Фото: Freepik

Фото: Freepik

Уроки просто неба та маски на перерві. Якою буде школа у вересні

6845 0
Не виключають хоча би один день дистанційного навчання, щоби у разі знову ж посиленого карантину діти та вчителі пам’ятали, як працювати онлайн, і це не було для них стресово, як в березні.

Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко затвердив рекомендації щодо організації навчання із 1 вересня. Так, серед них – вже звичні скринінг, користування антисептиком, маскою та дистанція. Однак, окрім цього, адміністрації шкіл доведеться забезпечити кілька входів до закладу, розділити коридори та проводити деякі заняття просто неба. Що зміниться у львівських школах та яким буде формат навчання тут, Tvoemisto.tv розпитало у директорів та керівниці управління освіти ЛМР.

Про уроки на килимках, правила в їдальні і онлайн-збори для батьків

Директорка початкової школи №4 Львівської міської ради Ольга Іванівна каже, що до початку навчального року у закладі вже майже готові, як у дистанційному форматі, так і в офлайні. Єдине, що залишилося, то з понеділка разом із заступниками і медиком створити розклад уроків, продумати розподіл на групи, дзвінки і рух їдальнею, аби ізолювати учнів один від одного тощо.

«Нам держава виділила кошти на дезінфікуючі та миючі засоби в березні, зараз знову, щоби ми закупили все відповідно до вимог. Так, у нас буде чотири входи – три запасних і один головний. І учнів зустрічатиме людина з термометром. Батьків впускати не плануємо, про це ще повідомимо їм додатково на онлайн-зборах у серпні. Хоча вони – свідомі, самі розуміють всі правила і вимоги», – каже вона.

Читайте також: «Ні, синку, цього року на море поїдуть репетитори». Чому для ЗНО не досить шкільних знань

У школі є 10 класів і для кожного уроки починатимуться по-різному: для когось о 8:30, для іншого о 9:00. Великі класи, де є по 30-32 учнів, можуть розділити на окремі менші групи.  

«Класи будемо дезінфікувати, провітрювати. А коридори розділили, щоби діти з двох класів, які є на поверсі, не контактували один з одним», – зазначає Ольга Іванівна.

На території школи, продовжує вона, вже раніше було два організованих класи для уроків на свіжому повітрі за столиками. Деякі діти працювали окремо на килимках. Цього разу облаштують ще більше таких осередків і вже закупили компактні столи і лавки.

«Таким чином в нас буде п’ять осередків просто неба, на килимках, за столами, і п’ять – у приміщенні школи», – додає директорка.

Читайте також: Важливо дивитись в очі. Як карантин змусив львівських вчителів йти в онлайн

Столи в їдальні теж мусять скоротити, оскільки там може бути чотири дитини. Проте площа залу не зовсім дозволяє розмістити таку кількість столів, тому розглядають такий варіант, коли один клас буде харчуватися в два етапи. Ольга Іванівна каже, що додатково також радиться з колегами – директорами дитсадків, аби зрозуміти, яких помилок можна відразу уникнути, а на що більше звернути увагу.

Дистанційно vs У класах

Водночас директорка ліцею «Просвіта» у Львові, де навчаються учні від 1 по 11 класи, каже, що у закладі мають два сценарії стосовно початку навчального року.

«Ми готуємося до роботи як дистанційно, так і очно, тобто в класах. Початкову школу плануємо зробимо очно, однак ще чекаємо рекомендацій від міста. Також намагатимемося відділяти по часу старшу і середню школу з початковою», – каже Жанна Олександрівна.

Класи, продовжує вона, не є великими – вміщають 24-26 дітей. Однак не всі приміщення є великими, тому у ліцеї планують переводити діток в більші класи в той час, коли інші будуть займатися вдома дистанційно.

«Думаю, що все-таки навчання відбуватиметься в школі не кожного дня для всіх класів, бо це буде доволі велике скупчення дітей», – додає вона.

Читайте також: Краса математики. Як гімназія у Львові вчить дітей аналітичного мислення

Окрім цього, такі карантинні правила, як користування антисептиком, зберігання соціальної дистанції, маски та вимірювання температури вже є звичними.  

Щоби дистанційне навчання не стало стресом...

Рекомендації, які запропонували на рівні Міністерства охорони здоров’я, тепер мають перевести в проколи міського управління. Зокрема, окреме рішення прийме комісія ТЕС та НС. Про це Tvoemisto.tv розповідає керівниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

«Ми готуємося і розуміємо, що повинні розпочати навчальний рік. Сподіваємося, що не опинимося в червоній зоні і все ж підемо вчасно до школи», – каже вона.

Загалом, за її словами, планують хоча би один день проводити у форматі дистанційного навчання, щоби у разі знову ж посиленого карантину діти та вчителі пам’ятали, як працювати онлайн, і це не було стресово, як в березні.

«Зараз 50 вчителів пройшли офлайн-навчання, під час якого дивилися, як працюють платформи, як готуватися до уроків, завантажувати завдання тощо. Це – 30 годин для вчителів початкової школи. Через тиждень продовжимо з їхніми колегами. А з цього понеділка почнемо заняття з вчителями-предметниками. Багато хто з педагогів це знає і вміє, тому навчання – добровільне, і потім всі отримують сертифікат», – розповідає чиновниця.

Читайте також: Викладачі-інноватори. Історії двох професорів, які по-новому вчать студентів

Але стосовно уроків безпосередньо в школах, то таки планують розпочинати навчання в різні години, відкривати всі можливі входи в закладах. Перерви робити асинхронами, щоби діти не перетиналися, у тому числі у шкільній їдальні.

«Звичайно, що робитимемо скринінг. Тут така ж ситуація, як в садках: якщо дитина матиме симптоми ГРВІ, то її не впускатимуть до школи та повідомлять батьків. Додатково розділяти класи на групи не є заборонено, єдине, що під час перерв діти мають обов'язково бути в масках, а на уроках можуть їх зняти», – додає Зоряна Довганик.

Масових заходів теж наразі не буде, а збори відбуватимуться в режимі Zoom.

Усі санітарні норми забезпечили ще в березні, коли карантин тільки почався. Окрім цього, з міського бюджету теж передбачили кошти на рідке мило, антисептики, паперові рушники тощо.

Ольга Коваль

Фото з сайту Osvita.ua та Freepik

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей медіа-продукт був створений TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не обов'язково відображає погляди USAID чи уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом без письмової згоди редакції та відповідного посилання на першоджерело, забороняється. 

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source, shall be prohibited.  
 

 

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням. 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!