На правах реклами

Молоко, пил і надмірна чистота. Чому в дітей виникає алергія і як боротись

14704 0
Позбутися алергії практично неможливо, але завдяки правильному лікуванню можна частково або повністю стабілізувати і контролювати цей стан. Основне лікування полягає в ліквідації вже наявних проявів алергії, контролі над появою повторних загострень та застосуванні АСІТ – алерген специфічної імунотерапії, або так званої специфічної алерговакцинації. Що сьогодні є найбільшим алергеном для дітей, чому не варто ігнорувати ознаки алергії, які весняні місяці можуть бути небезпечними та до чого тут «теорія чистоти і стерильності», Тvoemisto.tv розповів медичний директор Дитячого центру здоров’я ім. Анни Мазуренко, педіатр, імунолог Ігор Савчак.

Розкажіть, будь ласка, що таке алергія?

Алергія – дуже широке поняття, бо це реакція і на цвітіння, і на харчування, і на медикаменти та ще багато різних речовин. Є кілька визначень, але якщо їх звести докупи, то алергія – це змінена надмірна реакція організму, зокрема імунної системи, на чужорідні агенти, які при звичних обставинах в інших людей абсолютно нормальні, не патогенні, але в пацієнта з алергією спричиняють алергічну реакцію.

Алергія може виникати в будь-кого на будь-що чи має бути схильність до неї?

Вона може виникнути в певних людей практично на будь-що, що має білкову будову. Це велика кількість речовин, їх тисячі, десятки тисяч.

А все ж, чи може алергія бути спадковою?

Алергія як захворювання не передається по спадковості, але схильність до неї однозначно є. Якщо в пацієнта були родичі-алергіки, то і в нього алергія більш ймовірна, але не обов’язково.

Які види алергії найчастіше виявляють у дітей?

Для початку варто зрозуміти, на який тип алергену в дитини реакція, тобто те, що спричиняє алергію. Це може бути респіраторна алергія, коли дошкуляють різноманітні агенти, що літають в повітрі; харчова алергія, коли мовиться про реакцію на продукти харчування, а також медикаментозна алергія і неважливо, як вводити препарат – орально чи ін’єкційно.

Деякі алергени можуть спричиняти реакцію як при потраплянні через рот, так і на шкіру.

Читайте також: Команда рівних. Яка роль медсестри з розширеними повноваженнями в сучасній медицині

Загалом розрізняють чотири типи алергічних реакцій: анафілактичний, імунокомплексний, цитотоксичний і сповільнений. Найчастіше трапляється анафілактичний, тоді реакція відбувається досить швидко, а її найважчий прояв анафілактичний шок становить найбільшу загрозу для життя. Його, до речі, може спровокувати будь-який алерген, він може виникнути в людини, яка до цього схильна. Анафілактичний шок настає тільки при повторному потраплянні алергену, тобто від першої «зустрічі» з алергеном вираженої важкої реакції не буде, а от наступна стане небезпечною, а може, й фатальною.

Чи збільшилася за останні роки кількість дітей, схильних до алергії. І якщо так, то з чим це пов’язане?

Так, така тенденція простежується. Глобально в нас відбулася зміна захворюваності людей, зокрема дітей, і одна з ланок стосується саме алергічних недуг. Науковці шукають причину, розвивають кілька теорій погіршення ситуації. Одна з них – теорія чистоти і стерильності. Раніше всі жили в менш гігієнічно сприятливих умовах, аніж тепер, відповідно «рафінований» підхід до життя, де все оброблене антисептиками, вживання мінімальних алергізуючих продуктів та безпідставне використання всього штучного спричиняє те, що організм перестає адаптуватися до алергічних структур. Але це всього лиш одна з теорій.

Також причиною частіших проявів у дітей алергійних реакцій є те, що покращилася діагностика: рідше діагностували – менше проблем виявляли.

На що найчастіше діагностують алергію в дітей?

Нині алергеном номер один для немовлят є молоко. Звісно, якщо це малюки на грудному вигодовуванні, то алергічні реакції в них практично не виникають. Це ж саме стосується респіраторних алергенів, бронхіальної астми чи алергічного риніту. Річ у тім, що материнське молоко є слабким алергеном, але оскільки мама може вживати різні білкові структури, то, частково потрапляючи в організм дитини, вони можуть ставати алергізуючим чинником. У маленьких дітей зазвичай можуть виникати алергічні захворювання, які проявляються на шкірі.

Раніше вважали, що алергію в дітей провокують червоні плоди, цитрусові, мед, горіхи, шоколад. Це була, так би мовити, золота класика. Зараз усе змінилося, і молоко вийшло на перший план. Найчастіше алергічна реакція на нього виникає в дітей на штучному вигодовуванні, коли в ранньому віці батьки дають їм коров’яче чи козяче молоко, або молочні суміші на їх основі.

