації пікетів на замовлення та кинули в смітник.

Окремі його соратники були також помічені в інших акціях протестів. У травні цього року група молодих людей підтримали 18-річного львів'янина, якого звинувачують у зґвалтуванні 11-річного хлопчика. Батьки постраждалого запідозрили, що акцію організували на замовлення. Один з учасників акції представлявся журналістом сайту ТавріяNewsUa – це був Роман Сірко – однодумець Остапа Стахіва, який фігурує на його відео, зокрема на цьому. А ТавріяNewsUa – сумнівне інтернет-видання з Херсонщини, яке роздає журналістські посвідчення «усім охочим».

У своїх відео Остап Стахів систематично закликає людей «ставати незалежними журналістами», дає адресу електронної скриньки, на яку можна звернутись за документом. Для того, щоб «стати журналістом», достатньо заплатити 230 гривень. На електронну скриньку також потрібно надіслати скрін про оплату «добровільного внеску», фото свого паспорта і свою фотографію «на документи». Документ обіцяють відправити поштою. Ні журналістської освіти, ні досвіду роботи в медіа не потрібно. Тож цілком зрозуміло, що ці люди, хоч і отримують «посвідчення журналіста», насправді не мають з професійною журналістикою нічого спільного.

Також Стахів закликає отримувати легальну зброю. З журналістським посвідченням це значно простіше, оскільки воно зокрема дає право на придбання травматичного пістолета.

У час Євромайдану Остап Стахів був причетний до кількох акцій з прапорами «Ідеї нації». Частина євромайданівці сприйняли їх як провокації. В той час російські медіа підхоплювали фото з свастикоподібними символами і використовували це для своєї пропаганди. А у 2016 році невідомі активісти заштовхали його у смітник та облили зеленкою, звинувативши в замовних мітингах. 

Торік Остап Стахів брав участь у виборах голови Львівської ОТГ. У результаті отримав лише 826 голосів виборців. У 2015 році він також невдало кандидував на посаду мера Винників від Української Республіканської Партії. У 2019 році теж невдало балотувався у Львові до Верховної Ради. 

Читайте також: За вiдсyтнiсть мaсoк y мaршрyткaх oштрaфyвaли більше 200 мешкaнцiв Львiвщини

Із початком пандемії Остап Стахів, схоже, знайшов свою нішу. Кількість його прибічників збільшилась, відколи він взявся «викривати суспільну змову», пов’язану із коронавірусом. Він позиціонує себе як правозахисник, «народний мер Львова», він заснував рух «Права Людини». З минулого року провів з десяток акцій у місті, на деякі люди приходили з дітьми. Їм також дали плакати із закликами проти щеплень. «Вакцинація  це біотероризм і генна модифікація», а ще «від щеплення дитина може стати інвалідом», – це топові гасла з мітингів Стахіва.  

Під час суворого карантину торік Остап Стахів влаштовував провокації у лікарнях Львова, Чернівців, Івано-Франківська. Називаючи себе «вільним журналістом», у березні він увірвався до Іршавської районної лікарні, що на Закарпатті і стверджував, що хворих із коронавірусом йому знайти не вдалося. 

В лікарні Остапа Стахіва затримали, склали адмінпротокол за порушення карантину. Як з’ясувалось згодом, суд відмовився штрафувати Стахіва, і це вже третє рішення, за допомогою якого йому вдається уникнути відповідальності. СБУ діяльністю Остапа Стахіва не цікавиться. У відповідь на інформаційний запит нам повідомили, що «перевірки діяльності вказаної особи не проводили, бо це не входить до їхнії повноважень».  

У вересні він почав видавати газету, яка називається так само як і рух Covid-дисидентів – «Права Людини».

Наклад видання – сто тисяч примірників. Розповсюджують його безкоштовно, а видають начебто «за народні кошти». Там також є рахунок, за яким можна підтримати видання. Публічної звітності про надходження і витрати отриманих грошей немає. У друкарні, яка вказана у вихідних даних газети, TvoeMisto.tv розповіли, що видавництво 100 тисяч газет такого формату коштує 217 тисяч гривень.  

