OpenSpace, спортзал і масажний кабінет. Чим дивує львівський офіс ЕРАМ

6848 0
Масажний кабінет, кімнати-капсули і особистий лікар. Репортаж з офісу однієї з найбільших ІТ-компаній України.

ІТ-компанії Львова – одна з найбільш популярних і загадкових тем серед містян. Про офіси цих компаній складають легенди, а про спеціалістів, їхні обов’язки і робочий день говорять не менше. Tvoemisto.tv починає цикл публікацій про ІТ-компанії Львова, і першим ми покажемо офіс однієї з найбільших ІТ-компаній міста і України – EPAM Systems.

На вулиці Олени Степанівни розташувався львівський офіс найбільшої ІТ-компанії України. У Львові компанія ЕРАМ працює з 2007-го року. І цей офіс був перший для компанії в місті.  Рік тому в ІТ-фахівців з’явився ще один офіс на вулиці Шевченка, адже кількість спеціалістів компанії у Львові зросла до цифри 1600, а в Україні перевалила за 6600. 

У будівлі компанія займає чотири поверхи з п’яти. На вході нас зустрічає охоронець у краватці – вхід через турнікети і тільки за перепустками. Всередину потрапиш тільки тоді, якщо в тебе є спеціальна картка компанії. Цю ж картку потрібно використовувати і для входу до окремих кабінетів. Отже, стороння людина в офіс не зайде ніяк.

Читайте також: Авто без водія, дрони і розумні будинки. Що винаходять львівські ІТ-спеціалісти

Територія офісу – це лабіринт зі сотень великих і маленьких кімнат. Спершу завітаємо до meeting rooms – кімнат для перемовин. Кожна з кімнат поділена за кольорами: зелена, жовта, жасминова, малахітова. Ці кімнати обладнані екранами, а також круглими столами, де можна проводити зустрічі з партнерами чи учасниками проекту – як наживо, так і у форматі переговорів онлайн. В кожній з кімнат завжди відбуваються наради, тому краще забронювати кімнату заздалегідь. 

Дуже популярними є кімнати-«капсули». Це невелике приміщення для однієї особи, де можна перепочити чи зібратися з думками. Вони повністю звукоізольовані, в них немає яскравого світла, а з того що є – тільки розетка і м’який пуф. Це кімнати для особистих розмов чи просто для відпочинку. 

Є в офісі й спортивна кімната. Серед тренажерів – гантелі, дошка для пресу та велотренажер. Це місце не так для фізичних вправ, як для розминки у перервах між сидячою роботою. Якщо ж співробітники компанії бажають займатися спортом чи відвідувати фітнес-клуби, аквапарки – ЕРАМ повністю компенсовує їм вартість абонементів.

Для тих, кому набридла сидяча робота, в офісах встановили високі столи, за якими можна працювати стоячи. Як не дивно, вони теж мають шанувальників! 

На третьому і четвертому поверхах є їдальні. Ціни в них доволі демократичні – бізнес-ланч коштує від 40 до 63 гривень. Також у їдальні стоять контейнери для сортування сміття. 

Читайте також: Бути наївними і здоровіше харчуватись. Чого можна повчитись у львівських ІТ-фахівців

«Зараз контейнери поділені на органіку, пластик і папір. Ми ж плануємо залишити тільки два контейнери: для органіки та інших відходів. Інші відходи будемо далі сортувати на скло, пластик, залізо і батарейки. Разом з цим розробимо відповідні інформаційні плакати, як сортувати сміття і навіщо це потрібно робити», – розповідає Юрій, один із співробітників адміністрації компанії.

Стосовно сміття найбільшою проблемою є батарейки, адже їх в Україні не переробляють. Тому львів’яни думають, як вирішити це питання, спільно з київським офісом компанії.

Загалом ЕРАМ – доволі еко-френдлі спільнота. Більшість колег дістається на роботу пішки чи велосипедом. Деякі надають перевагу велосипеду навіть у зимовий період року.

Серцем офісу є OpenSpace – простір для роботи. Не залежно від рівня – і менеджери, і молоді спеціалісти працюють разом. Робоче місце кожної людини залежить від проекту, над яким вона працює. Наприклад, в одній робочій зоні спеціалісти  розробляють чат-ботів, в іншій – аналізують роботу інтернет-магазину відомого глобального бренду. По закінченні роботи над певним проектом програміст може змінити своє робоче місце в офісі або й переїхати в інший офіс чи навіть в інше місто. 