Може, річ у якості цього продукту?

Необов’язково. Склад продукту може бути нормальним. Але молоко, маючи в складі білок, у деяких дітей, схильних до алергій, спричиняє алергічні реакції та завдає шкоди організму.

А які ще продукти, крім молока, вважають найчастішими алергенами?

Рибу і морепродукти (креветки, мідії, кальмари), горіхи, яйця, рідше цитрусові та бобові.

Алергія розвивається так званим атопічнимого маршем – послідовної зміни проявів алергічних реакцій. Первинно проявляється атопічний дерматит, далі виникають проблеми з дихальною системою у вигляді бронхіальної астми, а відтак – алергічний риніт із кон’юнктивітом. Такі симптоми людина може мати все життя або ж вони зменшаться і за якийсь час зникнуть узагалі.

Чи може дитина перерости алергію?

Симптоми певних алергічних захворювань можуть зменшуватися, наприклад атопічний дерматит після 3-4 років, бронхіальна астма після пубертатного віку. У значної частини пацієнтів вони зводяться майже до нуля. Тобто виражений контакт із алергеном може провокувати реакцію, а помірний – вже ні. Існує момент сенсибілізації, тобто адаптації та пристосування імунної системи, коли організм привчається не реагувати на алерген. Частково це можна створювати штучно, і для цього є кілька способів.

Назвіть симптоми й типові клінічні прояви алергії в дітей.

Риніти, дерматити – це алергічні хвороби, які мають свої симптоми. Конкретних і однозначних симптомів немає. Зазвичай люди кажуть, що мають алергію на щось, знаючи, що конкретно їм шкодить. А ось як воно проявляється, залежить від хвороби.

Реакція на той самий алерген у дітей може різнитися: в одних це буде висип, причому різний, в других – алергічний риніт (ринорея, рідкі прозорі виділення з носа, постійна закладеність носа, сльозотеча, чхання), в третіх – прояви з боку дихальної системи, як при бронхіальній астмі (задишка, свист у грудях, нездатність до бодай мінімальних фізичних навантажень), або ж анафілактичний шок, що є критичним для життя.

Читайте також: «Діти – то святе». Педіатр Ярема Возниця про те, що варто знати батькам

А які симптоми не є характерними для алергії?

Ті, що вказують на запальний процес: гарячка, біль, пневмонія, інтоксикація, зневоднення, жовто-зелені виділення з носа, біль у пазухах.

Набряк може бути як при запаленні, так і при алергічних реакціях. Але походження в них інше – не запальне, а через виділення медіаторів запалення.

Ви вже казали про чистоту і стерильність. Чи часто виникає в дітей алергія на домашній пил і шерсть тварин. Як «ужитися» з нею?

Пил – це суміш дрібних частинок речей, що нас оточують включно із злущеним епітелієм з когось, наприклад тварин. Часто згадують про кліщ домашнього пилу, який живе в побутових умовах і найкраще «почувається» в пуху та пір’ї. Тому раджу позбуватися всіх спальних аксесуарів, що містять пір’я чи шерсть, які сприяють розмноженню кліща домашнього пилу. Сам кліщ не становить загрози, а ось його екскременти, зовнішня оболонка та лусочки якраз і є алергеном. Вони дуже дрібні, тому й кажуть, що є реакція на пил.

Окрім «пилозбірників» – подушок, килимів, м’яких іграшок, можуть становити загрозу старі книжки. Вони містять багато злущених частинок целюлози, які з роками «назбирують» бактерії, різноманітні збудники тощо. Все це створює білковий субстрат, що в певних людей за певних обставин спричиняє алергічну реакцію.

Цікаво, що сама тварина, її шкіра та слина не є причиною алергії, на відміну від шерсті. На злущеному епітелії тих же собак і кішок затримуються всі алергени, які провокують реакцію. Як би часто люди не намагалися купати домашніх улюбленців, тримати їх у чистоті, прати одяг, це не змінить ситуацію. Ба більше, навіть якщо у дитини нема хатньої тварини, але в сусіда по парті вдома є собака, також можлива реакція.

Як часто дошкуляє дітям сезонна алергія?

Сезонна алергія починається з приходом весни. Її спричиняє цвіт. Наприклад, у березні, квітні цвітуть береза, вільха, дуб. Другий небезпечний період настає у травні, червні та липні, коли починають цвісти лугові трави, зокрема тимофіївка. Наступний етап припадає на кінець серпня, вересень і жовтень, коли цвіте полин і амброзія.