У першому примірнику є інформація про те, «як правильно уникати карантину» і «відкритий лист канадських науковців до невакцинованих людей», у ньому закликають відмовлятись від вакцинації проти коронавірусу. Також у газеті є контакти координаторів руху з двадцяти чотирьох областей країни, шукають координатора навіть у Криму. 

Окрім газети, Остап Стахів веде свій YouTube-канал та сторінки у соцмережах. Загалом його антиковідна риторика дала йому понад 84 тисячі фоловерів у Фейсбуку та майже 50 тисяч на YouTube. Примітно, що на початок січня цього року за YouTube-каналом стежили лише 14 тисяч користувачів, а протягом року кількість підписників стрімко зростала – щомісяця додавалось від 2 до 8 тисяч. Відео, опубліковані впродовж останнього місяця, набирають від 2 до 45 тисяч переглядів та мають сотні коментарів. З’ясувати, скільки з цих коментарів є від реальних людей, а не від ботів, доволі складно. Але у дослідженні, яке проводила liga.net , йдеться, що кожен п’ятий коментар під постом про вакцинацію написаний ботами.

До слова, у березні цього року СБУ повідомила, що зупинила роботу ботоферми в Хмельницькому, вона працювала на дискредитацію вакцинації, просувала повідомлення на підтримку ЛНР і ДНР. У СБУ запевняють, що фінансували це з Росії. 

У 2019 році публікації Остапа Стахіва у Фейсбуку не мали і 50 взаємодій, йдеться про уподобання, коментарі, поширення, нині вони мають сотні лайків, а деякі й тисячі, навіть попри те, що частину з них Фейсбук маркує як фейки. YouTube таких маркувань для відео Стахіва наразі не застосовує. 

Львівський Сovid-дисидент координує роботу спільноти через телеграм і Viber. Групи «Права Людини» створені по різних регіонах країни, у львівському чаті – понад дві тисячі людей. Але відколи планують посилити карантинні обмеження, кількість постійно збільшується: в середньому на 150 людей щодоби. У цій Viber-спільноті люди переважно обговорюють нові обмеження, гуртуються, аби роздавати газету у чергах на вакцинацію і планують їхати до Києва на акцію протесту. Остап Стахів закликає надсилати гроші на картку, бо треба оплатити автобус на столицю, інколи закидає в групу посилання на свої відео. 

Схоже, що ця Viber-спільнота працює як група швидкого реагування, адже головна діяльність Сovid-дисидентів провокації, тому через такі спільноти вони швидко скликають «підкріплення». 

Вони демонстративно порушують карантинні обмеження, не одягають масок у громадських місцях, а коли натрапляють на опір, то кличуть підмогу через такі спільноти. До них їдуть однодумці, зокрема ті, які вважають себе юридично підкованими. Провокатори розмахують Конституцією, знімають відео, коли поліція робить їм зауваження чи виписує штраф. Відео поширюють через соцмережі, різні месенджери, а штрафи оскаржують в судах. Це допомагає залучати нових прихильників.  

21 жовтня у Rondo Cafe, що на вулиці Богомольця, 6, відбулася сутичка з Остапом Стахівим через прохання одягнути маску. Про це у коментарі Tvoemisto повідомив громадський активіст Володимир Бєглов.

Остап Стахів відмовився одягнути медичну маску, натомість розпочав суперечку із баристою. Усе закінчилось викликом правоохоронців поліції та двома заявами у поліцію – від Володимира Бєглова і від Остапа Стахіва. Таких «акцій» незабаром може бути більше.

У Viber-спільноті «Права Людини» Львів, через яку спілкуються львівські антивакцинатори, яку координує Остап Стахів, люди гуртуються проводити акції з порушень карантинних обмежень. Учасники спільноти планують «сходити на закупи» без масок, або ж відвідати заклади громадського харчування. 


Вакциновані чіпом або «бананофікус» замість Сovid-19

Остап Стахів назнімав більше, ніж півтисячі емоційних відео – власних монологів чи трансляцій з лікарень, центрів вакцинації, розмов з особами, яких він називає експертами, юристами чи медиками. Стахів, як і інші Сovid-дисиденти, переважно використовує конспірологічні теорії, ретранслює думки антивакцинаторів, езотериків, прихильників нетрадиційної медицини. 

