Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

Людське ставлення і турбота про зміст. Чого хочуть від влади Львова освіта і культура

1966 0
Tvoemisto.tv провело другу публічну дискусію на тему розвитку Львова після виборів, на яку запросило освітян та представників культури. Що вони очікують від влади та що влада обіцяє їм?

Адресна допомога культурі на карантині

Іоланта Пришляк, заступниця гендиректора львівської філармонії, говорить, що в умовах пандемії та карантину для закладу важливим є обґрунтування та наукове пояснення запроваджених обмежень, а також – чіткі директиви від влади. Окрім того, хочеться розраховувати на розуміння влади та можливі поступки.

«Львівська філармонія зараз практично не заробляє грошей, а оплату за опалення і світло ніхто не скасовував», – пояснює Іоланта Пришляк.

Іоланта Пришляк

На її думку, влада мала би виділяти прямі дотації на кожен індивідуальний запит від інституцій та скеровувати адресну допомогу. Іоланта Пришляк зазначає, що, як пацієнтка, яка перехворіла на Covid-19, не бачила у медичних закладах реальної допомоги від держави, адже здати аналізи та придбати ліки треба було за свій рахунок. Заступниця гендиректора філармонії з цього виснує, що коштів, які влада перенаправила з культури на медицину, немає і там.

Читайте також: Не втратити ґрунту, на якому стоїмо. Вахтанг Кіпіані про українські змісти

Переживає Іоланта Пришляк і за те, що музиканти потребують постійного підвищення кваліфікації, і за п’ятимісячний карантин, коли все перейшло в онлайн, простежити їхній розвиток досить складно. Тож вона наголошує на потребі повернення до звичайного режиму роботи, звісно, із дотриманням протиепідемічних заходів:

«Важливо, щоби оркестри працювали так, як вони працювали, щоби після карантину взагалі вони були у нас».

До того ж, додає Іоланта Пришляк, вони з командою самостійно розробили правила розсадки оркестру і глядачів, спираючись на дослідження німецьких науковців, адже українських рекомендацій не дочекались.

Допомога з промоцією

Керівник Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького Ігор Кожан бачить Львів культурною і духовною столицею України і очікує на допомогу у промоції.

Місто, на його думку, може робити рекламу у поїздах, наприклад, що їдуть з Києва. На вокзалах та в аеропорту доречно, на його думку, розміщувати рекламу зі згадкою про різні виставки у музеях, щоби люди приїжджали не тільки на фестивалі вина та кави, але й за духовною складовою.

Ігор Кожан

Колаборація культури та освіти

На думку Іоланти Пришляк, важливо розробляти спільні проєкти із освітянами, адже культура та освіта – основні локомотиви, що формують особистість.

Її підтримує радник міського голови з питань освіти та директор школи «Будокан» Олександр Козловський. Він бачить у такій колаборації ще й практичну користь у часі карантину. Так, наприклад, працівники культури, можливо театру, можуть допомогти освітянам позбавитися комплексів виступу на камеру.

Школа – це не паркан, а зміст

Директор ліцею «Львівський» Андрій Закалюк наголошує, що освіта потребує професійного підходу, змістового наповнення:

«Передвиборча кампанія показала, що багато хто орієнтується у темі освіти одним питанням – побудованою школою і побудованим садочком, не розуміючи, що стінами не вимірюється освіта та її якість».

Андрій Закалюк

Щодо потреб освітніх закладів, Андрій Закалюк каже, що кожен із них є особливим, тож потребує індивідуального підходу – тільки так можна зрозуміти саме його потреби. Але одною такою спільною потребою він називає вирішення питання кадрів:

«Школа – це не паркан довкола будівлі і не бруківка у подвір’ї. Школа – це складний організм з масою потреб. Насамперед, це питання кадрів, що з кожним роком стає все важливішим. Питання в тому, що ми можемо запропонувати молодим людям, які до нас приходять?»

Читайте також: Чи можуть бути у Львові англомовне навчання та добра медицина?

Олександр Козловський також говорить про питання кадрів і про необхідність підвищення зарплатні від 40 до 60-70%, а також – про омолодження колективу, що керує закладами.

Олександр Козловський

Не останньою він називає потребу скорочувати управлінський апарат:

«Треба суттєво скорочувати управлінський апарат – на 70-80%. Це потрібно, щоби знайти кошти для вчителів і покращити звязок між управлінцями і керівниками шкіл».

Технічний аудит

Разом з тим, зазначає Олександр Козловський, провести аудит технічного та фізичного стану закладів освіти необхідно.

«Учитель повинен мати можливість проводити урок зі школи, маючи обладнання та таку систему інтернету в школі, яка не «ляже», якщо почне працювати одночасно 10 вчителів», – каже Олександр Козловський.

Його підтримує директорка дитячого садочку Святого Миколая №135 Галина Тузяк, яка зазначає, що для освітян загострилися питання, пов’язані з дистанційним навчанням та спілкуванням, що раніше не були нагальними. Вона розповідає, що колектив садочка звернувся до міста з проханням надати у кожен клас ноутбук для проведення занять із дошкільнятами.

Читайте також: Чи закривати школи у випадку локдауну та що роблять у Європі

Також заклади дошкільної освіти, на думку Галини Тузяк, потребують детального перегляду санітарних норм, особливо щодо харчування:

«Деякі санітарні норми, особливо щодо харчування, є застарілими. Наприклад, треба розділити обід, бо діти їдять перше, друге і одразу йдуть спати».

Що кажуть чиновники

Керівниця управління освіти Львівської міськради Зоряна Довганик каже, що місто вже має розроблену стратегію розвитку закладів освіти. Насамперед вони стосуються інфраструктури:

«Щодо ремонтних роботи є чітке бачення: ми першочергово створюємо належні умови для перебування дітей. Сюди входить ремонт санвузлів, спортивна інфраструктура і обладнання сучасних шкільних лабораторії».

Зоряна Довганик

У змістовому наповненні, за її словами, за останні 5 років також відбулися кардинальні зміни. До таких можна зарахувати «м’які» проєкти для набуття компетенцій, які діти можуть використати у своєму подальшому житті. Влада, як зазначає Зоряна Довганик, розуміє, що головним також є якісність фахівців та їх зацікавлення у роботі, а не тільки матеріально-технічне забезпечення.

Медіа-хаб Тvoemisto.tv розпочав серію публічних дискусій серед різних середовищ містян, аби допомогти сформувати порядок денний для нового голови та новообраних депутатів Львівської ОТГ. Активні середовища львів’ян визначать та озвучать, які очікування вони мають щодо подальшого розвитку Львова і Львівської ОТГ. Раніше ми вже провели дискусію про очікування львівського бізнесу до місцевої влади, яку можна переглянути на нашому YouTube-каналі та на фейсбук-сторінці.

Катерина Бортняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!