Чи в багатьох дітей виникає алергія на все і триває майже рік?

Реакція на все, що цвіте, серед дітей виникає не так часто. Інколи є поєднання – алергія на побутовий пил, з яким усе життя в хаті, плюс алергія на трави чи цвітіння дерев. Позбутися такої реакції важко, тож залишається підтримувати цю алергічну реакцію в більш-менш контрольованому стані.

Що робити, якщо виявили алергію в дитини? Якими мають бути перші кроки батьків?

Увесь шлях пацієнта має починатися з кабінету сімейного лікаря. Він може визначити сам, чи це алергія, або ж скерувати до алерголога.

Які методи діагностики алергії застосовують у Дитячому центрі здоров’я імені Анни Мазуренко?

Спочатку сімейний лікар чи алерголог визначає, на що конкретно або на яку групу алергенів реагує дитина. До уваги береться сезонність, реакція організму або ж людина сама називає, що могло спровокувати алергію. Наступний крок – лабораторне підтвердження. Для цього проводять алергопроби – шкірні або кров з вени – для визначення рівнів специфічних антитіл класу IgE. Також алергени визначають завдяки молекулярній алегро діагностиці, яка є точнішою.

Скільки може тривати процес визначення алергену?

Не завжди довго. Є два шляхи – поступовий але довший і коротший, але дорожчий. Сьогодні є можливість провести тест ALEX2, коли, один раз узявши кров із вени, можна визначити відразу 295 алергенів. Таке обстеження зазвичай коштує від 4 до 7 тисяч гривень.

Яким є лікування алергії в дітей?

Лікування алергії завжди полягає в контролі. Вилікувати алергію практично неможливо, але стабілізувати стан хворого можна, тобто частково або повністю усунути клінічні прояви недуги.

Єдиним способом «вилікувати» алергію є АСІТ – алерген специфічна імунотерапія або так звана специфічна алерговакцинація. Принцип терапії базований на тому, що організм привчається не реагувати на алерген. Усе відбувається за схемою – щодня драже чи спрей (під язик) або раз на місяць за допомоги ін’єкцій вводять малі дози алергену, які поступово підвищують. І з кожним таким уведенням організм починає менше реагувати на алерген. Однак коли є полісинсибілізація, тобто реакція і пристосування до багатьох алергенів, АСІТ буде неефективною або малоефективною.

Алерголог із АСІТ працює довго, однак є шанс, що за три-п’ять років лікування пацієнта клінічні прояви будуть незначними або повністю зникнуть.

Знову ж таки варто пам’ятати, що така терапія не є панацеєю, вона не всім допомагає. Ще не розробили жодного медикаменту, який би допоміг раз і назавжди позбутися алергії.

Розкажіть, що відбувається з організмом дитини при алергії та наскільки ця хвороба може бути небезпечною, якщо нічого не робити?

Бувають задавнені випадки, незворотні або летальні. Якщо мовиться про алергічний риніт, то від нього великої шкоди не буде. Так, якість життя погіршиться, але від рідких шмарклів ніхто ще не вмер. Однак можливий і напад бронхіальної астми, затримка дихання чи анафілактичний шок. Якщо пацієнту вчасно не надати допомогу, може статися непоправне.

Читайте також: Як сирени можуть вплинути на дитину та коли варто йти до психолога

У більшості випадків алергія непередбачувана, інколи майже не контрольована й небезпечна, бо може виникнути в будь-який момент. Тому, вчасно не зреагувавши на прояви і не звернувшись по медичну допомогу, особливо коли стан погіршується, можна потрапити в реанімацію або й померти.

Батьки з такою хворобою в дитини звертаються до вас вчасно чи все ж зволікають?

По-різному буває. Від початку повномасштабного вторгнення ситуація змінилася, в людей тепер інші пріоритети. Якщо до війни, навіть під час коронавірусу батьки були досить насторожені щодо стану здоров’я дітей, то тепер сказати цього не можу: багато дітей мають хронічний перебіг недуги.

Порадьте, як знизити ризик розвитку алергії в дітей?

Уникати стерильності, надмірної чистоти. Звісно, вдома має бути чисто, варто щодня провітрювати помешкання, робити вологе прибирання, позбуватися «пилозбірників», але часто обробляти руки антисептиком також без потреби.

Дітям, схильним до алергії, раджу давати гіпоалергенну молочну суміш, яка містить гідролізований білок. Уже розроблені нові підходи до введення пригодовування: якщо колись вважали, що його варто починати пізніше, то тепер призвичаювати організм малюка до нових продуктів можна швидше. Але коли алерген чітко виділений, його всіляко потрібно уникати.

Ольга Шведа

Фото Івана Станіславського/Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!