Маски він називає намордниками чи підгузниками на обличчі, стверджуючи, що людина в медичній масці втрачає свою ідентичність і підкорюється злочинній системі. Слово Сovid-19 у деяких відео він замінює на «бананофікус», щоби його контент не заблокували. Вакцина для нього – жижа, а люди, які вакцинуються – поголів’я, біоматеріал чи задурені овечки. Він чітко розмежовує людей на тих, хто опирається системі і тих, хто підкорюється та запевняє, що виживуть лише перші. Часом розповідає притчі, інколи наголошує, що треба мати Бога в серці, і не піддаватись страху, бо саме таких Сovid-19 оминає. Хоч частіше він запевняє, що пандемія – вигадка, а хворіють люди переважно на ГРВІ та грип. 

Ми проаналізували основні тези, які пропагує Стахів і перевірили їх на правдивість.

Теза: Пандемія коронавірусу – вигадка і маніпуляція для того, аби тримати людей у страсі і напрузі.  

Спростування: У березні 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я визнала спалах нового коронавірусу SARS-CoV-2 пандемією. У всьому світі станом на 19 жовтня 2021 року, ВООЗ було зареєстровано 240 940 937 підтверджених випадків Covid-19, у тому числі 4 903 911 смертей. 

Теза: Від коронавірусу помирає менше людей, ніж від грипу.

Спростування: SARS-CoV-2 є більш заразним, ніж грип. При значному поширенні це означає і більшу кількість жертв. За розрахунками ВООЗ, які підтверджені незалежними науковими статтями, приблизна кількість смертей у світі, спричинених сезонним грипом, максимально сягає 650 тис. людей щороку. Менше, ніж за рік від Covid-19 померло вдвічі більше людей, ніж від грипу помирає щорічно, пише «Вокс Україна».

Теза: Вакцинація втручається в ДНК і РНК, змінює геном людини. 

Спростування: Цей міф активно просував прихильник нетрадиційної медицини Ендрю Кауфман, він називає себе «фахівцем з природного зцілення». Такі зміни в ДНК неможливі, бо мРНК з вакцин не потрапляє в ядро клітини, де міститься людська ДНК. 

Теза: Вакцина вбиває природний білок у крові людини. Люди, наче від наркотиків, будуть залежні від вакцинації.

Спросутування: Цю тезу уже спростували незалежні фактчекери з «Вокс Україна». Усі вакцини проти коронавірусу, які зараз застосовують в Україні, схвалені ВООЗ, яка дає гарантії щодо їх безпечності. 

Векторна вакцина (такою є AstraZeneca) не містить у собі білок, вона містить ген, що змушує організм виробити цей білок, який у свою чергу стимулює вироблення антитіл.

Теза: Вакцинація – експеримент над людьми.

Спростування: Зараз CDC визначає термін «вакцина» як «препарат, який використовується для стимуляції імунної відповіді організму проти хвороб». Вакцини проти коронавірусу захищають людину від тяжкого перебігу захворювання, можливої ​​госпіталізації й навіть летального результату.

Теза: Центром міста їздить машина комунальної служби і розпилює щось небезпечне, від чого люди можуть хворіти.

Спростування: Йдеться про вакуумну прибиральну машину Johnston VT-650 – це пилосос, який прибирає дороги у Львові і який може зволожувати вулиці міста. Немає підстав вважати, що цей пилосос розпилював якісь речовини, утім негативний вплив від роботи цієї техніки все ж є. Доведено, що збільшується ризик виникнення захворювання легень у водіїв таких машин, усе через постійну роботу з пилом, але до коронавірусу чи вакцинації це немає жодного стосунку. 

Теза: Вакциновані «висвітлюються» в блютузі і їм присвоюють номер. Це начебто доказ того, що людям вживлюють мікрочіпи. 

Спростування: Цей фейк уже спростовували незалежні фактчекери. Найменший мікрочип не зможе поміститись у голку шприца, через який вакцинують людей. А цифри, які можна побачити, якщо увімкнути блютуз, – це МАС-адреси пристроїв, власники яких не дали їм іншої назви.  

Теза: Вакцина має шкідливий вплив на імунну систему – про це стверджує науковиця Джуді Міковіц. 