Також в ІТ-компанії ЕРАМ немає робочого графіку у стандартному розумінні. ІТ-фахівці можуть самостійно обирати час для відпочинку та навчання. Тим паче, для відпочинку в офісі є спеціально відведені зони. Наприклад, кімната для гри в настільний футбол, зона для занять йогою і навіть масажний кабінет. 

Читайте також: Як починалось ІТ у Львові. Історичні фото

Раз на тиждень офіс компанії відвідує лікар-терапевт. Кожен охочий може отримати консультацію, а в разі потреби – скерування до відповідного фахівця. Для ЕРАМівців також працює гаряча лінія, куди можна зателефонувати в будь-який момент доби, якщо турбує самопочуття, і отримати кваліфіковану пораду. Крім того, людину запишуть на прийом у найближчі дні й у зручний час. Потім компанія компенсує кошти на візит до лікаря.

Значну увагу в ІТ-компанії відводять англійській мові. На кожному поверсі є одразу декілька класів для вивчення мови, в яких одночасно можуть навчатися до семи людей. Тут можна як загалом підвищити рівень володіння мовою, так і точково підсилити слабкі сторони, як, наприклад, граматику, пунктуацію, навички діалогу, листування. 

«Львівський ЕРАМ має найвищий середній рівень англійської серед українських офісів. Наша система наближена до системи Кембриджських тестів. Ми навчаємо людей тільки бізнесової англійської. Але, в першу чергу відбувається визначення мовного рівня. Тестування складається з письмової та усної частин. Усна частина триває всього 15 хвилин: протягом 5 хвилин ми обговорюємо теми організації роботи, потім у людини є 20 секунд на вибір теми, хвилина для підготовки і тоді – дві хвилини на монолог з цієї теми. Третя частина – робоча ситуація, яку ми обігруємо в діалозі. В письмовій частині ми перевіряємо навички листування. До прикладу, як людина зможе створити пропозицію клієнту в межах 200 слів», – каже тренерка ЕРАМ з англійської мови Олена Хрипта.

Результати тестів дійсні два роки. Перескладати їх можна раз на шість місяців. Для того, аби спеціаліст підвищив рівень англійської на піврівня, як правило, йому потрібно відвідати 40 занять, кожне тривалістю година двадцять хвилин. Для підвищення на цілий рівень – 72 заняття. 

Також в офісі є «закриті периметри». Доступ до них мають тільки ті, хто працює над відповідними «закритими» проектами. Проект вимагає такого рівня безпеки, що кожного із залучених до нього співробітників попередньо перевіряють. Наприклад, на кримінальне минуле. Це одна з вимог іноземних замовників, з якими працює компанія.  

Ми звернули увагу на те, що в офісі затишно. Скрізь по периметру – квіти у вазонах.

Другий офіс компанії на вулиці Шевченка, 111а – дещо інший. Тут ЕРАМ займає два поверхи офісного центру. В приміщенні переважає бізнесовий стиль – панорамні вікна і скляні перегородки між кімнатами. До речі, кімнати для перемовин тут мають назви елементів з таблиці Мендєлєєва.

Офіс виконаний повністю в корпоративних кольорах компанії: графітовому, блакитному, білому і лаймовому. В OpenSpace просторах є дошки, на яких ЕРАМівці розписують проекти. 

Ще на вулиці Шевченка є окрема кімната дизайнерів. Їх в компанії більше сорока і у них в кімнаті – контрольований творчий безлад: на підлозі лежать баскетбольні м’ячі, на столах багато кольорових аркушів. 

Як розповіли Tvoemisto.tv компанія ЕРАМ планує і надалі збільшуватися кількісно та якісно. Проте, як в ЕPAM так і загалом для великого ІТ бізнесу у Львові під великим питанням можливості для розвитку через брак хороших офісних приміщень. Наразі компанія у пошуках нового приміщення. Тому можемо припустити, що от-от на нас чекатиме ще одна екскурсія – вже новим офісом ІТ-компанії ЕРАМ.

Андрій Костюк

Фото: Надія Марченко

Партнерська публікація

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!