Photo by Andy Feliciotti on Unsplash

Photo by Andy Feliciotti on Unsplash

Гідність, інклюзивність та рівність. Яким буде America House Lviv і коли його відкриють

2761 0
У травні 2022 року у Львові планують відкрити America House Lviv – освітній та культурно-мистецький простір. Американський Дім давно працює у Києві, нещодавно відкрився в Одесі, а Львів стане третім українським містом, де з’явиться схожа інституція. Tvoemisto.tv поговорило із директором America House Lviv Володимиром Бєгловим про те, чому організація відкриває своє представництво у Львові, про її цінності, команду, цільову аудиторію, майбутні проєкти та чому це важливо для України та Львова.

Чому America House відкривається у Львові? 

Вже кілька років America House успішно працює у Києві. За цей час він став помітним культурно-освітнім центром, де відбуваються різні події: від художніх виставок до організацій стартапів, як то Camp Innovation

Нещодавно команда організації IREX, і, відповідно, Американського Дому вирішили масштабуватися. Кілька місяців тому America House також відкрився в Одесі. Це стало першим пілотним регіональним проєктом організації. Очікуємо, що у травні America House зможе офіційно відкритися у Львові, бо це «метрополія» західного регіону. 

America House Kyiv. Фото зі сайту americahousekyiv.org

Я цьому дуже радий, бо це буде новітній ресурсний центр для львівської молоді. Ми плануємо зробити це середовище цікавим як для представників активного, зубастого культурного середовища, так і для працівників технічної сфери та для студентів. Від айтішників та інженерів до культурних менеджерів і активістів – всі зможуть знайти своє місце в America House Lviv. 

Хто фінансує цей проєкт?

Ми запускаємо організацію за підтримки Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX. Вона фінансується урядом США – це повністю американський проєкт. Військова чи політична підтримка США є вкрай важливою для України, тим паче на цьому етапі нашої історії. Проте дуже важливою є й сфера культури та освіти. При цьому, це не є «пропагандистський» проєкт, ніхто не змушує терміново полюбити Америку, ми по-партнерськи просто даємо львівській молоді ще більше можливостей. 

Як би ви окреслили цінності America House? 

Ми будемо будувати нашу роботу на гідності, інклюзивності та рівності – це наші фундаментальні цінності. Для нашої команди також буде важливо сприяти повній творчій самореалізації молодих людей.

Ми проводили невелике опитування серед львівської молоді про те, з чим у них асоціюється США. І ми з’ясували, що, власне, демократія і свобода – це їхня перша асоціація. Це й є нашими цінностями. Також можна говорити про гідність та інклюзивність.

Я сприймаю інклюзивність не тільки як доступність для людей з інвалідністю чи для маломобільних людей. Якщо розглядати філософське значення інклюзивності – то це таке суспільство, у якому дуже різні люди, незважаючи на свої відмінності, мають рівні можливості для самореалізації. 

America House Kyiv. Фото зі сайту americahousekyiv.org

Чи ви уже сформували команду? 

Зараз команда тільки формується. Нещодавно у команді з’явилася програмна менеджерка – дуже відома культурна діячка, президентка фестивалю короткометражних фільмів WizArt Ольга Райтер. Сподіваюся, що команда виросте до п’яти людей. Зараз ми перебуваємо у пошуку комунікаційного координатора, програмного асистента та технічного супровідника.

Потрібно наголосити, що команда – це лише частина Американського дому. Всі наші організації в Україні, Європі та світі дуже активно розвивають волонтерську мережу, яка дає можливість молодим людям реалізовуватися. 

У всіх попередніх проєктах ми розвивали Сковородинівський принцип сродного волонтерства. У Григорія Сковороди був принцип сродної праці – «люби, що робиш, роби, що любиш», а тут таке саме волонтерство. 

Ми не використовуємо молоду людину просто як ресурс, додаткові руки чи ноутбук, а дозволяємо їй помилятися, досягати успіху і так реалізовуватися. 

Яка ваша основна цільова аудиторія? 

Молодь – це ядро нашої цільової аудиторії, проте це не тільки студенти. Це молоді люди від 18 до приблизно 35 років. Очевидно, що це буде напряму впливати на наше програмування та на те, як ми будемо шукати мову спілкування. 

18-річне покоління Тіктокерів спілкується зовсім іншою мовою, ніж моє покоління, якому 35. Проте сподіваюся, що ми зможемо привести до Американського Дому найкращу молодь нашого міста. 

Як ви бачите ті проєкти, у яких буде реалізовувати себе молодь?  

Загалом це буде простір-трансформер. У якийсь час коворкінг може змінитися на лекторій. В якийсь час це може бути кіноцентр. Також цей простір буде інклюзивним, тобто люди з різними нозологіями інвалідності будуть мати доступ до усіх можливостей. 

Важливо наголосити, що слоганом America House є «простір повний можливостей». Відповідно, у нас буде працювати коворкінг з якісною технікою, працюватиме мейкер-спейс, де, скажімо, можна буде створити щось на 3D-принтері, працюватиме медіазона, що мене наразі найбільше надихає. 

Це буде студія з великим зеленим екраном, де буде можливість безкоштовно записувати свої відеоблоги, або створювати інший відеоконтент. Також буде радіостудія, у якій можна буде записувати подкасти. У мене був досвід роботи на Radio Skovoroda, де ми записували подкасти, і я також думав продовжувати їх у новоствореному America House Lviv. 

Я певен, що знайдеться багато молоді, яка захоче спробувати себе у цьому. Також я сподіваюся, що нам вдасться повторити досвід Києва та Одеси та проводити виставки: художні, фотовиставки, різні експериментальні проєкти. 

America House Odesa. Фото з інстаграму americahouse_odesa

У нас є своєрідне лекало, за яким працюють Американські Доми. У Львові будуть такі самі можливості, як і у київському чи одеському просторах. Я би це порівняв з дітьми із багатодітної родини – коли всі виростають і стають різними людьми, але мають щось спільне та всі збираються за святковим столом їсти індичку на День подяки. 

America House уже активно долучається до всеукраїнських активностей. На Конгресі Культури 2021, що у Львові організовував Інститут стратегії культур, America House Lviv мав спеціальний проект “Вартові Галактики”. Ми туди запрошували, на нашу думку, найцікавіших гостей конгресу. Тож ми вже маємо 12 опублікованих розмов в форматі подкасту і у форматі відеоінтерв’ю.

Також цього року ми будемо долучатися до Jazz Bez. Це найдавніший джазовий фестиваль у Львові та в Україні. Цьогоріч American House Lviv має за радість запросити американську джазову співачку Ingrid Arthur, яка буде співати у Львові та Тернополі. Свого часу вона першою виконала відомий хіт It’s raining men

America House Odesa. Фото з інстаграму організації Крістіна Квін. Тимчасова повірена у справах США, з візитом у America House Odesa

Чому це важливо для України та Львова? 

У Львові America House внесе різноманіття у коло міжнародних організацій, які вже працюють в місті. У нас діє Alliance Française, Goethe-Institut, також є активності від Британської ради. Це хороші сусіди і ми готові зайняти своє чільне місце. 

Україна багато років демонструє своє прагнення повернутися до європейської родини. Між європейськими і американськими цінностями багато спільного. Багато філософів називають їх універсальними. В Україні є багато гравців та спільнот, які прагнуть їх нівелювати та підважити. Тому такі освітні та культурні центри я би назвав підсиленням тих прагнень, якими живуть молоді українці та українки. 

Роман Тищенко-Ламанський

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 
 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!