Нам потрібні розумні люди. Андрій Пундор про візію та прорив Львова

3254 1
Голова комісії конкурентоспроможності, сталого розвитку та підприємництва «Інституту міста», депутат Львівської міської ради від «Самопомочі» Андрій Пундор розповів, як розвиватиметься Львів, як творитимуть креативне середовище, до чого тут діти та що найближчим часом чекає на Сихів.

Андрію, як працює Інститут міста?

Це нетипова структура. З одного боку, ми — неприбуткова комунальна установа, підпорядкована виконавчому комітету Львівської міської ради. А з іншого — аналітичний проектний центр. Саме через це ми дуже часто працюємо після 18:00 і на вихідних. 

Ми не напряму обслуговуємо мешканців Львова: займаємось стратегічним плануванням, міжнародною діяльністю, соціальними дослідженнями. Інститут міста –— платформа для творення експертних середовищ на національному та міжнародному рівнях. Саме ми готуємо аналітичні звіти, статті, складаємо рейтинги, прогнози та проводимо соціологічні дослідження — без усього цього неможливо розвивати місто і розуміти, куди і як рухатись далі.

Як ви співпрацюєте зі Львівською міською радою?

Підрозділи муніципалітету звертаються до нас для пошуку нових рішень та механізмів їх імплементації. І внаслідок такої співпраці Львівська міська рада є найефективнішим органом місцевого самоврядування в Україні. Рівень стратегічного планування Львова — найвищий в країні. Інститут міста успішно координує впровадження Комплексної стратегії розвитку, Стратегії конкурентоспроможності та розробляє інші галузеві стратегії, займається питаннями підвищення якості планування та прогнозування для міста. Ми активно співпрацюємо з міжнародними інституціями для вирішення актуальних проблем міста, беремо участь в загальнонаціональних та міжнародних тендерах та виступаємо ініціатором проведення національних та міжнародних заходів. А ще ми вміємо шукати гранти.

Читайте також: Допомогти та не дати вкрасти. Андрій Дворакевич про медицину і політику у Львові

Такий інститут — єдиний в Україні?

Ще є у Вінниці, і ми тісно та дружньо співпрацюємо з ним. Оскільки зараз є мода та тренд на підтримку ОТГ, у межах децентралізації навіть у маленьких містах почали створюватися подібні установи. Там їх частіше називають агенціями розвитку, але суть та сама: міжнародні проекти і стратегія. У кожному регіоні можуть додавати щось своє, наприклад, у Кривому Розі і Дніпрі є індустріальний туризм.

Які є найцікавіші проекти Інституту міста?

У грудні минулого року на сесії затвердили великий проект — стратегію «Львів – дружній до дитини і молоді». Керівником робочої групи є Андрій Москаленко. Ми щодня комунікуємо з виконавцями, а це, зокрема, департамент розвитку і гуманітарної  політики. Наприклад, зараз ми перевіряємо, які дитячі заклади не є зручними, фіксуємо, де немає пандусів. Уже побували у Першому театрі, медичних установах. За два тижні матимемо результати такого аудиту.

Також ми співпрацюємо з Дитячою дорадчою радою. Вона унікальна. Її створили з ініціативи депутатів «Самопомочі», а також наших колег з інших фракцій, зокрема, Уляни Пак та Юлії Гвоздович. До цієї Ради входять діти, які мають багато ідей. Цього року найактуальнішою є тема булінгу. Тут ми задіюємо багато відділів, усі школи. Таким чином ми змінюємо увесь процес, адже деякі речі треба робити не для дітей, а з дітьми. Дітей не треба змушувати: якщо тема їм цікава, як нинішній проект «Булінг стоп», то вони самі охоче будуть працювати.

А які інші важливі проекти є в Інституту міста?

Ми також втілюємо Стратегією прориву та Стратегією конкурентоспроможності, з якою працюємо вже сьомий рік. До прикладу, кількість туристів, що відвідують місто, є більшою в сім разів від тієї цифри, яку очікували. В ІТ-кластері — також перевиконання плану в декілька разів. Вони стартували з трьох тисяч людей, а тепер їх — понад двадцять тисяч.

У 2015 році наша наглядова рада та лідери думок дійшли до висновку, що Львів — креативне місто. Він таким був завжди, так його і потрібно характеризувати, а також вибудовувати усю його подальшу стратегію. Ми розробили візію, визначили чотири базові пріоритети: виховання талантів (зокрема, у межах цього почав діяти Кластер освіти та креативності), концентрація талантів, збереження талантів і залучення талантів. І думаючи про концентрацію талантів, запускаємо проект «Стартап екосистем міста».

Читайте також: Податок для культури. Юлія Хомчин про стратегії розвитку львівської культури

Взагалі ми б хотіли змінити ставлення до підприємців. Їх часто вважають спекулянтами, натомість ми хочемо навчати основам підприємництва з юного віку, залучати до цього дітей, студентів. А для розвитку міста нам потрібно створити венчурний фонд та залучити розумних ініціативних львів’ян — тих, хто вміє гроші просити, і тих, хто вміє їх правильно використовувати.

Андрію, у своєму депутатському звіті ти написав, що найважливіше у 2019 для тебе —  почати роботу по реконструкції площі Довженка і продовжити висадку дерев вздовж трамвайної лінії на Сихові. Це досі пріоритетні завдання?

Візуалізація проекту-переможця конкурсу

Кожен район має бути комфортний для життя, але найкраще я знаю потреби свого рідного Сихова. Це мій округ, тому я б хотів реалізувати проект «Зручний Сихів», а площа Довженка та трамвайна лінія є його частиною. Площа Довженка — це серце району. Проект її реконструкції дорогий і доволі складний, на це потрібно щонайменше 5 років та підтримка депутатів, але результатом будуть задоволені всі. Крім того, ми вже маємо прилади вдалих громадських просторів на Сихові, зокрема, зараз готується бульвар вул. Зубрівська — вул. Довженка.

А на якому етапі перебуває облаштування медіатеки і LvivOpenLab на Сихові?

На фінішній прямій, у приміщенні вже закінчують ремонт. Цей дитячий простір — поєднання бібліотеки в сучасному форматі і простору для корисного проведення часу: майстрування, створення своїх винаходів, проведення натхненних лекцій. Головне — не саме приміщення чи ремонт, а те, що буде в ньому відбуватися.

Візуалізація проекту Lviv Open Lab

Ми відкриті для усіх, не лише сихівчан: кожна школа зможе приїхати і провести в нас своє практичне заняття. Мені імпонує, що люди, які займаються підготовкою Lviv Open Lab до відкриття, вже теж готують свої проекти.

Що в ідеалі потрібно нашому місту, аби воно розвивалося і далі?

Люди — основний капітал міста. Коли пишуться стратегії — враховуються показники населення і ВВП, але і те, і інше творять люди. Не будівлі, не простори, не події роблять місто містом — сенси творять люди.

Марта Більська

Публікація в межах програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб і депутатів

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!