Спростування: Інформацію із відео псевдонауковиці спростував журнал Science. Зокрема і тезу про те, що вакцинація провокує аутизм. Загальнонаціональне дослідження у Данії, в якому взяли участь понад 657 тисячі дітей, підтвердило, що вакцинація проти кору, паротиту та краснухи не підвищує ризик аутизму. Навпаки – вакциновані КПК діти мали на 7% меншу ймовірність аутизму, ніж невакциновані.

Антивакцинаторська риторика – плацдарм для політичної діяльності? 

Заступниця керівника фактчекінгового проєкту «Вокс Чек» Світлана Сліпченко у коментарі Тvoemisto.tv розповіла, що пандемія стала зручним плацдармом для лідерів антивакцинаторів. Ймовірно, дехто з них нарощує свою аудиторію для нової діяльності, наприклад, політичної. 

«Є люди, які справді вірять у небезпеку вакцин і використовують соцмережі для поширення альтернативної точки зору. Хоч часто ці погляди суперечать і науковим дослідженням, і позиції міжнародних організацій. Але також припускаємо, що є такі, хто мають інші мотиви. Якщо повернутися до місцевих виборів 2020 року, то і Остап Стахів балотувався на міського голову у Львові і Сергій Мікітен з партією «Наш край» болотувався до Київської міської ради, тому є варіант, що такі персонажі зараз набирають собі аудиторію, щоби на наступних виборах прийти до влади. Це доволі загрозливий тренд. Хоча їх риторика може змінитись і вони висловлюватимуться за вакцинацію»– каже дослідниця.  

Світлана Сліпченко говорить, що мітинги антивакцинаторі стали численнішими. Зрештою, що у їхніх рядах прибуває, ми помітили і по вайбер-спільноті руху Остапа Стахіва.

Читайте також: У Львові створили три мобільні групи, які перевіряють міжобласні автобуси

Щодо впливу Росії на Сovid-дисидентів, то Світлана Сліпченко каже, що Росія генерує фейки про вакцинацію, про те, що всі західні вакцини небезпечні. 

«Росія працює не через ботів, може частково через них, але більше через політиків, через «експертів», які говорять в унісон з ними, і через проросійські медіа, які працюють в Україні»– каже вона. 

Альона Романюк, колишня редакторка фактчекінгової платформи «По той бік новин», каже, що коли почалась пандемія, то працювати доводилось по кілька ночей без сну: стільки фейків і дезінформації потрібно було спростовувати. 

«Є конспірологія – створюють ворога, кажуть що він всіх знищить. Також є перекручування і маніпуляції, коли беруть цифру з якогось реального дослідження і трактують по-своєму. Буває, частину правди змішують із якоюсь брехнею, щоб спростувати таку побрехеньку, треба багато часу і зусиль. Є багато підмін понять, приміром, що вакцина неефективна, бо навіть вакциновані хворіють. Ці Сovid-дисиденти ж не кажуть, що вакцина призначена для того, аби вберегти від важких наслідків, смерті, а не від самого захворювання»– говорить Альона Романюк. 

Вона розповідає, що загроза від наслідків рухів антивакцинаторів і Сovid-дисидентів не менша, ніж загроза від коронавірусу. Каже, що контент до нас переважно приходить з-за кордону, і він здебільшого російськомовний.

«Це часто американський, китайський контент, перекладений російською. Росія продукує фейки, які дискредитують вакцини європейських виробників. Це не продукується в Україні, але поширюється. Спершу інформація з’являється на якійсь закордонній сміттярці (сайти, які публікують неперевірену інформацію – ред.), перетрансльовується на анонімні телеграм-канали, з них переходить на українські сайти сміттярки, потрапляє в соцмережі, де це починають обговорювати, поширювати»– каже вона. 

Як це працює або «Буде кінець світу і ми знаємо, як врятуватись»

Лідери антивакцинаторських компаній використовують ті ж механізми впливу, що й політики, релігійні діячі чи маркетологи, зрештою, будь-хто, хто намагається когось у чомусь переконати, каже психотерапевт, психоаналітик Павло Дзіковський. 

Фото з "ВВС Україна"

Задля вдалої маніпуляції, пояснює він, потрібно створити відчуття тривоги, небезпеки, потім дати зрозуміти, що є лідер чи організація, яка знає «правду», знає рішення. 

