Фото: Дмитро Тарадайка

Фото: Дмитро Тарадайка

Чорні глечики і Біла пані. Подорож у Гавареччину і Підгорецький замок

6925 0
Стародавній Підгорецький замок, де алхіміки нібито шукали еліксир молодості та філософський камінь, і загублене у лісі невеличке село, де виготовляють унікальну чорнодимлену кераміку – місця, що можна відвідати на Львівщині у подорожі одного дня.

Маленька Італія та легенди

Підгорецький замок вражає своїми містичними історіями, а зелена алея дорогою до нього переносить у минулі часи пишних суконь і елегантних костюмів для неспішних вечірніх прогулянок у сутінках.

Поруч із Підгорецьким замком можна побачити Костел Воздвиження та святого Йосипа, що є зменшеною копією базиліки в італійському Турині. Розповідають, що, нібито, тодішній господар палацу Вацлав Жевуський хотів мати маленьку Італію під боком.

Кожен сантиметр Підгорецького замку буквально дихає історією. На першому поверсі колись була величезна їдальня, на другому – тематичні кімнати, а на третьому – спальні. Зараз для відвідувачів відчинений лише другий ярус. Тут була кімната з лицарськими обладунками, дзеркальна і золота зали, де все було оздоблене дорогоцінним металом, а з просторих балконів і досі відкриваються прекрасні краєвиди. Проте зараз нема вже ані предметів тодішнього інтер‘єру, ані декору: картини, меблі, зброю вивезли останні власники. А потім тут сталась пожежа – нібито через службову недбалість – горіло все, окрім каплички. 

«Під час пожежі у 1956 році пропали практично всі інтер’єри, що були на другому поверсі, але чудом вижила капличка, кажуть, що вона не горіла, тому що тут було сильно намолено. Тож капличка зберіглася у практично ідеальному стані до наших часів», – розповідає гід замком Ігор Петрович.

Стіни каплички – з італійського штучного мармуру та з позолотою. У радянські часи їх просто побілили – тут був шпиталь. Тому зараз реставраторам доводиться обережно знімати шари фарби і капличку відвідувачам поки не показують. На завершення робіт потрібен час і три мільйони гривень.

Підгорецький замок відомий своїми містичними легендами. Тут, окрім алхіміків, колись жила жінка одного з власників замку, яка і дотепер з’являється як загадкова біла постать, що безшумно блукає довгими замковими коридорами. Кажуть, що власник замку убив свою дружину через зраду.

Замок розташований за 88 км від Львова, їхати сюди – приблизно 1,5 години. У будні дні відвідувачів приймають з 11:00 до 17:00, а у вихідні – з 10:00 до 18:00. Вхід у Підгорецький замок коштує 60 грн, а екскурсія вартуватиме 150 грн.

Чорні глечики за унікальною технологією

На міні-базарі біля замку можна побачити чорний посуд – це кераміка, яку виготовляють дуже екологічно, зі звичайної глини і води. Біля замку за одне маленьке горнятко просять 100 грн. Але є місце, де можна не тільки купити посуд дешевше, а ще й самому спробувати гончарство. Ідеться про Гавареччину – маленьке село, де нема жодного магазину, школи чи садочка, бо тут живе усього 45 . Це село на Львівщині неподалік Білого Каменю славиться своєю чорнодимленою керамікою.

У Гавареччині гончар Іван Луковський показує свою хату, доверху заставлену поличками із глечиками, що виблискують ще мокрими глиняними боками, і ділиться професійними цікавинками:

«Глина – наша місцева, з наших лісів. Її тут два сорти – масна і трошки пісної. Привозимо глину як є: з камінчиками, корінчиками, а потім закидаємо в звичайні ванни і заливаємо водою. Тижні два вона розкисає, а після цього будівельним міксером розбиваємо її в надзвичайно рідкий стан, проціджуємо через сито і заливаємо у гіпсові ванночки, що мають властивість вбирати вологу. Це теж триває тижнів зо два. Тоді витягуємо глину – вона як пластилін, досить пластична».

Щоби кераміка стала чорною, Іван Луковський випалює її 12 годин у спеціальній печі надворі, аж поки вона не набирає яскраво-червоного кольору. Потім у канали з обох сторін печі закладають дрова і загортають їх землею. Таким чином, увесь дим і кіптява вбираються у яскраво-червоні стінки кермаміки. Мити такі чорнодимлені вироби можна тільки водою – без хімічних засобів.

Львівщина – цікава та незвідана і вона чекає на кожного з вас. Головне – це спланувати поїздку і транспорт: краще їхати власним авто, щоби побачити наймальовничіші куточки і почути найцікавіші історії, а десь, як у Гавареччині, побувати у ролі гончара.

Тvoemisto.tv розпочало тревел-шоу «Твоє місто. Твоя країна» про мальовничі і сакральні місця Львівщини. Ми по-новому відкриваємо наш край разом із партнером проєкту, мережею АЗК ОККО.

Катерина Бортняк за матеріалами тревел-блогу Твоє місто. Твоя країна

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!