«Пригадуєте рекламу зубної пасти? Людина, яка певна, що у неї все гаразд з зубами, проходить обстеження, їй кажуть, що у неї насправді великі проблеми, і пропонують рішення. Так працюють і політики. Вони переконують, що в країні все погано, все розікрали, але є вихід – голосуйте за цього кандидата, він наведе порядок. Суть цієї технології посилити тривогу, а згодом нав’язати своє рішення. Буде кінець світу і ми знаємо, як врятуватись»– каже він.

Так працюють і Covid-дисиденти, каже він. Вони спершу залякують, часто використовуючи для цього неперевірену інформацію, або ж відверті вигадки про шкоду вакцинації, а потім пропонують вихід – не вакцинуйся.

Також, пояснює він, під впливом страху люди об’єднуються, розділяються на своїх і чужих. «Лідери формують образ колективного ворога – це може бути ВООЗ, МОЗ, уряд. Переконують, що ворог атакує, а це сприяє об’єднанню і становленню у вірі в переконанннях»– каже фахівець.

Він також додає, що щоби донести свої переконання, Covid-дисиденти часто використовують різні методики, вдаються до релігійного наративу, моралізаторства, працюють з інтонаціями та з голосом у своїх зверненнях, апелюють до можливих авторитетів – Біблії, науковців.

«Зрештою, створюється така єдина замкнена система, в якій людині стає «все зрозуміло». Риторика використовується однакова, що в релігійних сектах, що в антивакцинаторів. Цим користуються будь-які організації, які хочуть вплинути на людей, нав’язати щось»– додав він. 

Павло Дзіковський каже, що визначною у цій ситуації є також і епоха, в якій ми живемо, – світ постправди, постмодерну, перенасичений інформацією простір.

«В епоху модерну можна було апелювати до об’єктивності, до науки, до здорового глузду і ця апеляція спрацьовувала. А з розвитком соціальних мереж ми опинилися у трохи іншій інформаційній ситуації, в так званих бульбашках. Кожна з них має свою логіку і свою правду, навіть термін такий з’явився – постправда. Ми живемо у світі, де дуже важко визначити що є правдою, а що маніпуляцією»– каже психоаналітик.

Спосіб, яким людина може себе від цього захистити, – це запитувати, ставити усе під сумнів і шукати відповіді в якомога більшій кількості джерел. Також треба критично оцінювати те, що відбувається, радить психоаналітик. 

Павло Дзіковський також додає, що помічає, що рівень тривоги у суспільстві наростає, люди налякані і самою епідемією, і посиленням обмежень для невакцинованих зокрема. Тому, припускає, що активні будуть чинити спротив. 

«Люди намагаються чинити опір примусу. Цей рівень тривоги, який є об’єктивно, він призводить до злості, агресії, її спрямовують на того, хто тисне»– каже він. 

«Я вам бажаю Божих благословінь і щоби ви завжди були чесними»

Поговорити з Остапом Стахівим конструктивно Tvoemisto.tv не вдалось. Він почав звинувачувати видання у розповсюдженні недостовірної, на його погляд, інформації про коронавірус.

Далі – пряма мова: «Я не спілкуюся з тими, хто обманює. В притчі царя Соломона написано – зі злодієм не май і добрих справ, тому я не спілкуватимусь з тими, хто обманює. Спростуйте інформацію по обману спершу, яка була у вас на сайті. Той, хто розповсюджує паніку і страх серед людей... тому я не можу спілкуватися з вами… Вибачтеся перед людьми, визнайте на вашому сайті, що ви обманювали з березня місяця людей, страхами різними, панікою. І тому будьте чесними, коли будете чесними, то будете журналістами, а коли ви обманюєте, то це не журналістика. Я вам бажаю Божих благословінь і щоби ви завжди були чесними, вибачтеся перед людьми за сіяння паніки і страху, через що люди помирають. Я вам відмовляю в інтерв’ю, бо ви не журналіст, журналісти не обманюють. Ви обманюєте, сієте паніку і страх. Божих благословінь вам, і щоб ви виправилися»– сказав Стахів.

Вікторія Савіцька  

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Аналітика Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!